41. The bob of a simple pendulum executes simple harmonic motion in water with a period $$t,$$ while the period of oscillation of the bob is $${t_0}$$ in air. Neglecting frictional force of water and given that the density of the bob is $$\left( {\frac{4}{3}} \right) \times 1000kg/{m^3}.$$     What relationship between $$t$$ and $${t_0}$$ is true

A $$t = 2{t_0}$$
B $$t = \frac{{{t_0}}}{2}$$
C $$t = {t_0}$$
D $$t = 4{t_0}$$
Answer :   $$t = 2{t_0}$$
Discuss Question

42. In forced oscillation of a particle the amplitude is maximum for a frequency $${\omega _1}$$ of the force while the energy is maximum for a frequency $${\omega _2}$$ of the force; then

A $${\omega _1} < {\omega _2}$$  when damping is small and $${\omega _1} > {\omega _2}$$  when damping is large
B $${\omega _1} > {\omega _2}$$
C $${\omega _1} = {\omega _2}$$
D $${\omega _1} < {\omega _2}$$
Answer :   $${\omega _1} = {\omega _2}$$
Discuss Question

43. A body executes $$SHM$$  with an amplitude $$a.$$ At what displacement from the mean position, the potential energy of the body is one-fourth of its total energy ?

A $$\frac{a}{4}$$
B $$\frac{a}{2}$$
C $$\frac{3a}{4}$$
D Some other fraction of $$a$$
Answer :   $$\frac{a}{2}$$
Discuss Question

44. If a simple harmonic motion is represented by $$\frac{{{d^2}x}}{{d{t^2}}} + \alpha x = 0,$$    its time period is

A $$\frac{{2\pi }}{{\sqrt \alpha }}$$
B $$\frac{{2\pi }}{\alpha }$$
C $$2\pi \sqrt \alpha $$
D $$2\pi \alpha $$
Answer :   $$\frac{{2\pi }}{{\sqrt \alpha }}$$
Discuss Question

45. A $$U$$-tube is of non uniform cross-section. The area of cross-sections of two sides of tube are $$A$$ and $$2A$$  (see fig.). It contains non-viscous liquid of mass $$m.$$ The liquid is displaced slightly and free to oscillate. Its time period of oscillations is
Simple Harmonic Motion (SHM) mcq question image

A $$T = 2\pi \sqrt {\frac{m}{{3\rho gA}}} $$
B $$T = 2\pi \sqrt {\frac{m}{{2\rho gA}}} $$
C $$T = 2\pi \sqrt {\frac{m}{{\rho gA}}} $$
D None of these
Answer :   $$T = 2\pi \sqrt {\frac{m}{{3\rho gA}}} $$
Discuss Question

46. The damping force on an oscillator is directly proportional to the velocity. The units of the constant of proportionality are

A $$kg\,m{s^{ - 1}}$$
B $$kg\,m{s^{ - 2}}$$
C $$kg\,{s^{ - 1}}$$
D $$kg\,s$$
Answer :   $$kg\,{s^{ - 1}}$$
Discuss Question

47. A simple pendulum oscillating in air has period $$T.$$ The bob of the pendulum is completely immersed in a non-viscous liquid. The density of the liquid is $$\frac{1}{{16}}$$ th of the material of the bob. If the bob is inside liquid all the time, its period of oscillation in this liquid is :

A $$2T\sqrt {\frac{l}{{10}}} $$
B $$2T\sqrt {\frac{l}{{14}}} $$
C $$4T\sqrt {\frac{l}{{15}}} $$
D $$4T\sqrt {\frac{l}{{14}}} $$
Answer :   $$4T\sqrt {\frac{l}{{15}}} $$
Discuss Question

48. A particle moves with simple harmonic motion in a straight line. In first $$\tau s,$$ after starting from rest it travels a distance $$a,$$ and in next $$\tau s$$ it travels $$2a,$$ in same direction, then:

A amplitude of motion is $$3a$$
B time period of oscillations is 8$$\tau $$
C amplitude of motion is $$4a$$
D time period of oscillations is 6$$\tau $$
Answer :   time period of oscillations is 6$$\tau $$
Discuss Question

49. In a simple harmonic oscillator, at the mean position

A kinetic energy is minimum, potential energy is maximum
B both kinetic and potential energies are maximum
C kinetic energy is maximum, potential energy is minimum
D both kinetic and potential energies are minimum.
Answer :   kinetic energy is maximum, potential energy is minimum
Discuss Question

50. Two springs, each of spring constant $$k = 100\,N/m,$$   are attached to a block of mass $$2\,kg$$  as shown in the figure. The block can slide smoothly along a horizontal platform clamped to the opposite walls of the trolley of mass $$5\,kg.$$  If the block is displaced by $$x\,cm.$$  and released, the period of oscillation in seconds is
Simple Harmonic Motion (SHM) mcq question image

A $$T = 2\pi \sqrt {\frac{1}{{20}}} $$
B $$T = 2\pi \sqrt {\frac{7}{{1000}}} $$
C $$T = 2\pi \sqrt {\frac{1}{{140}}} $$
D $$T = 2\pi \frac{{49}}{{100}}$$
Answer :   $$T = 2\pi \sqrt {\frac{1}{{140}}} $$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section