141. The composition of two simple harmonic motions of equal periods at right angle to each other and with a phase difference of $$\pi $$ results in the displacement of the particle along

A circle
B figure of eight
C straight line
D ellipse
Answer :   straight line
Discuss Question

142. A mass $$M,$$ attached to a horizontal spring, executes S.H.M. with amplitude $${A_1.}$$ When the mass $$M$$ passes through its mean position then a smaller mass $$m$$ is placed over it and both of them move together with amplitude $${A_2.}$$ The ratio of $$\left( {\frac{{{A_1}}}{{{A_2}}}} \right)$$  is

A $$\frac{{M + m}}{M}$$
B $${\left( {\frac{M}{{M + m}}} \right)^{\frac{1}{2}}}$$
C $${\left( {\frac{{M + m}}{M}} \right)^{\frac{1}{2}}}$$
D $$\frac{M}{{M + m}}$$
Answer :   $${\left( {\frac{{M + m}}{M}} \right)^{\frac{1}{2}}}$$
Discuss Question

143. Which one of the following statements is true for the speed $$v$$ and the acceleration $$\alpha $$ of a particle executing simple harmonic motion?

A When $$v$$ is maximum, $$\alpha $$ is maximum
B Value of $$\alpha $$ is zero, whatever may be the value of $$v$$
C When $$v$$ is zero, $$\alpha $$ is Zero
D When $$v$$ is maximum, $$\alpha $$ is zero
Answer :   When $$v$$ is maximum, $$\alpha $$ is zero
Discuss Question

144. A particle at the end of a spring executes $$S.H.M$$  with a period $${t_1},$$ while the corresponding period for another spring is $${t_2}.$$ If the period of oscillation with the two springs in series is $$T$$ then

A $${T^{ - 1}} = t_1^{ - 1} + t_2^{ - 1}$$
B $${T^2} = t_1^2 + t_2^2$$
C $$T = {t_1} + {t_2}$$
D $${T^{ - 2}} = t_1^{ - 2} + t_2^{ - 2}$$
Answer :   $${T^2} = t_1^2 + t_2^2$$
Discuss Question

145. A body is executing $$SHM.$$  When the displacements from the mean position is $$4\,cm$$  and $$5\,cm,$$  the corresponding velocities of the body is $$10\,cm/s$$  and $$8\,cm/s.$$  Then, the time period of the body is

A $$2\,\pi \sec $$
B $$\frac{\pi }{2}\sec $$
C $$\pi \sec $$
D $$\frac{3\pi }{2}\sec $$
Answer :   $$\pi \sec $$
Discuss Question

146. A second’s pendulum is placed in a space laboratory orbiting around the earth at a height $$3\,R$$  from the earth’s surface where $$R$$ is earth’s radius. The time period of the pendulum will be

A zero
B $$2\sqrt 3 $$
C $$4\,\sec$$
D infinite
Answer :   infinite
Discuss Question

147. The ratio of maximum acceleration to maximum velocity in a simple harmonic motion is $$10\,{s^{ - 1}}.$$  At, $$t = 0$$  the displacement is $$5\,m.$$  The initial phase is $$\frac{\pi }{4}.$$ What is the maximum acceleration ?

A $$500\,m/{s^2}$$
B $$500\sqrt 2 \,m/{s^2}$$
C $$750\,m/{s^2}$$
D $$750\sqrt 2 \,m/{s^2}$$
Answer :   $$500\sqrt 2 \,m/{s^2}$$
Discuss Question

148. A particle of mass $$m$$ oscillates with simple harmonic motion between points $${x_1}$$ and $${x_2},$$ the equilibrium position being $$O.$$ Its potential energy is plotted. It will be as given below in the graph.

A Simple Harmonic Motion (SHM) mcq option image
B Simple Harmonic Motion (SHM) mcq option image
C Simple Harmonic Motion (SHM) mcq option image
D Simple Harmonic Motion (SHM) mcq option image
Answer :   Simple Harmonic Motion (SHM) mcq option image
Discuss Question

149. A simple pendulum is suspended from the roof of a trolley which moves in a horizontal direction with an acceleration $$\alpha ,$$ then the time period is given by $$T = 2\pi \sqrt {\left( {\frac{l}{g}} \right)} ,$$    where $$g$$ is equal to

A $$g$$
B $$g - \alpha $$
C $$g + \alpha $$
D $$\sqrt {\left( {{g^2} + {\alpha ^2}} \right)} $$
Answer :   $$\sqrt {\left( {{g^2} + {\alpha ^2}} \right)} $$
Discuss Question

150. A pendulum is displaced to an angle $$\theta $$ from its equilibrium position, then it will pass through its mean position with a velocity $$v$$ equal to

A $$\sqrt {2gl} $$
B $$\sqrt {2gl\sin \theta } $$
C $$\sqrt {2gl\cos \theta } $$
D $$\sqrt {2gl\left( {1 - \cos \theta } \right)} $$
Answer :   $$\sqrt {2gl\left( {1 - \cos \theta } \right)} $$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section