71. Which of the following figures represent the variation of particle momentum and the associated de-Broglie wavelength?

A Dual Nature of Matter and Radiation mcq option image
B Dual Nature of Matter and Radiation mcq option image
C Dual Nature of Matter and Radiation mcq option image
D Dual Nature of Matter and Radiation mcq option image
Answer :   Dual Nature of Matter and Radiation mcq option image
Discuss Question

72. Radiation of wavelength $$\lambda ,$$ is incident on a photocell. The fastest emitted electron has speed $$v.$$ If the wavelength is changed to $$\frac{{3\lambda }}{4},$$  the speed of the fastest emitted electron will be :

A $$ = v{\left( {\frac{4}{3}} \right)^{\frac{1}{2}}}$$
B $$ = v{\left( {\frac{3}{4}} \right)^{\frac{1}{2}}}$$
C $$ > v{\left( {\frac{4}{3}} \right)^{\frac{1}{2}}}$$
D $$ < v{\left( {\frac{4}{3}} \right)^{\frac{1}{2}}}$$
Answer :   $$ > v{\left( {\frac{4}{3}} \right)^{\frac{1}{2}}}$$
Discuss Question

73. A radiation of energy $$E$$ falls normally on a perfectly reflecting surface. The momentum transferred to the surface is

A $$Ec$$
B $$\frac{{2E}}{c}$$
C $$\frac{E}{c}$$
D $$\frac{E}{{{c^2}}}$$
Answer :   $$\frac{{2E}}{c}$$
Discuss Question

74. When ultraviolet rays are incident on metal plate, the photoelectric effect does not occur. It occurs by incidence of

A infrared rays
B X-rays
C radiowaves
D light waves
Answer :   X-rays
Discuss Question

75. A light source is at a distance $$d$$ from a photoelectric cell, then the number of photoelectrons emitted from the cell is $$n.$$ If the distance of light source and cell is reduced to half, then the number of photoelectrons emitted will become

A $$\frac{n}{2}$$
B $$2\,n$$
C $$4\,n$$
D $$n$$
Answer :   $$4\,n$$
Discuss Question

76. The maximum kinetic energy of the electrons hitting a target so as to produce X-ray of wavelength $$1\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$  is

A $$1.24\,keV$$
B $$12.4\,keV$$
C $$124\,keV$$
D None of these
Answer :   $$12.4\,keV$$
Discuss Question

77. Light of wavelength $$200\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$  fall on aluminium surface. Work function of aluminium is $$4.2\,eV.$$  What is the kinetic energy of the fastest emitted photoelectrons?

A $$2\,eV$$
B $$1\,eV$$
C $$4\,eV$$
D $$0.2\,eV$$
Answer :   $$2\,eV$$
Discuss Question

78. A photocell employs photoelectric effect to convert

A change in the frequency of light into a change in electric voltage
B change in the intensity of illumination into a change in photoelectric current
C change in the intensity of illumination into a change in the work function of the photocathode
D change in the frequency of light into a change in the electric current
Answer :   change in the intensity of illumination into a change in photoelectric current
Discuss Question

79. The work function of a surface of a photosensitive material is $$6.2\,eV.$$  The wavelength of the incident radiation for which the stopping potential is $$5\,V$$  lies in the

A ultraviolet region
B visible region
C infrared region
D X-ray region
Answer :   X-ray region
Discuss Question

80. Photons with energy $$5\,eV$$  are incident on a cathode $$C$$ in a photoelectric cell. The maximum energy of emitted photoelectrons is $$2\,eV.$$  When photons of energy $$6\,eV$$  are incident on $$C,$$ no photoelectrons will reach the anode $$A,$$ if the stopping potential of $$A$$ relative to $$C$$ is

A $$+3\,V$$
B $$+4\,V$$
C $$-1\,V$$
D $$-3\,V$$
Answer :   $$-3\,V$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section