11. In nuclear fission process, energy is released because

A mass of products is more than mass of nucleus
B total binding energy of products formed due to nuclear fission is more than the parent fissionable material
C total binding energy of products formed due to nuclear fission is less than parent fissionable material
D mass of some particles is converted into energy
Answer :   total binding energy of products formed due to nuclear fission is more than the parent fissionable material
Discuss Question

12. The binding energy per nucleon of deuteron $$\left( {_1^2H} \right)$$ and helium nucleus $$\left( {_2^4He} \right)$$  is $$1.1\,MeV$$  and $$7\,MeV$$  respectively. If two deuteron nuclei react to form a single helium nucleus, then the energy released is

A $$23.6\,MeV$$
B $$26.9\,MeV$$
C $$13.9\,MeV$$
D $$19.2\,MeV$$
Answer :   $$23.6\,MeV$$
Discuss Question

13. Solar energy is mainly caused due to

A fusion of protons during synthesis of heavier elements
B gravitational contraction
C burning of hydrogen in the oxygen
D fission of uranium present in the sun
Answer :   fusion of protons during synthesis of heavier elements
Discuss Question

14. The proton-proton mechanism that accounts for energy production in the sun releases $$26.7\,MeV$$  energy for each event. In this process, protons fuse to form an alpha particle $$\left( {^4He} \right).$$  At what rate $$\frac{{dm}}{{dt}}$$  hydrogen being consumed in the core of the sun by the $$p-p$$  cycle? Power of sun is $$3.90 \times {10^{26}}W.$$

A $$1.6 \times {10^{10}}kg/s$$
B $$2.3 \times {10^9}kg/s$$
C $$6.2 \times {10^{11}}kg/s$$
D $$5.5 \times {10^{10}}kg/s$$
Answer :   $$6.2 \times {10^{11}}kg/s$$
Discuss Question

15. In the nuclear fusion reaction
$$_1^2H + _1^3H \to _2^4He + n$$
given that the repulsive potential energy between the two nuclei is $$ \sim 7.7 \times {10^{ - 14}}J,$$    the temperature at which the gases must be heated to initiate the reaction is nearly
[Boltzmann’s Constant $$k = 1.38 \times {10^{ - 23}}J/K$$    ]

A $${10^7}K$$
B $${10^5}K$$
C $${10^3}K$$
D $${10^9}K$$
Answer :   $${10^9}K$$
Discuss Question

16. If the nucleus $$_{13}^{27}Al$$  has a nuclear radius of about $$3.6\,fm,$$   then $$_{52}^{125}Te$$  would have its radius approximately as

A $$6.0\,fm$$
B $$9.6\,fm$$
C $$12.0\,fm$$
D $$4.8\,fm$$
Answer :   $$6.0\,fm$$
Discuss Question

17. The mass number of $$He$$ is 4 and that for sulphur is 32. The radius of sulphur nuclei is larger than that of helium by

A $$\sqrt 8 $$
B 4
C 2
D 8
Answer :   2
Discuss Question

18. Fast neutrons can easily be slowed down by

A the use of lead shielding
B passing them through water
C elastic collisions with heavy nuclei
D applying a strong electric field
Answer :   passing them through water
Discuss Question

19. If the binding energy per nucleon in $$_3L{i^7}$$  and $$_2H{e^4}$$  nuclei are respectively $$5.60\,MeV$$  and $$7.06\,MeV,$$  then the energy of proton $$_3L{i^7} + p \to {2_2}H{e^4}$$    is

A $$19.6\,MeV$$
B $$2.4\,MeV$$
C $$8.4\,MeV$$
D $$17.3\,MeV$$
Answer :   $$17.3\,MeV$$
Discuss Question

20. The constituents of atomic nuclei are believed to be

A neutrons and protons
B protons only
C electrons and protons
D electrons, protons and neutrons
Answer :   neutrons and protons
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section