21. The nuclear radius of a nucleus with nucleon number 16 is $$3 \times {10^{ - 15}}m.$$   Then, the nuclear radius of a nucleus with nucleon number 128 is

A $$3 \times {10^{ - 15}}m$$
B $$1.5 \times {10^{ - 15}}m$$
C $$6 \times {10^{ - 15}}m$$
D $$4.5 \times {10^{ - 15}}m$$
Answer :   $$6 \times {10^{ - 15}}m$$
Discuss Question

22. The stable nucleus that has a radius half that of $$F{e^{56}}$$  is

A $$L{i^7}$$
B $$N{a^{21}}$$
C $${S^{^{16}}}$$
D $$C{a^{40}}$$
Answer :   $$L{i^7}$$
Discuss Question

23. The mass density of a nucleus varies with mass number $$A$$ as

A $${A^2}$$
B $$A$$
C constant
D $$\frac{1}{A}$$
Answer :   constant
Discuss Question

24. If $$200\,MeV$$   energy is released in the fission of a single $${U^{235}}$$  nucleus, the number of fusions required per second to produce 1 kilowatt power shall be (Given $$1\,eV = 1.6 \times {10^{ - 19}}J$$    )

A $$3.125 \times {10^{13}}$$
B $$3.125 \times {10^{14}}$$
C $$3.125 \times {10^{15}}$$
D $$3.125 \times {10^{16}}$$
Answer :   $$3.125 \times {10^{13}}$$
Discuss Question

25. A nucleus ruptures into two nuclear parts, which have their velocity ratio equal to $$2:1.$$  What will be the ratio of their nuclear size (nuclear radius)?

A $${2^{\frac{1}{3}}}:1$$
B $$1:{2^{\frac{1}{3}}}$$
C $${3^{\frac{1}{2}}}:1$$
D $$1:{3^{\frac{1}{2}}}$$
Answer :   $$1:{2^{\frac{1}{3}}}$$
Discuss Question

26. In the nuclear fusion reaction
$$_1^2H + _1^3H \to _2^4He + n$$
given that the repulsive potential energy between the two nuclei is $$ \sim 7.7 \times {10^{ - 14}}J,$$    the temperature at which the gases must be heated to initiate the reaction is nearly
[Boltzmann’s Constant $$k = 1.38 \times {10^{ - 23}}J/K$$    ]

A $${10^7}K$$
B $${10^5}K$$
C $${10^3}K$$
D $${10^9}K$$
Answer :   $${10^9}K$$
Discuss Question

27. Heavy water is used as a moderator in a nuclear reactor. The function of the moderator is

A to control energy released in the reactor
B to absorb neutrons and stop chain reaction
C to cool the reactor
D to slow down the neutrons to thermal energies
Answer :   to slow down the neutrons to thermal energies
Discuss Question

28. $${m_p}$$ and $${m_n}$$ are masses of proton and neutron respectively. An element of mass $$m$$ has $$Z$$ protons and $$N$$ neutrons, then

A $$m > Z{m_p} + N{m_n}$$
B $$m = Z{m_p} + N{m_n}$$
C $$m < Z{m_p} + N{m_n}$$
D $$m$$ may be greater than, less than or equal to $$Z{m_p} + N{m_n},$$   depending on nature of element
Answer :   $$m < Z{m_p} + N{m_n}$$
Discuss Question

29. If the nuclear radius of $$^{27}Al$$  is 3.6 Fermi, the approximate nuclear radius of $$^{64}Cu$$  in Fermi is

A 4.8
B 3.6
C 2.4
D 1.2
Answer :   4.8
Discuss Question

30. If the nucleus $$_{13}^{27}Al$$  has nuclear radius of about $$3.6\,fm,$$  then $$_{32}^{125}Te$$  would have its radius approximately as

A $$9.6\,fm$$
B $$12.0\,fm$$
C $$4.8\,fm$$
D $$6.0\,fm$$
Answer :   $$6.0\,fm$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section