121. A particle executes linear simple harmonic motion with an amplitude of $$3\,cm.$$  When the particle is at $$2\,cm$$  from the mean position, the magnitude of its velocity is equal to that of its acceleration. Then, its time period in seconds is

A $$\frac{{\sqrt 5 }}{\pi }$$
B $$\frac{{\sqrt 5 }}{{2\pi }}$$
C $$\frac{{4\pi }}{{\sqrt 5 }}$$
D $$\frac{{2\pi }}{{\sqrt 3 }}$$
Answer :   $$\frac{{4\pi }}{{\sqrt 5 }}$$
Discuss Question

122. In case of sustained forced oscillations the amplitude of oscillations

A decreases linearly
B decreases sinusoidally
C decreases exponentially
D always remains constant
Answer :   decreases linearly
Discuss Question

123. The period of oscillation of a mass $$M$$ suspended from a spring of negligible mass is $$T.$$ If along with it another mass $$M$$ is also suspended, the period of oscillation will now be

A $$T$$
B $$\frac{T}{{\sqrt 2 }}$$
C $$2T$$
D $$\sqrt 2 T$$
Answer :   $$\sqrt 2 T$$
Discuss Question

124. A body oscillates with $$SHM$$  according to the equation (in $$SI$$  units), $$x = 5\cos \left( {2\pi t\frac{\pi }{4}} \right).$$    Its instantaneous displacement at $$t = 1\,second$$   is

A $$\frac{{\sqrt 2 }}{5}m$$
B $$\frac{1}{{\sqrt 3 }}m$$
C $$\frac{5}{{\sqrt 2 }}m$$
D $$\frac{1}{2}m$$
Answer :   $$\frac{5}{{\sqrt 2 }}m$$
Discuss Question

125. Two particles $$A$$ and $$B$$ of equal masses are suspended from two massless springs of spring of spring constant $${k_1}$$ and $${k_2,}$$ respectively. If the maximum velocities, during oscillation, are equal, the ratio of amplitude of $$A$$ and $$B$$ is

A $$\sqrt {\frac{{{k_1}}}{{{k_2}}}} $$
B $$\frac{{{k_2}}}{{{k_1}}}$$
C $$\sqrt {\frac{{{k_2}}}{{{k_1}}}} $$
D $$\frac{{{k_1}}}{{{k_2}}}$$
Answer :   $$\sqrt {\frac{{{k_2}}}{{{k_1}}}} $$
Discuss Question

126. A particle is executing $$SHM$$  along a straight line. Its velocities at distances $${x_1}$$ and $${x_2}$$ from the mean position are $${V_1}$$ and $${V_2},$$ respectively. Its time period is

A $$2\pi \sqrt {\frac{{x_2^2 - x_1^2}}{{V_1^2 - V_2^2}}} $$
B $$2\pi \sqrt {\frac{{V_1^2 + V_2^2}}{{x_1^2 + x_2^2}}} $$
C $$2\pi \sqrt {\frac{{V_1^2 - V_2^2}}{{x_1^2 - x_2^2}}} $$
D $$2\pi \sqrt {\frac{{x_1^2 - x_2^2}}{{V_1^2 - V_2^2}}} $$
Answer :   $$2\pi \sqrt {\frac{{x_2^2 - x_1^2}}{{V_1^2 - V_2^2}}} $$
Discuss Question

127. In a simple harmonic motion, when the displacement is one-half the amplitude, what fraction of the total energy is kinetic?

A Zero
B $$\frac{1}{4}$$
C $$\frac{1}{2}$$
D $$\frac{3}{4}$$
Answer :   $$\frac{3}{4}$$
Discuss Question

128. A particle of mass $$m$$ oscillates with a potential energy $$U = {U_0} + \alpha \,{x^2},$$    where $${U_0}$$ and $$\alpha $$ are constants and $$x$$ is the displacement of particle from equilibrium position. The time period of oscillation is

A $$2\pi \sqrt {\frac{m}{\alpha }} $$
B $$2\pi \sqrt {\frac{m}{{2\alpha }}} $$
C $$\pi \sqrt {\frac{{2m}}{\alpha }} $$
D $$2\pi \sqrt {\frac{m}{{{\alpha ^2}}}} $$
Answer :   $$2\pi \sqrt {\frac{m}{{2\alpha }}} $$
Discuss Question

129. Four massless springs whose force constants are $$2k, 2k, k$$   and $$2k$$ respectively are attached to a mass $$M$$ kept on a frictionless plane (as shown in figure). If the mass $$M$$ is displaced in the horizontal direction, then the frequency of the system is
Simple Harmonic Motion (SHM) mcq question image

A $$\frac{1}{{2\pi }}\sqrt {\frac{k}{{4M}}} $$
B $$\frac{1}{{2\pi }}\sqrt {\frac{{4k}}{M}} $$
C $$\frac{1}{{2\pi }}\sqrt {\frac{k}{{7M}}} $$
D $$\frac{1}{{2\pi }}\sqrt {\frac{{7k}}{M}} $$
Answer :   $$\frac{1}{{2\pi }}\sqrt {\frac{{4k}}{M}} $$
Discuss Question

130. Suppose a tunnel is dug along a diameter of the earth. A particle is dropped from a point, a distance $$h$$ directly above the tunnel, the motion of the particle is

A simple harmonic
B parabolic
C oscillatory
D non-periodic
Answer :   oscillatory
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section