41. When X-rays of wavelength $$0.5\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$  would be transmitted by an aluminium tube of thickness $$7\,mm,$$  its intensity remains one-fourth. The absorption coefficient of aluminium for these X-rays is

A $$0.188\,m{m^{ - 1}}$$
B $$0.189\,m{m^{ - 1}}$$
C $$0.198\,m{m^{ - 1}}$$
D None of these
Answer :   $$0.198\,m{m^{ - 1}}$$
Discuss Question

42. A particle $$A$$ of mass $$m$$ and initial velocity $$v$$ collides with a particle $$B$$ of mass $$\frac{m}{2}$$ which is at rest. The collision is head on, and elastic. The ratio of the de-Broglie wavelengths $${\lambda _A}$$ to $${\lambda _B}$$ after the collision is

A $$\frac{2}{3}$$
B $$\frac{1}{2}$$
C $$\frac{1}{3}$$
D 2
Answer :   2
Discuss Question

43. If the threshold wavelength for a certain metal is $$2000\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ ,$$  then the work function of the metal is

A $$6.2\,J$$
B $$6.2\,eV$$
C $$6.2\,MeV$$
D $$6.2\,keV$$
Answer :   $$6.2\,eV$$
Discuss Question

44. The work functions for metals $$A,B$$  and $$C$$ are respectively $$1.92\,eV,\,2.0\,eV$$   and $$5\,eV.$$  According to Einstein’s equation, the metals which will emit photoelectrons for a radiation of wavelength $$4100\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$  is/are

A None of these
B $$A$$ only
C $$A$$ and $$B$$ only
D All the three metals
Answer :   $$A$$ and $$B$$ only
Discuss Question

45. An X-ray tube with $$Cu$$ target is operated at $$25\,kV.$$  The glancing angle for a $$NaCl.$$  Crystal for the $$Cu{k_\alpha }$$  line is $${15.8^ \circ }.$$  Find the wavelength of this line. ($$d$$ for $$NaCl = 2.82\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ ,h = 6.62 \times {10^{ - 27}}erg - \sec $$        )

A $$3.06\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$
B $$1.53\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$
C $$0.75\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$
D None of these
Answer :   $$1.53\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$
Discuss Question

46. The number of photoelectrons emitted for light of a frequency $$\nu $$ (higher than the threshold frequency $${{\nu _0}}$$ ) is proportional to

A $$\nu - {\nu _0}$$
B threshold frequency $$\left( {{\nu _0}} \right)$$
C intensity of light
D frequency of light $$\left( \nu \right)$$
Answer :   intensity of light
Discuss Question

47. In photoelectric effect, the work function of a metal is $$3.5\,eV.$$  The emitted electrons can be stopped by applying a potential of $$- 1.2\,V.$$  Then,

A the energy of the incident photons is $$4.7\,eV$$
B the energy of the incident photons is $$2.3\,eV$$
C if higher frequency photons be used, the photoelectric current will rise
D when the energy of photons is $$3.5\,eV,$$  the photoelectric current will be maximum
Answer :   the energy of the incident photons is $$4.7\,eV$$
Discuss Question

48. If an electron is accelerated through a potential difference 150 volt, its de-Broglie wavelength is:

A $$1\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$
B $$100\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$
C $$5000\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$
D $$90000\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$
Answer :   $$1\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$
Discuss Question

49. Photoelectric work function of a metal is $$1\,eV,$$  light of wavelength $$\lambda = 3000\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$   falls on it. The photoelectrons come out with velocity

A $$10\,m/s$$
B $${10^2}\,m/s$$
C $${10^4}\,m/s$$
D $${10^6}\,m/s$$
Answer :   $${10^6}\,m/s$$
Discuss Question

50. A light of wavelength $$\lambda $$ and intensity $$I$$ is incident normally on the surface. If reflection coefficient of surface is $$r,$$ the pressure exerted by light on the surface is equal to

A $$\frac{{2I}}{c}$$
B $$\frac{I}{c}r$$
C $$\frac{I}{c}\left( {1 + r} \right)$$
D $$\frac{I}{c}\left( {1 - r} \right)$$
Answer :   $$\frac{I}{c}\left( {1 + r} \right)$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section