31. The binding energy per nucleon is maximum in case of

A $$_2H{e^4}$$
B $$_{26}F{e^{56}}$$
C $$_{56}B{a^{141}}$$
D $$_{92}{U^{235}}$$
Answer :   $$_{26}F{e^{56}}$$
Discuss Question

32. Solar energy is due to

A fusion reaction
B fission reaction
C combustion reaction
D chemical reaction
Answer :   fusion reaction
Discuss Question

33. The most penetrating radiation out of the following is

A $$\gamma $$-rays
B $$\alpha $$-particles
C $$\beta $$-rays
D X-rays
Answer :   $$\gamma $$-rays
Discuss Question

34. The nuclei of which one of the following pairs of nuclei are isotones ?

A $$_{34}S{e^{74}},{\,_{31}}G{a^{71}}$$
B $$_{42}M{o^{92}},{\,_{40}}Z{r^{92}}$$
C $$_{38}S{r^{84}},{\,_{38}}S{r^{86}}$$
D $$_{20}C{a^{40}},{\,_{16}}{S^{32}}$$
Answer :   $$_{34}S{e^{74}},{\,_{31}}G{a^{71}}$$
Discuss Question

35. Assume that a neutron breaks into a proton and an electron. The energy released during. this process is : (mass of neutron $$ = 1.6725 \times {10^{ - 27}}kg,$$     mass of proton $$ = 1.6725 \times {10^{ - 27}}kg,$$     mass of electron $$ = 9 \times {10^{ - 31}}kg$$   ).

A $$0.51\,MeV$$
B $$7.10\,MeV$$
C $$6.30\,MeV$$
D $$5.4\,MeV$$
Answer :   $$0.51\,MeV$$
Discuss Question

36. Determine the power output of a $$_{92}{U^{235}}$$  reactor if it takes 30 days to use $$2kg$$  of fuel. Energy released per fission is $$200\,MeV$$  and $$N = 6.023 \times {10^{26}}$$    per kilomole.

A $$63.28\,MW$$
B $$3.28\,MW$$
C $$0.6\,MW$$
D $$50.12\,MW$$
Answer :   $$63.28\,MW$$
Discuss Question

37. Fission of nuclei is possible because the binding energy per nucleon in them

A increases with mass number at high mass numbers
B decreases with mass number at high mass numbers
C increases with mass number at low mass numbers
D decreases with mass number at low mass numbers
Answer :   decreases with mass number at high mass numbers
Discuss Question

38. The mass number of a nucleus is

A sometimes equal to its atomic number
B sometimes less than and sometimes more than its atomic number
C always less than its atomic number
D always more than its atomic number
Answer :   sometimes equal to its atomic number
Discuss Question

39. Consider the following reaction
$$_1{H^2}{ + _1}{H^2}{ \to _2}H{e^4} + Q.$$     If $$m\left( {_1{H^2}} \right) = 2.014\,amu;$$
$$m\left( {_2H{e^4}} \right) = 4.0024\,amu.$$     The energy $$Q$$ released (in $$MeV$$ ) in this fusion reaction is

A 12
B 6
C 24
D 48
Answer :   24
Discuss Question

40. If in a nuclear fusion process, the masses of the fusing nuclei be $${m_1}$$ and $${m_2}$$ and the mass of the resultant nucleus be $${m_3},$$ then

A $${m_3} = {m_1} + {m_2}$$
B $${m_3} = \left| {{m_1} - {m_2}} \right|$$
C $${m_3} < \left( {{m_1} + {m_2}} \right)$$
D $${m_3} > \left( {{m_1} + {m_2}} \right)$$
Answer :   $${m_3} < \left( {{m_1} + {m_2}} \right)$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section