131. A body is executing $$S.H.M.$$  When its displacement from the mean position are $$4\,cm$$  and $$5\,cm,$$  it has velocities $$10\,cm\,{s^{ - 1}}$$  and $$8\,cm\,{s^{ - 1}}$$  respectively. Its periodic time is

A $$\frac{\pi }{{2s}}$$
B $$\pi \,s$$
C $$\frac{{3\,\pi }}{{2s}}$$
D $$2\,\pi \,s$$
Answer :   $$\pi \,s$$
Discuss Question

132. If a simple pendulum has significant amplitude (up to a factor of $$\frac{1}{e}$$ of original) only in the period between $$t = 0 s$$  to $$t = \tau s,$$   then $$\tau $$ may be called the average life of the pendulum. When the spherical bob of the pendulum suffers a retardation (due to viscous drag) proportional to its velocity with $$b$$ as the constant of proportionality, the average life time of the pendulum is (assuming damping is small) in seconds :

A $$\frac{{0.693}}{b}$$
B $$b$$
C $$\frac{1}{b}$$
D $$\frac{2}{b}$$
Answer :   $$\frac{2}{b}$$
Discuss Question

133. A pendulum with time period of $$1s$$  is losing energy. At certain time its energy is $$45\,J.$$  If after completing 15 oscillations, its energy has become $$15\,J,$$  its damping constant (in $${s^{ - 1}}$$) is:

A $$\frac{1}{2}$$
B $$\frac{1}{{30}}\ln 3$$
C 2
D $$\frac{1}{{15}}\ln 3$$
Answer :   $$\frac{1}{{15}}\ln 3$$
Discuss Question

134. The maximum velocity of a particle, executing simple harmonic motion with an amplitude $$7mm,$$  is $$4.4m/s.$$ The period of oscillation is

A $$0.001s$$
B $$10s$$
C $$0.1s$$
D $$100s$$
Answer :   $$0.001s$$
Discuss Question

135. A particle is executing a simple harmonic motion. Its maximum acceleration is $$\alpha $$ and maximum velocity is $$\beta .$$ Then, its time period of vibration will be

A $$\frac{{{\beta ^2}}}{{{\alpha ^2}}}$$
B $$\frac{\alpha }{\beta }$$
C $$\frac{{{\beta ^2}}}{\alpha }$$
D $$\frac{{2\pi \beta }}{\alpha }$$
Answer :   $$\frac{{2\pi \beta }}{\alpha }$$
Discuss Question

136. If $$ < E > $$  and $$ < U > $$  denote the average kinetic and the average potential energies respectively of mass describing a simple harmonic motion, over one period, then the correct relation is

A $$ < E > = < U > $$
B $$ < E > = 2 < U > $$
C $$ < E > = - 2 < U > $$
D $$ < E > = - < U > $$
Answer :   $$ < E > = < U > $$
Discuss Question

137. A particle of mass $$m$$ is attached to a spring (of spring constant $$k$$) and has a natural angular frequency $${\omega _0}.$$ An external force $$F\left( t \right)$$  proportional to $$\cos \,\omega t\left( {\omega \ne {\omega _0}} \right)$$    is applied to the oscillator. The displacement of the oscillator will be proportional to

A $$\frac{1}{{m\left( {\omega _0^2 + {\omega ^2}} \right)}}$$
B $$\frac{1}{{m\left( {\omega _0^2 - {\omega ^2}} \right)}}$$
C $$\frac{m}{{\omega _0^2 - {\omega ^2}}}$$
D $$\frac{m}{{\left( {\omega _0^2 + {\omega ^2}} \right)}}$$
Answer :   $$\frac{1}{{m\left( {\omega _0^2 - {\omega ^2}} \right)}}$$
Discuss Question

138. The displacement of particle between maximum potential energy position and maximum kinetic energy position in simple harmonic motion is

A $$ \pm \frac{a}{2}$$
B $$ \pm a$$
C $$ \pm 2a$$
D $$ \pm 1$$
Answer :   $$ \pm a$$
Discuss Question

139. A particle of mass $$m$$ oscillates with simple harmonic motion between points $${x_1}$$ and $${x_2},$$ the equilibrium position being $$O.$$ Its potential energy is plotted. It will be as given below in the graph

A Simple Harmonic Motion (SHM) mcq option image
B Simple Harmonic Motion (SHM) mcq option image
C Simple Harmonic Motion (SHM) mcq option image
D Simple Harmonic Motion (SHM) mcq option image
Answer :   Simple Harmonic Motion (SHM) mcq option image
Discuss Question

140. The acceleration of a particle undergoing $$SHM$$  is graphed in figure. At point 2 the velocity of the particle is
Simple Harmonic Motion (SHM) mcq question image

A zero
B negative
C positive
D None of these
Answer :   zero
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section