11. Suppose potential energy between electron and proton at separation $$r$$ is given by $$U = K\ln \left( r \right),$$   where $$K$$ is a constant. For such a hypothetical hydrogen atom, the ratio of energy difference between energy levels ($$n = 1$$  and $$n= 2$$  ) and ($$n=2$$  and $$n=4$$  ) is

A 1
B 2
C 3
D 4
Answer :   1
Discuss Question

12. When hydrogen atom is in its first excited level, its radius is

A four times, its ground state radius
B twice, its ground state radius
C same as its ground sate radius
D half of its ground state radius
Answer :   four times, its ground state radius
Discuss Question

13. The ionisation energy of hydrogen atom is $$13.6\,eV.$$  Following Bohr’s theory, the energy corresponding to a transition between 3rd and 4th orbit is

A $$3.40\,eV$$
B $$1.51\,eV$$
C $$0.85\,eV$$
D $$0.66\,eV$$
Answer :   $$0.66\,eV$$
Discuss Question

14. In a hydrogen like atom electron make transition from an energy level with quantum number $$n$$ to another with quantum number $$\left( {n - 1} \right).$$  If $$n>>1,$$   the frequency of radiation emitted is proportional to :

A $$\frac{1}{n}$$
B $$\frac{1}{{{n^2}}}$$
C $$\frac{1}{{\frac{{{n^3}}}{2}}}$$
D $$\frac{1}{{{n^3}}}$$
Answer :   $$\frac{1}{{{n^3}}}$$
Discuss Question

15. Energy levels $$A,B,C$$   of a certain atom correspond to increasing values of energy i.e. $${E_A} < {E_B} < {E_C}.$$    If $${\lambda _1},{\lambda _2},{\lambda _3}$$   are the wavelengths of radiation corresponding to the transitions $$C$$ to $$B,B$$  to $$A$$ and $$C$$ to $$A$$ respectively, which of the following relation is correct ?

A $${\lambda _3} = {\lambda _1} + {\lambda _2}$$
B $${\lambda _3} = \frac{{{\lambda _1}{\lambda _2}}}{{{\lambda _1} + {\lambda _2}}}$$
C $${\lambda _1} + {\lambda _2} + {\lambda _3} = 0$$
D $$\lambda _3^2 = \lambda _1^2 + \lambda _2^2$$
Answer :   $${\lambda _3} = \frac{{{\lambda _1}{\lambda _2}}}{{{\lambda _1} + {\lambda _2}}}$$
Discuss Question

16. If an electron in a hydrogen atom jumps from the 3rd orbit to the 2nd orbit, it emits a photon of wavelength $$\lambda .$$ When it jumps from the 4th orbit to the 3rd orbit, the corresponding wavelength of the photon will be

A $$\frac{{16}}{{25}}\lambda $$
B $$\frac{9}{{16}}\lambda $$
C $$\frac{{20}}{7}\lambda $$
D $$\frac{{20}}{{13}}\lambda $$
Answer :   $$\frac{{20}}{7}\lambda $$
Discuss Question

17. If radiation corresponding to first line of "Balmer series" of $$H{e^ + }$$ ion knocked out electron from 1st excited state of $$H$$ atom, the kinetic energy of ejected electron from $$H$$ atom would be $$\left( {eV} \right) - $$
[Given $${E_n} = - \frac{{{Z^2}}}{{{n^2}}}\left( {13.6\,eV} \right)$$    ]

A $$4.155\,eV$$
B $$8.310\,eV$$
C $$2.515\,eV$$
D $$5.550\,eV$$
Answer :   $$4.155\,eV$$
Discuss Question

18. An electron in a hydrogen atom makes a transition from $$n = {n_1}$$  to $$n = {n_2}.$$  The time period of electron in the initial state is eight times that in the final state. Then which of the following statement is true ?

A $${n_1} = 3{n_2}$$
B $${n_1} = 4{n_2}$$
C $${n_1} = 2{n_2}$$
D $${n_1} = 5{n_2}$$
Answer :   $${n_1} = 2{n_2}$$
Discuss Question

19. In a hydrogen like atom electron make transition from an energy level with quantum number $$n$$ to another with quantum number $$\left( {n - 1} \right).$$  If $$n > > 1,$$  the frequency of radiation emitted is proportional to :

A $$\frac{1}{n}$$
B $$\frac{1}{{{n^2}}}$$
C $$\frac{1}{{\frac{{{n^3}}}{2}}}$$
D $$\frac{1}{{{n^3}}}$$
Answer :   $$\frac{1}{{{n^3}}}$$
Discuss Question

20. In the Bohr model of a hydrogen atom, the centripetal force is furnished by the coulomb attraction between the proton and the electron. If $${a_0}$$ is the radius of the ground state orbit, $$m$$ is the mass, $$e$$ is the charge on the electron and $${\varepsilon _0}$$ is the vacuum permittivity, the speed of the electron is

A $$0$$
B $$\frac{e}{{\sqrt {{\varepsilon _0}{a_0}m} }}$$
C $$\frac{e}{{\sqrt {4\pi {\varepsilon _0}{a_0}m} }}$$
D $$\frac{{\sqrt {4\pi {\varepsilon _0}{a_0}m} }}{e}$$
Answer :   $$\frac{e}{{\sqrt {4\pi {\varepsilon _0}{a_0}m} }}$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section