21. One of the lines in the emission spectrum of $$L{i^{2 + }}$$  has the same wavelength as that of the Ist line of Lyman series in hydrogen spectrum. The electronic transition corresponding to this line is $$n = 6 \to 3 = x.$$    Find the value of $$x.$$

A 8
B 3
C 7
D 5
Answer :   3
Discuss Question

22. In Rutherford scattering experiment, what will be the correct angle for $$\alpha $$-scattering for an impact parameter, $$b = 0$$ ?

A $${90^ \circ }$$
B $${270^ \circ }$$
C $${0^ \circ }$$
D $${180^ \circ }$$
Answer :   $${180^ \circ }$$
Discuss Question

23. For uranium nucleus how does its mass vary with volume?

A $$m \propto V$$
B $$m \propto \frac{1}{V}$$
C $$m \propto \sqrt V $$
D $$m \propto {V^2}$$
Answer :   $$m \propto V$$
Discuss Question

24. To explain his theory, Bohr used

A conservation of linear momentum
B conservation of angular momentum
C conservation of quantum frequency
D conservation of energy
Answer :   conservation of angular momentum
Discuss Question

25. The energy of $$H{e^ + }$$ in the ground state is $$ - 54.4\,eV,$$   then the energy of $$L{i^{ + + }}$$  in the first excited state will be

A $$ - 30.6\,eV$$
B $$ 27.2\,eV$$
C $$ - 13.6\,eV$$
D $$ - 27.2\,eV$$
Answer :   $$ - 30.6\,eV$$
Discuss Question

26. In a hypothetical system, a particle of mass $$m$$ and charge $$-3q$$  is moving around a very heavy particle charge $$q.$$ Assume that Bohr's model is applicable to this system, then velocity of mass $$m$$ in the first orbit is

A $$\frac{{3{q^2}}}{{2{\varepsilon _0}h}}$$
B $$\frac{{3{q^2}}}{{4{\varepsilon _0}h}}$$
C $$\frac{{3q}}{{2\pi {\varepsilon _0}h}}$$
D $$\frac{{3q}}{{4\pi {\varepsilon _0}h}}$$
Answer :   $$\frac{{3{q^2}}}{{2{\varepsilon _0}h}}$$
Discuss Question

27. The ground state energy of $$H$$-atom is $$13.6\,eV.$$  The energy needed to ionise $$H$$-atom from its second excited state

A $$1.51\,eV$$
B $$3.4\,eV$$
C $$13.6\,eV$$
D $$12.1\,eV$$
Answer :   $$1.51\,eV$$
Discuss Question

28. In the Bohr’s model of a hydrogen atom, the centripetal force is furnished by the Coulomb attraction between the proton and the electron. If $${a_0}$$ is the radius of the ground state orbit, $$m$$ is the mass and $$e$$ is the charge on the electron, $${\varepsilon _0}$$ is the vacuum permittivity, the speed of the electron is

A zero
B $$\frac{e}{{\sqrt {{\varepsilon _0}{a_0}m} }}$$
C $$\frac{e}{{\sqrt {4\pi {\varepsilon _0}{a_0}m} }}$$
D $$\frac{{\sqrt {4\pi {\varepsilon _0}{a_0}m} }}{e}$$
Answer :   $$\frac{e}{{\sqrt {4\pi {\varepsilon _0}{a_0}m} }}$$
Discuss Question

29. The ionisation potential of $$H$$-atom is $$13.6\,V.$$  When it is excited from ground state by monochromatic radiations of $$970\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ ,$$  the number of emission lines will be (according to Bohr’s theory)

A 10
B 8
C 6
D 4
Answer :   6
Discuss Question

30. The wavelength of the first line of Lyman series for hydrogen atom is equal to that of the second line of Balmer series for a hydrogen like ion. The atomic number $$Z$$ of hydrogen like ion is

A 4
B 1
C 2
D 3
Answer :   2
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section