11. A metal surface is illuminated by light of two different wavelengths $$248\,nm$$  and $$310\,nm.$$  The maximum speeds of the photoelectrons corresponding to these wavelengths are $${u_1}$$ and $${u_2},$$  respectively. If the ratio $${u_1}:{u_2} = 2:1$$    and $$hc = 1240\,eV\,nm$$    the work function of the metal is nearly

A $$3.7\,eV$$
B $$3.2\,eV$$
C $$2.8\,eV$$
D $$2.5\,eV$$
Answer :   $$3.7\,eV$$
Discuss Question

12. The intensity of X-rays from a Coolidge tube is plotted against wavelength $$\lambda $$ as shown in the figure. The minimum wavelength found is $${\lambda _C}$$ and the wavelength of the $${K_\alpha }$$ line is $${\lambda _K}.$$  As the accelerating voltage is increased
Modern Physics Miscellaneous mcq question image

A $${\lambda _K} - {\lambda _C}$$   increases
B $${\lambda _K} - {\lambda _C}$$   decreases
C $${\lambda _K}$$ increases
D $${\lambda _K}$$ decreases
Answer :   $${\lambda _K} - {\lambda _C}$$   increases
Discuss Question

13. Which one of the following statements is WRONG in the context of X-rays generated from a X-ray tube?

A Wavelength of characteristic X-rays decreases when the atomic number of the target increases.
B Cut-off wavelength of the continuous X-rays depends on the atomic number of the target
C Intensity of the characteristic X-rays depends on the electrical power given to the X-ray tube
D Cut-off wavelength of the continuous X-rays depends on the energy of the electrons in the X-ray tube
Answer :   Cut-off wavelength of the continuous X-rays depends on the atomic number of the target
Discuss Question

14. A pulse of light of duration $$100\,ns$$  is absorbed completely by a small object initially at rest. Power of the pulse is $$30\,mW$$  and the speed of light is $$3 \times {10^8}m{s^{ - 1}}.$$   The final momentum of the object is

A $$0.3 \times {10^{ - 17}}kg\,m{s^{ - 1}}$$
B $$1.0 \times {10^{ - 17}}kg\,m{s^{ - 1}}$$
C $$3.0 \times {10^{ - 17}}kg\,m{s^{ - 1}}$$
D $$9.0 \times {10^{ - 17}}kg\,m{s^{ - 1}}$$
Answer :   $$1.0 \times {10^{ - 17}}kg\,m{s^{ - 1}}$$
Discuss Question

15. The potential difference applied to an X-ray tube is $$5k\,V$$  and the current through it is 3.2$$mA.$$  Then the number of electrons striking the target per second is

A $$2 \times {10^{16}}$$
B $$5 \times {10^{6}}$$
C $$1 \times {10^{17}}$$
D $$4 \times {10^{15}}$$
Answer :   $$2 \times {10^{16}}$$
Discuss Question

16. The time taken by a photoelectron to come out after the photon strikes is approximately

A $${10^{ - 4}}s$$
B $${10^{ - 10}}s$$
C $${10^{ - 16}}s$$
D $${10^{ - 1}}s$$
Answer :   $${10^{ - 10}}s$$
Discuss Question

17. A plane electromagnetic wave of frequency $$50\,MHz$$   travels in free space along the positive $$x$$-direction. At a particular point in space and time, $$\vec E = 6.3\hat j\,V/m.$$    The corresponding magnetic field $${\vec B},$$ at that point will be:

A $$18.9 \times {10^{ - 8}}$$
B $$2.1 \times {10^{ - 8}}$$
C $$6.3 \times {10^{ - 8}}$$
D $$18.9 \times {10^8}$$
Answer :   $$2.1 \times {10^{ - 8}}$$
Discuss Question

18. A photon collides with a stationary hydrogen atom in ground state inelastically. Energy of the colliding photon is $$10.2\,eV.$$  After a time interval of the order of micro second another photon collides with same hydrogen atom inelastically with an energy of $$15\,eV.$$  What will be observed by the detector?

A One photon of energy $$10.2\,eV$$  and an electron of energy $$1.4\,eV$$
B 2 photon of energy of $$1.4\,eV$$
C 2 photon of energy $$10.2\,eV$$
D One photon of energy $$10.2\,eV$$  and another photon of $$14\,eV$$
Answer :   One photon of energy $$10.2\,eV$$  and an electron of energy $$1.4\,eV$$
Discuss Question

19. In amplitude modulation, sinusoidal carrier frequency used is denoted by $${\omega _c}$$ and the signal frequency is denoted by $${\omega _m}.$$ The bandwidth $$\left( {\Delta {\omega _m}} \right)$$  of the signal is such that $$\Delta {\omega _m} < {\omega _c}.$$   Which of the following frequencies is not contained in the modulated wave ?

A $${\omega _m} + {\omega _c}$$
B $${\omega _c} - {\omega _m}$$
C $${\omega _m}$$
D $${\omega _c}$$
Answer :   $${\omega _m}$$
Discuss Question

20. The threshold frequency for a metallic surface corresponds to an energy of $$6.2\,eV$$  and the stopping potential for a radiation incident on this surface is $$5\,V.$$  The incident radiation lies in

A ultra-violet region
B infra-red region
C visible region
D X-ray region
Answer :   ultra-violet region
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section