161. The maximum velocity of a particle, executing simple harmonic motion with an amplitude $$7\,mm,$$  is $$4.4\,m/s.$$  The period of oscillation is

A $$0.01\,s$$
B $$10\,s$$
C $$0.1\,s$$
D $$100\,s$$
Answer :   $$0.01\,s$$
Discuss Question

162. A particle free to move along the $$x$$-axis has potential energy given by $$U\left( x \right) = k\left[ {1 - \exp \left( { - {x^2}} \right)} \right]$$      for $$ - \infty \leqslant x \leqslant + \infty ,$$    where $$k$$ is a positive constant of appropriate dimensions. Then

A at points away from the origin, the particle is in unstable equilibrium
B for any finite nonzero value of $$x,$$ there is a force directed away from the origin
C if its total mechanical energy is $$\frac{k}{2},$$  it has its minimum kinetic energy at the origin.
D for small displacements from $$x = 0,$$  the motion is simple harmonic
Answer :   for small displacements from $$x = 0,$$  the motion is simple harmonic
Discuss Question

163. A particle moving along the $$X$$-axis executes simple harmonic motion, then the force acting on it is given by
where, $$A$$ and $$K$$ are positive constants.

A $$ - AKx$$
B $$A\cos Kx$$
C $$A\exp \left( { - K} \right)$$
D $$AKx$$
Answer :   $$ - AKx$$
Discuss Question

164. A pendulum made of a uniform wire of cross sectional area $$A$$ has time period $$T$$. When an additional mass $$M$$ is added to its bob, the time period changes to $${T_M.}$$ If the Young's modulus of the material of the wire is $$Y$$ then $$\frac{1}{Y}$$ is equal to:
($$g$$ = gravitational acceleration)

A $$\left[ {1 - {{\left( {\frac{{{T_M}}}{T}} \right)}^2}} \right]\frac{A}{{Mg}}$$
B $$\left[ {1 - {{\left( {\frac{T}{{{T_M}}}} \right)}^2}} \right]\frac{A}{{Mg}}$$
C $$\left[ {{{\left( {\frac{{{T_M}}}{T}} \right)}^2} - 1} \right]\frac{A}{{Mg}}$$
D $$\left[ {1 - {{\left( {\frac{{{T_M}}}{T}} \right)}^2}} \right]\frac{{Mg}}{A}$$
Answer :   $$\left[ {{{\left( {\frac{{{T_M}}}{T}} \right)}^2} - 1} \right]\frac{A}{{Mg}}$$
Discuss Question

165. A linear harmonic oscillator of force constant $$2 \times {10^6}\,N/m$$   and amplitude $$0.01\,m$$  has a total mechanical energy of $$160\,J.$$  Its

A potential energy is $$160\,J$$
B potential energy is $$100\,J$$
C potential energy is zero
D potential energy is $$120\,J$$
Answer :   potential energy is $$100\,J$$
Discuss Question

166. A simple harmonic oscillator of angular frequency $$2\,rad\,{s^{ - 1}}$$  is acted upon by an external force $$F = \sin tN.$$   If the oscillator is at rest in its equilibrium position at $$t = 0,$$  its position at later times is given by :

A $$\sin t + \frac{1}{2}\cos 2t$$
B $$\cos t - \frac{1}{2}\sin 2t$$
C $$\sin t - \frac{1}{2}\sin 2t$$
D $$\sin t + \frac{1}{2}\sin 2t$$
Answer :   $$\sin t - \frac{1}{2}\sin 2t$$
Discuss Question

167. A particle is subjected to two mutually perpendicular simple harmonic motions such that its $$x = 2\sin \omega t,y = 2\sin \left( {\omega t + \frac{\pi }{4}} \right)$$
The path of the particle will be

A a straight line
B a circle
C an ellipse
D a parabola
Answer :   an ellipse
Discuss Question

168. A simple pendulum has time period $${T_1}.$$ The point of suspension is now moved upward according to the relation $$y = K{t^2},\left( {K = 1m/{s^2}} \right)$$     where $$y$$ is the vertical displacement. The time period now becomes $${T_2.}$$ The ratio of $$\frac{{T_1^2}}{{T_2^2}}$$ is
$$\left( {g = 10m/{s^2}} \right)$$

A $$\frac{5}{6}$$
B $$\frac{6}{5}$$
C $$1$$
D $$\frac{4}{5}$$
Answer :   $$\frac{5}{6}$$
Discuss Question

169. A child swinging on a swing in sitting position, stands up, then the time period of the swing will

A increase
B decrease
C remains same
D increases of the child is long and decreases if the child is short
Answer :   decrease
Discuss Question

170. Two simple harmonic motions with the same frequency act on a particle at right angles i.e. along $$X$$-axis and $$Y$$-axis. If the two amplitudes are equal and the phase difference is $$\frac{\pi }{2},$$ the resultant motion will be

A a circle
B an ellipse with the major axis along $$Y$$-axis
C an ellipse with the major axis along $$X$$-axis
D a straight line inclined at $${45^ \circ }$$ to the $$X$$-axis
Answer :   a circle
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section