21. Electrons of mass $$m$$ with de-Broglie wavelength $$\lambda $$ fall on the target in an X-ray tube. The cut-off wavelength $$\left( {{\lambda _0}} \right)$$  of the emitted X-ray is

A $${\lambda _0} = \frac{{2mc{\lambda ^2}}}{h}$$
B $${\lambda _0} = \frac{{2h}}{{mc}}$$
C $${\lambda _0} = \frac{{2{m^2}{c^2}{\lambda ^3}}}{{{h^2}}}$$
D $${\lambda _0} = \lambda $$
Answer :   $${\lambda _0} = \frac{{2mc{\lambda ^2}}}{h}$$
Discuss Question

22. A photosensitive metallic surface has work function, $$h\,{v_0}.$$  If photons of energy $$2\,h\,{v_0},$$  fall on this surface, the electrons come out with a maximum velocity of $$4 \times {10^6}m/s.$$   When the photon energy is increased to $$5\,h{v_0},$$  then maximum velocity of photoelectrons will be

A $$2 \times {10^6}m/s$$
B $$2 \times {10^7}m/s$$
C $$8 \times {10^5}m/s$$
D $$8 \times {10^6}m/s$$
Answer :   $$8 \times {10^6}m/s$$
Discuss Question

23. Which of the following are thermions ?

A Protons
B Electrons
C Photons
D Positrons
Answer :   Electrons
Discuss Question

24. Electromagnetic radiation falls on a metallic body whose work function is $$2\,eV.$$  For a particular radiation of frequency $$v,$$ the maximum kinetic energy of the photoelectron is found to be $$4\,eV.$$  What would be the maximum kinetic energy of photoelectron for the radiation of frequency $$\frac{{5v}}{3}$$ ?

A $$\frac{8}{3}eV$$
B $$8\,eV$$
C $$\frac{10}{3}eV$$
D $$\frac{20}{3}eV$$
Answer :   $$8\,eV$$
Discuss Question

25. Which of the following is true ?

A The stopping potential increases with increasing intensity of incident light
B The photocurrent increases with increasing intensity of light
C The current in photocell increases with increasing frequency of light
D The photocurrent is proportional to applied voltage
Answer :   The photocurrent increases with increasing intensity of light
Discuss Question

26. A proton and a deuteron are accelerated through the same accelerating potential. Which one of the two has greater value of de-Broglie wavelength associated with it, and less momentum?

A Proton
B Deutron
C Both have equal values
D None of these
Answer :   Proton
Discuss Question

27. The figure shows a plot of photocurrent versus anode potential for a photo sensitive surface for three different radiations. Which one of the following is a correct statement ?
Dual Nature of Matter and Radiation mcq question image

A Curves $$a$$ and $$b$$ represent incident radiations of different frequencies and different intensities
B Curves $$a$$ and $$b$$ represent incident radiations of same frequency but of different intensities
C Curves $$b$$ and $$c$$ represent incident radiations of different frequencies and different intensities
D Curves $$b$$ and $$c$$ represent incident radiations of same frequency having same intensity
Answer :   Curves $$a$$ and $$b$$ represent incident radiations of same frequency but of different intensities
Discuss Question

28. The photoelectric work function for a metal surface is $$4.125\,eV.$$  The cut-off wavelength for this surface is

A $$4125\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$
B $$3000\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$
C $$6000\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$
D $$2062.5\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$
Answer :   $$3000\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$
Discuss Question

29. The threshold frequency for photoelectric effect on sodium corresponds to a wavelength of $$5000\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ .$$  Its work function is

A $$4 \times {10^{ - 19}}J$$
B $$1\,J$$
C $$2 \times {10^{ - 19}}J$$
D $$3 \times {10^{ - 19}}J$$
Answer :   $$4 \times {10^{ - 19}}J$$
Discuss Question

30. The energy of a photon of light is $$3\,eV.$$  Then the wavelength of photon must be

A $$4125\,nm$$
B $$412.5\,nm$$
C $$41250\,nm$$
D $$4\,nm$$
Answer :   $$412.5\,nm$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section