41. The nuclei $$_6{C^{13}}$$  and $$_7{N^{14}}$$  can be described as

A isotones
B isobars
C isotopes of carbon
D isotopes of nitrogen
Answer :   isotones
Discuss Question

42. Complete the equation for the following fission process
$$_{92}{U^{235}}{ + _0}{n^1}{ \to _{38}}{n^{90}} + .........$$

A $$_{54}X{e^{143}} + {3_0}{n^1}$$
B $$_{54}X{e^{145}}$$
C $$_{57}X{e^{142}}$$
D $$_{57}X{e^{142}}{ + _0}{n^1}$$
Answer :   $$_{54}X{e^{143}} + {3_0}{n^1}$$
Discuss Question

43. Nuclear fission can be explained by

A proton-proton cycle
B liquid drop model of nucleus
C independent of nuclear particle model
D nuclear shell model
Answer :   liquid drop model of nucleus
Discuss Question

44. If radius of the $$_{13}^{27}Al$$  nucleus is taken to be $${R_{AI}},$$  then the radius of $$_{53}^{125}Te$$  nucleus is nearly

A $${\left( {\frac{{53}}{{13}}} \right)^{\frac{1}{3}}}{R_{AI}}$$
B $$\frac{5}{3}{R_{AI}}$$
C $$\frac{3}{5}{R_{AI}}$$
D $${\left( {\frac{{13}}{{53}}} \right)^{\frac{1}{3}}}{R_{AI}}$$
Answer :   $$\frac{5}{3}{R_{AI}}$$
Discuss Question

45. Which of the following is used as a moderator in nuclear reactors ?

A Plutonium
B Cadmium
C Heavy water
D Uranium
Answer :   Heavy water
Discuss Question

46. The radius of germanium $$\left( {Ge} \right)$$  nuclide is measured to be twice the radius of $$_4^9Be.$$  The number of nucleons in $$Ge$$  are

A 73
B 74
C 75
D 72
Answer :   72
Discuss Question

47. Assume that a neutron breaks into a proton and an electron. The energy released during this process is : (mass of neutron $$ = 1.6725 \times {10^{ - 27}}kg,$$     mass of proton $$ = 1.6725 \times {10^{ - 27}}kg,$$     mass of electron $$ = 9 \times {10^{ - 31}}kg$$   ).

A $$0.73\,MeV$$
B $$7.10\,MeV$$
C $$6.30\,MeV$$
D $$5.4\,MeV$$
Answer :   $$0.73\,MeV$$
Discuss Question

48. In a fission reaction,
$$_{92}^{236}U{ \to ^{117}}X{ + ^{117}}Y + n + n$$
the binding energy per nucleon of $$X$$ and $$Y$$ is $$8.5\,MeV$$  whereas of $$^{236}U$$  is $$7.6\,MeV.$$  The total energy liberated will be about

A $$2000\,MeV$$
B $$200\,MeV$$
C $$2\,MeV$$
D $$1\,MeV$$
Answer :   $$200\,MeV$$
Discuss Question

49. A free neutron decays into a proton, an electron and

A a beta particle
B an alpha particle
C an antineutrino
D a neutrino
Answer :   an antineutrino
Discuss Question

50. If a star can convert all the $$He$$  nuclei completely into oxygen nuclei, the energy released per oxygen nuclei is [Mass of $$He$$  nucleus is $$4.0026\,amu$$   and mass of Oxygen nucleus is $$15.9994\,amu$$   ]

A $$7.6\,MeV$$
B $$56.12\,MeV$$
C $$10.24\,MeV$$
D $$23.9\,MeV$$
Answer :   $$10.24\,MeV$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section