111. The ionisation energy of the electron in the hydrogen atom in its ground state is $$13.6\,eV.$$  The atoms are excited to higher energy levels to emit radiations of 6 wavelengths. Maximum wavelength of emitted radiation corresponds to the transition between

A $$n = 3\,{\text{to}}\,n = 2\,{\text{states}}$$
B $$n = 3\,{\text{to}}\,n = 1\,{\text{states}}$$
C $$n = 2\,{\text{to}}\,n = 1\,{\text{states}}$$
D $$n = 4\,{\text{to}}\,n = 3\,{\text{states}}$$
Answer :   $$n = 4\,{\text{to}}\,n = 3\,{\text{states}}$$
Discuss Question

112. The transition from the state $$n = 4$$  to $$n = 3$$  in a hydrogen-like atom results in ultraviolet radiation. Infrared radiation will be obtained in the transition

A $$2 \to 1$$
B $$3 \to 2$$
C $$4 \to 2$$
D $$5 \to 4$$
Answer :   $$5 \to 4$$
Discuss Question

113. Suppose an electron is attracted towards the origin by a force $$\frac{k}{r}$$ where $$k$$ is a constant and $$r$$ is the distance of the electron from the origin. By applying Bohr model to this system, the radius of the nth orbital of the electron is found to be $$'{r_n}'$$ and the kinetic energy of the electron to be $$'{K_n}'.$$  Then which of the following is true

A $${K_n}$$ independent of $$n,{r_n} \propto n$$
B $${K_n} \propto \frac{1}{n},{r_n} \propto n$$
C $${K_n} \propto \frac{1}{n},{r_n} \propto {n^2}$$
D $${K_n} \propto \frac{1}{{{n^2}}},{r_n} \propto {n^2}$$
Answer :   $${K_n}$$ independent of $$n,{r_n} \propto n$$
Discuss Question

114. If the wavelength of the first line of the Balmer series in the hydrogen spectrum is $$\lambda ,$$ then the wavelength of the first line of the Lyman series is

A $$\left( {\frac{{27}}{5}} \right)\lambda $$
B $$\left( {\frac{5}{{27}}} \right)\lambda $$
C $$\left( {\frac{{32}}{{27}}} \right)\lambda $$
D $$\left( {\frac{{27}}{{32}}} \right)\lambda $$
Answer :   $$\left( {\frac{5}{{27}}} \right)\lambda $$
Discuss Question

115. The radius of hydrogen atom in its ground state is $$5.3 \times {10^{ - 11}}m.$$    After collision with an electron it is found to have a radius of $$21.2 \times {10^{ - 11}}m.$$    What is the principal quantum number $$n$$ of the final state of the atom ?

A $$n = 4$$
B $$n = 2$$
C $$n = 16$$
D $$n = 3$$
Answer :   $$n = 2$$
Discuss Question

116. The energy of electron in the nth orbit of hydrogen atom is expressed as $${E_n} = \frac{{ - 13.6}}{{{n^2}}}eV.$$    The shortest and longest wavelength of Lyman series will be

A $$910\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ ,1213\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$
B $$5463\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ ,7858\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$
C $$1315\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ ,1530\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$
D None of these
Answer :   $$910\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ ,1213\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$
Discuss Question

117. In the Rutherford experiment, $$\alpha $$-particles are scattered from a nucleus as shown. Out of the four paths, which path is not possible?
Atoms And Nuclei mcq question image

A $$D$$
B $$B$$
C $$C$$
D $$A$$
Answer :   $$C$$
Discuss Question

118. A Hydrogen atom and a $$L{i^{ + + }}$$ ion are both in the second excited state. If $${\ell _H}$$ and $${\ell _{Li}}$$ are their respective electronic angular momenta, and $${E_H}$$ and $${E_{Li}}$$ their respective energies, then

A $${\ell _H} > {\ell _{Li}}\,{\text{and}}\,\left| {{E_H}} \right| > \left| {{E_{Li}}} \right|$$
B $${\ell _H} = {\ell _{Li}}\,{\text{and}}\,\left| {{E_H}} \right| < \left| {{E_{Li}}} \right|$$
C $${\ell _H} = {\ell _{Li}}\,{\text{and}}\,\left| {{E_H}} \right| > \left| {{E_{Li}}} \right|$$
D $${\ell _H} < {\ell _{Li}}\,{\text{and}}\,\left| {{E_H}} \right| < \left| {{E_{Li}}} \right|$$
Answer :   $${\ell _H} = {\ell _{Li}}\,{\text{and}}\,\left| {{E_H}} \right| < \left| {{E_{Li}}} \right|$$
Discuss Question

119. The ratio of wavelengths of the last line of Balmer series and the last line of Lyman series is

A 2
B 1
C 4
D 0.5
Answer :   4
Discuss Question

120. If potential energy between a proton and an electron is given by $$\left| U \right| = \frac{{k{e^2}}}{{2{R^3}}},$$   where $$e$$ is the charge of electron and $$R$$ is the radius of atom, then radius of Bohr's orbit is given by ($$h$$ = Planck's constant, $$k$$ = constant)

A $$\frac{{k{e^2}m}}{{{h^2}}}$$
B $$\frac{{6{\pi ^2}}}{{{n^2}}}\frac{{k{e^2}m}}{{{h^2}}}$$
C $$\frac{{2\pi }}{n}\frac{{k{e^2}m}}{{{h^2}}}$$
D $$\frac{{4{\pi ^2}k{e^2}m}}{{{n^2}{h^2}}}$$
Answer :   $$\frac{{6{\pi ^2}}}{{{n^2}}}\frac{{k{e^2}m}}{{{h^2}}}$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section