31. Light of wavelength $$180\,nm$$  ejects photoelectron from a plate of a metal whose work function is $$2\,eV.$$  If a uniform magnetic field of $$5 \times {10^{ - 5}}T$$   is applied parallel to plate, what would be the radius of the path followed by electrons ejected normally from the plate with maximum energy?

A $$1.239\,m$$
B $$0.149\,m$$
C $$3.182\,m$$
D $$2.33\,m$$
Answer :   $$0.149\,m$$
Discuss Question

32. A particle of mass $$M$$ at rest decays into two particles of masses $${m_1}$$ and $${m_2},$$ having non-zero velocities. The ratio of the de Broglie wavelengths of the particles, $$\frac{{{\lambda _1}}}{{{\lambda _2}}},$$  is

A $$\frac{{{m_1}}}{{{m_2}}}$$
B $$\frac{{{m_2}}}{{{m_1}}}$$
C 1.0
D $$\frac{{\sqrt {{m_2}} }}{{\sqrt {{m_1}} }}$$
Answer :   1.0
Discuss Question

33. The energy of a photon of wavelength $$\lambda $$ is

A $$hc\lambda $$
B $$\frac{{hc}}{\lambda }$$
C $$\frac{\lambda }{{hc}}$$
D $$\frac{{\lambda h}}{c}$$
Answer :   $$\frac{{hc}}{\lambda }$$
Discuss Question

34. An x-ray tube is operating at $$30\,KV$$  then the minimum wavelength of the x-rays coming out of the tube is -

A $$1.24\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$
B $$0.413\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$
C $$0.124\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$
D $$0.13\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$
Answer :   $$0.413\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$
Discuss Question

35. The cathode of a photoelectric cell is changed such that the work function changes from $${W_1}$$ to $${W_2}\left( {{W_2} > {W_1}} \right).$$    If the current before and after changes are $${I_1}$$ and $${I_2},$$ all other conditions remaining unchanged, then (assuming $$h\nu > {W_2}$$ )

A $${I_1} = {I_2}$$
B $${I_1} < {I_2}$$
C $${I_1} > {I_2}$$
D $${I_1} < {I_2} < 2{I_1}$$
Answer :   $${I_1} = {I_2}$$
Discuss Question

36. A radiation of energy $$'E'$$ falls normally on a perfectly reflecting surface. The momentum transferred to the surface is ($$c$$ = velocity of light)

A $$\frac{E}{c}$$
B $$\frac{{2E}}{c}$$
C $$\frac{{2E}}{{{c^2}}}$$
D $$\frac{E}{{{c^2}}}$$
Answer :   $$\frac{{2E}}{c}$$
Discuss Question

37. In a photoelectric experiment, anode potential is plotted against plate current in figure. then
Dual Nature of Matter and Radiation mcq question image

A $$A$$ and $$B$$ will have different intensities while $$B$$ and $$C$$ will have different frequencies
B $$B$$ and $$C$$ will have different intensities while $$A$$ and $$C$$ will have different frequencies
C $$A$$ and $$B$$ will have different intensities while $$A$$ and $$C$$ will have equal frequencies
D $$B$$ and $$C$$ will have equal intensities while $$A$$ and $$B$$ will have same frequencies
Answer :   $$B$$ and $$C$$ will have equal intensities while $$A$$ and $$B$$ will have same frequencies
Discuss Question

38. A $$5$$ watt source emits monochromatic light of wavelength $$5000\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ .$$  When placed $$0.5\,m$$  away, it liberates photoelectrons from a photosensitive metallic surface. When the source is moved to a distance of $$1.0\,m,$$  the number of photoelectrons liberated will be reduced by a factor of

A 8
B 16
C 2
D 4
Answer :   4
Discuss Question

39. If the kinetic energy of a free electron doubles, it’s deBroglie wavelength changes by the factor

A 2
B $$\frac{1}{2}$$
C $$\sqrt 2 $$
D $$\frac{1}{{\sqrt 2 }}$$
Answer :   $$\frac{1}{{\sqrt 2 }}$$
Discuss Question

40. To decrease the cut-off wavelength of continuous X-rays by $$25\% ,$$  the potential difference across X-ray tube

A must be increased by $$\frac{{100}}{3}\% $$
B must be decreased by $$\frac{{100}}{3}\% $$
C must be increased by $$25\% $$
D must be decreased by $$25\% $$
Answer :   must be increased by $$\frac{{100}}{3}\% $$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section