81. The ratio of the $${\lambda _{\min }}$$ in a Coolidge tube to $${\lambda _{{\text{de Broglie}}}}$$  of the electrons striking the target depends on accelerating potential $$V$$ as

A $$\frac{{{\lambda _{\min }}}}{{{\lambda _{{\text{de Broglie}}}}}} \propto \sqrt V $$
B $$\frac{{{\lambda _{\min }}}}{{{\lambda _{{\text{de Broglie}}}}}} \propto V$$
C $$\frac{{{\lambda _{\min }}}}{{{\lambda _{{\text{de Broglie}}}}}} \propto \frac{1}{{\sqrt V }}$$
D $$\frac{{{\lambda _{\min }}}}{{{\lambda _{{\text{de Broglie}}}}}} \propto \frac{1}{V}.$$
Answer :   $$\frac{{{\lambda _{\min }}}}{{{\lambda _{{\text{de Broglie}}}}}} \propto \frac{1}{{\sqrt V }}$$
Discuss Question

82. The $$21\,cm$$  radiowave emitted by hydrogen in interstelar space is due to the interaction called the hyperfine interaction in atomic hydrogen. The energy of the emitted wave is nearly

A $${10^{ - 17}}J$$
B $$1\,J$$
C $$7 \times {10^{ - 6}}J$$
D $${10^{ - 24}}J$$
Answer :   $${10^{ - 24}}J$$
Discuss Question

83. $$1.5\,mW$$  of $$400\,nm$$  light is directed at a photoelectric cell. If 0.10 per cent of the incident photons produce photoelectrons, then find the current in the cell.

A $$4.8\,\mu A$$
B $$48\,\mu A$$
C $$1.8\,\mu A$$
D $$0.48\,\mu A$$
Answer :   $$0.48\,\mu A$$
Discuss Question

84. An electron of mass $$m$$ and a photon have same energy $$E.$$ The ratio of de-Broglie wavelengths associated with them is
($$c$$ being velocity of light)

A $${\left( {\frac{E}{{2m}}} \right)^{\frac{1}{2}}}$$
B $$c{\left( {2mE} \right)^{\frac{1}{2}}}$$
C $$\frac{1}{c}{\left( {\frac{{2m}}{E}} \right)^{\frac{1}{2}}}$$
D $$\frac{1}{c}{\left( {\frac{E}{{2m}}} \right)^{\frac{1}{2}}}$$
Answer :   $$\frac{1}{c}{\left( {\frac{E}{{2m}}} \right)^{\frac{1}{2}}}$$
Discuss Question

85. A source $${S_1}$$ is producing, $${10^{15}}$$ photons/s of wavelength $$5000\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ .$$  Another source $${S_2}$$ is producing $$1.02 \times {10^{15}}$$   photons per second of wavelength $$5100\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ .$$  Then, $$\frac{{\left( {{\text{power}}\,{\text{of}}\,{S_2}} \right)}}{{\left( {{\text{power}}\,{\text{of}}\,{S_1}} \right)}}$$   is equal to

A 1.00
B 1.02
C 1.04
D 0.98
Answer :   1.00
Discuss Question

86. An X-ray tube is operated at $$15\,kV.$$  Calculate the upper limit of the speed of the electrons striking the target.

A $$7.26 \times {10^7}\,m/s$$
B $$7.62 \times {10^7}\,m/s$$
C $$7.62 \times {10^7}\,cm/s$$
D $$7.26 \times {10^9}\,m/s$$
Answer :   $$7.26 \times {10^7}\,m/s$$
Discuss Question

87. The threshold wavelength of the tungsten is $$2300\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ .$$  If ultraviolet light of wavelength $$1800\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$  is incident on it, then the maximum kinetic energy of photoelectrons would be about -

A $$1.49\,eV$$
B $$2.2\,eV$$
C $$3.0\,eV$$
D $$5.0\,eV$$
Answer :   $$1.49\,eV$$
Discuss Question

88. If the momentum of electron is changed by $$P,$$ then the de Broglie wavelength associated with it changes by $$0.5\% .$$ The initial momentum of electron will be:

A $$200\,P$$
B $$400\,P$$
C $$\frac{P}{{200}}$$
D $$100\,P$$
Answer :   $$200\,P$$
Discuss Question

89. According to Einstein’s photoelectric equation, the plot of the kinetic energy of the emitted photo electrons from a metal Versus the frequency, of the incident radiation gives a straight line whose slope

A depends both on the intensity of the radiation and the metal used
B depends on the intensity of the radiation
C depends on the nature of the metal used
D is the same for the all metals and independent of the intensity of the radiation
Answer :   is the same for the all metals and independent of the intensity of the radiation
Discuss Question

90. The short wavelength limit of continuous X-radiation emitted by an X-ray tube operating at $$30\,kV$$  is $$0.414\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ .$$  Calculate Planck's constant.

A $$6.22 \times {10^{ - 34}}erg - \sec $$
B $$6.624 \times {10^{ - 24}}erg - \sec $$
C $$6.624 \times {10^{ - 27}}J - \sec $$
D $$6.624 \times {10^{ - 34}}J - \sec $$
Answer :   $$6.624 \times {10^{ - 34}}J - \sec $$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section