21. Statement -1 : When ultraviolet light is incident on a photocell, its stopping potential is $${V_0}$$ and the maximum kinetic energy of the photoelectrons is $${K_{\max }}.$$  When the ultraviolet light is replaced by X-rays, both $${V_0}$$ and $${K_{\max }}$$  increase.
Statement -2 : Photoelectrons are emitted with speeds ranging from zero to a maximum value because of the range of frequencies present in the incident light.

A Statement -1 is true, Statement -2 is true ; Statement -2 is the correct explanation of Statement -1.
B Statement -1 is true, Statement -2 is true; Statement -2 is not the correct explanation of Statement -1
C Statement -1 is false, Statement -2 is true.
D Statement -1 is true, Statement -2 is false.
Answer :   Statement -1 is true, Statement -2 is false.
Discuss Question

22. Two identical photocathodes receive light of frequencies $${f_1}$$ and $${f_2}.$$ If the velocites of the photo electrons (of mass $$m$$) coming out are respectively $${v_1}$$ and $${v_2},$$ then

A $$v_1^2 - v_2^2 = \frac{{2h}}{m}\left( {{f_1} - {f_2}} \right)$$
B $${v_1} + {v_2} = {\left[ {\frac{{2h}}{m}\left( {{f_1} + {f_2}} \right)} \right]^{\frac{1}{2}}}$$
C $$v_1^2 + v_2^2 = \frac{{2h}}{m}\left( {{f_1} + {f_2}} \right)$$
D $${v_1} - {v_2} = {\left[ {\frac{{2h}}{m}\left( {{f_1} - {f_2}} \right)} \right]^{\frac{1}{2}}}$$
Answer :   $$v_1^2 - v_2^2 = \frac{{2h}}{m}\left( {{f_1} - {f_2}} \right)$$
Discuss Question

23. If $${\lambda _{Cu}}$$ is the wavelength of $${K_\alpha }$$ X-ray line of copper (atomic number 29) and $${\lambda _{Mo}}$$ is the wavelength of the $${K_\alpha }$$ X-ray line of molybdenum (atomic number 42), then the ratio $$\frac{{{\lambda _{Cu}}}}{{{\lambda _{Mo}}}}$$ is close to

A 1.99
B 2.14
C 0.50
D 0.48
Answer :   2.14
Discuss Question

24. The maximum kinetic energy of photoelectrons emitted from a surface when photons of energy $$6\,eV$$  fall on it is $$4\,eV.$$  The stopping potential, in volt, is

A 2
B 4
C 6
D 10
Answer :   4
Discuss Question

25. An electron beam is accelerated by a potential difference $$V$$ to hit a metallic target to produce X-rays. It produces continuous as well as characteristic X-rays. If $${\lambda _{\min }}$$  is the smallest possible wavelength of X-ray in the spectrum, the variation of log $${\lambda _{\min }}$$  with log $$V$$ is correctly represented in :

A Modern Physics Miscellaneous mcq option image
B Modern Physics Miscellaneous mcq option image
C Modern Physics Miscellaneous mcq option image
D Modern Physics Miscellaneous mcq option image
Answer :   Modern Physics Miscellaneous mcq option image
Discuss Question

26. Electrons with de-Broglie wavelength $$\lambda $$ fall on the target in an X-ray tube. The cut-off wavelength of the emitted X-rays is

A $${\lambda _0} = \frac{{2mc{\lambda ^2}}}{h}$$
B $${\lambda _0} = \frac{{2h}}{{mc}}$$
C $${\lambda _0} = \frac{{2{m^2}{c^2}{\lambda ^2}}}{{{h^2}}}$$
D $${\lambda _0} = \lambda $$
Answer :   $${\lambda _0} = \frac{{2mc{\lambda ^2}}}{h}$$
Discuss Question

27. A photocell is illuminated by a small bright source placed $$1 m$$ away. When the same source of light is placed $$\frac{1}{2}m$$  away, the number of electrons emitted by photocathode would

A increase by a factor of 4
B decrease by a factor of 4
C increase by a factor of 2
D decrease by a factor of 2
Answer :   increase by a factor of 4
Discuss Question

28. Sodium and copper have work functions $$2.3\,eV$$  and $$4.5\,eV$$  respectively. Then the ratio of the wavelengths is nearest to

A 1 : 2
B 4 : 1
C 2 : 1
D 1 : 4
Answer :   2 : 1
Discuss Question

29. Which of the following atoms has the lowest ionization potential ?

A $${}_7^{14}N$$
B $${}_{55}^{133}Cs$$
C $${}_{18}^{40}Ar$$
D $${}_8^{16}O$$
Answer :   $${}_{55}^{133}Cs$$
Discuss Question

30. Electrons with energy $$80\,keV$$  are incident on the tungsten target of an X-ray tube. $$K$$-shell electrons of tungsten have $$72.5\,keV$$  energy. X-rays emitted by the tube contain only

A a continuous X-ray spectrum (Bremsstrahlung) with a minimum wavelength of $$0.155\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$
B a continuous X-ray spectrum (Bremsstrahlung) with all wavelengths
C the characteristic X-ray spectrum of tungsten
D a continuous X-ray spectrum (Bremsstrahlung) with a minimum wavelength of $$0.155\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$  and the characteristic X-ray spectrum of tungsten.
Answer :   a continuous X-ray spectrum (Bremsstrahlung) with a minimum wavelength of $$0.155\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$  and the characteristic X-ray spectrum of tungsten.
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section