51. In the nucleus of $$_{11}N{a^{23}},$$  the number of protons, neutrons and electrons are

A 11, 12, 0
B 23, 12, 11
C 12, 11, 0
D 23, 11, 12
Answer :   11, 12, 0
Discuss Question

52. Atomic weight of boron is 10.81 and it has two isotopes $$_5{B^{10}}$$  and $$_5{B^{11}}.$$  Then ratio of $$_5{B^{10}}:{\,_5}{B^{11}}$$   in nature would be

A $$19:81$$
B $$10:11$$
C $$15:16$$
D $$81:19$$
Answer :   $$19:81$$
Discuss Question

53. The equation
$$4_1^1{H^ + } \to _2^4H{e^{2 + }} + 2{e^ - } + 26MeV$$       represents

A $$\beta $$ -decay
B $$\gamma $$ -decay
C fusion
D fission
Answer :   fusion
Discuss Question

54. In any fission process the ratio $$\frac{{{\text{mass of fission products}}}}{{{\text{mass of parent nucleus}}}}$$     is

A less than 1
B greater than 1
C equal to 1
D depends on the mass of parent nucleus
Answer :   less than 1
Discuss Question

55. This question contains Statement-1 and statement-2. Of the four choices given after the statements, choose the one that best describes the two statements.
Statement-1:
Energy is released when heavy nuclei undergo fission or light nuclei undergo fusion and
Statement-2 :
For heavy nuclei, binding energy per nucleon increases with increasing $$Z$$ while for light nuclei it decreases with increasing $$Z.$$

A Statement-1 is false, Statement-2 is true
B Statement-1 is true, Statement-2 is true; Statement-2 is a correct explanation for Statement-1
C Statement-1 is true, Statement-2 is true; Statement-2 is not a correct explanation for Statement-1
D Statement-1 is true, Statement-2 is false
Answer :   Statement-1 is true, Statement-2 is false
Discuss Question

56. A certain mass of hydrogen is changed to helium by the process of fusion. The mass defect in fusion reaction is $$0.02866\,u.$$  The energy liberated per $$u$$ is
(given $$1\,u = 931\,MeV$$   )

A $$2.67\,MeV$$
B $$26.7\,MeV$$
C $$6.675\,MeV$$
D $$13.35\,MeV$$
Answer :   $$6.675\,MeV$$
Discuss Question

57. Which of the following statements is true for nuclear forces ?

A They obey the inverse square law of distance.
B They obey the inverse third power law of distance
C They are short range forces
D They are equal in strength to electromagnetic forces
Answer :   They are short range forces
Discuss Question

58. Which of the following are suitable for the fusion process ?

A Light nuclei
B Heavy nuclei
C Elements lying in the middle of periodic table
D Elements lying in the middle of binding energy curve
Answer :   Light nuclei
Discuss Question

59. A nuclear transformation is denoted by $$X\left( {n,\alpha } \right)_3^7Li.$$   Which of the following is the nucleus of element $$X$$?

A $$_5^{10}Be$$
B $$^{12}{C_6}$$
C $$_4^{11}Be$$
D $$_5^9B$$
Answer :   $$_5^{10}Be$$
Discuss Question

60. The radius of germanium $$\left( {Ge} \right)$$  nuclide is measured to be twice the radius of $$_4^9Be.$$  The number of nucleons in $$Ge$$  are

A 74
B 75
C 72
D 73
Answer :   72
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section