151. The $$x - t$$  graph of a particle undergoing simple harmonic motion is shown below. The acceleration of the particle at $$t = \frac{4}{3}s$$  is
Simple Harmonic Motion (SHM) mcq question image

A $$\frac{{\sqrt 3 }}{{32}}{p^2}cm/{s^2}$$
B $$\frac{{ - {\pi ^2}}}{{32}}cm/{s^2}$$
C $$\frac{{{\pi ^2}}}{{32}}cm/{s^2}$$
D $$ - \frac{{\sqrt 3 }}{{32}}{\pi ^2}cm/{s^2}$$
Answer :   $$ - \frac{{\sqrt 3 }}{{32}}{\pi ^2}cm/{s^2}$$
Discuss Question

152. Out of the following functions representing motion of a particle which represents $$SHM$$  ?
$$\eqalign{ & {\text{I}}{\text{.}}\,y = \sin \,\omega t - \cos \,\omega t \cr & {\text{II}}{\text{.}}\,y = {\sin ^3}\,\omega t \cr & {\text{III}}{\text{.}}\,y = 5\cos \left( {\frac{{3\pi }}{4} - 3\omega t} \right) \cr & {\text{IV}}{\text{.}}\,y = 1 + \omega t + {\omega ^2}{t^2} \cr} $$

A Only (IV) does not represent $$SHM$$
B (I) and (III)
C (I) and (II)
D Only (I)
Answer :   (I) and (III)
Discuss Question

153. Two particles execute $$SHM$$  on same straight line with same mean position, same time period 6 second and same amplitude $$5\,cm.$$  Both the particles start $$SHM$$  from their mean position (in same direction) with a time gap of 1 second. The maximum separation between the two particles during their motion is

A $$2\,cm$$
B $$3\,cm$$
C $$4\,cm$$
D $$5\,cm$$
Answer :   $$5\,cm$$
Discuss Question

154. The amplitude of velocity of a particle is given by, $${V_m} = \frac{{{V_0}}}{{\left( {a{\omega ^2} - b\omega + c} \right)}}$$     where $${V_0},a,b$$  and $$c$$ are positive :
The condition for a single resonant frequency is

A $${b^2} < 4ac$$
B $${b^2} = 4ac$$
C $${b^2} = 5ac$$
D $${b^2} = 7ac$$
Answer :   $${b^2} = 4ac$$
Discuss Question

155. A forced oscillator is acted upon by a force $$F = {F_0}\sin \omega t.$$   The amplitude of oscillation is given by $$\frac{{55}}{{\sqrt {2{\omega ^2} - 36\omega + 9} }}.$$    The resonant angular frequency is

A 2 unit
B 9 unit
C 18 unit
D 36 unit
Answer :   9 unit
Discuss Question

156. The displacement of a particle varies according to the relation $$x = 4\left( {\cos \pi t + \sin \pi t} \right).$$     The amplitude of the particle is

A -4
B 4
C $$4\sqrt 2 $$
D 8
Answer :   $$4\sqrt 2 $$
Discuss Question

157. An air column, closed at one end and open at the other, resonates with a tunning fork when the smallest length of the column is $$50\,cm.$$  The next larger length of the column resonating with the same tunning fork is

A $$100\,cm$$
B $$150\,cm$$
C $$200\,cm$$
D $$66.7\,cm$$
Answer :   $$150\,cm$$
Discuss Question

158. For a simple pendulum, a graph is plotted between its kinetic energy $$\left( {KE} \right)$$  and potential energy $$\left( {PE} \right)$$  against its displacement $$d.$$ Which one of the following represents these correctly?
(graphs are schematic and not drawn to scale)

A Simple Harmonic Motion (SHM) mcq option image
B Simple Harmonic Motion (SHM) mcq option image
C Simple Harmonic Motion (SHM) mcq option image
D Simple Harmonic Motion (SHM) mcq option image
Answer :   Simple Harmonic Motion (SHM) mcq option image
Discuss Question

159. A coin is placed on a horizontal platform which undergoes vertical simple harmonic motion of angular frequency $$\omega .$$ The amplitude of oscillation is gradually increased. The coin will leave contact with the platform for the first time

A at the mean position of the platform
B for an amplitude of $$\frac{g}{{{\omega ^2}}}$$
C for an amplitude of $$\frac{{{g^2}}}{{{\omega ^2}}}$$
D at the highest position of the platform
Answer :   for an amplitude of $$\frac{g}{{{\omega ^2}}}$$
Discuss Question

160. The phase difference between the instantaneous velocity and acceleration of a particle executing simple harmonic motion is

A $$\pi $$
B $$0.707\,\pi $$
C zero
D $$0.5\,\pi $$
Answer :   $$0.5\,\pi $$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section