31. Consider $${3^{rd}}$$  orbit of $$H{e^ + }$$  (Helium), using non-relativistic approach, the speed of electron in this orbit will be (given $$K = 9 \times {10^9}$$   constant, $$Z = 2$$  and $$h$$ (Planck's constant) $$ = 6.6 \times {10^{ - 34}}J{\text{ - }}s$$    )

A $$2.92 \times {10^6}m/s$$
B $$1.46 \times {10^6}m/s$$
C $$0.73 \times {10^6}m/s$$
D $$3.0 \times {10^8}m/s$$
Answer :   $$1.46 \times {10^6}m/s$$
Discuss Question

32. Hydrogen atom in ground state is excited by a monochromatic radiation of $$\lambda = 975\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ .$$   Number of spectral lines in the resulting spectrum emitted will be

A 3
B 2
C 6
D 10
Answer :   6
Discuss Question

33. The transition from the state $$n = 4$$  to $$n =3$$  in a hydrogen-like atom results in ultraviolet radiation. Infrared radiation will be obtained in the transition

A $$2 \to 1$$
B $$3 \to 2$$
C $$4 \to 2$$
D $$5 \to 4$$
Answer :   $$5 \to 4$$
Discuss Question

34. In the hydrogen atom spectrum $${{\lambda _{3 - 1}}}$$  and $${{\lambda _{2 - 1}}}$$  represent wavelengths emitted due to transition from second and first excited states to the ground state respectively. The value of $$\frac{{{\lambda _{3 - 1}}}}{{{\lambda _{2 - 1}}}}$$  is

A $$\frac{{27}}{{32}}$$
B $$\frac{{32}}{{27}}$$
C $$\frac{{4}}{{9}}$$
D $$\frac{{9}}{{4}}$$
Answer :   $$\frac{{27}}{{32}}$$
Discuss Question

35. Which of the following transitions in hydrogen atoms emit photons of highest frequency?

A $$n = 1\,{\text{to}}\,n = 2$$
B $$n = 2\,{\text{to}}\,n = 6$$
C $$n = 6\,{\text{to}}\,n = 2$$
D $$n = 2\,{\text{to}}\,n = 1$$
Answer :   $$n = 2\,{\text{to}}\,n = 1$$
Discuss Question

36. A diatomic molecule is made of two masses $${m_1}$$ and $${m_2}$$ which are separated by a distance $$r.$$ If we calculate its rotational energy by applying Bohr's rule of angular momentum quantization, its energy will be given by : ($$n$$ is an integer)

A $$\frac{{{{\left( {{m_1} + {m_2}} \right)}^2}{n^2}{h^2}}}{{2m_1^2m_2^2{r^2}}}$$
B $$\frac{{{n^2}{h^2}}}{{2\left( {{m_1} + {m_2}} \right){r^2}}}$$
C $$\frac{{2{n^2}{h^2}}}{{\left( {{m_1} + {m_2}} \right){r^2}}}$$
D $$\frac{{\left( {{m_1} + {m_2}} \right){n^2}{h^2}}}{{2{m_1}{m_2}{r^2}}}$$
Answer :   $$\frac{{\left( {{m_1} + {m_2}} \right){n^2}{h^2}}}{{2{m_1}{m_2}{r^2}}}$$
Discuss Question

37. In Rutherford scattering experiment, the number of $$\alpha $$-particles scattered at $${60^ \circ }$$ is $$5 \times {10^6}.$$  The number of $$\alpha $$-particles scattered at $${120^ \circ }$$ will be

A $$15 \times {10^6}$$
B $$\frac{3}{5} \times {10^6}$$
C $$\frac{5}{9} \times {10^6}$$
D None of these
Answer :   $$\frac{5}{9} \times {10^6}$$
Discuss Question

38. The wavelength of $${K_a}$$ X-rays produced by an X-ray tube is $$0.76\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ .$$  Find the atomic number of the anode material of the tube ?

A 40
B 30
C 20
D 10
Answer :   40
Discuss Question

39. Radioactive material $$A$$ has decay constant $$8\lambda $$ and material $$B$$ has decay constant $$\lambda .$$ Initially, they have same number of nuclei. After what time, the ratio of number of nuclei of material $$B$$ to that $$A$$ will be $$\frac{1}{e}$$?

A $$\frac{1}{\lambda }$$
B $$\frac{1}{{7\lambda }}$$
C $$\frac{1}{{8\lambda }}$$
D $$\frac{1}{{9\lambda }}$$
Answer :   $$\frac{1}{{7\lambda }}$$
Discuss Question

40. In the hydrogen atom, an electron makes a transition from $$n =2$$  to $$n=1.$$  The magnetic field produced by the circulating electron at the nucleus -

A decreases 16 times
B increases 4 times
C decreases 4 times
D increases 32 times
Answer :   increases 32 times
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section