181. An ideal gas is compressed to half its initial volume by means of several process. Which of the process results in the maximum work done on the gas?

A Adiabatic
B Isobaric
C lsochoric
D Isothermal
Answer :   Adiabatic
Discuss Question

182. An insulated container of gas has two chambers separated by an insulating partition. One of the chambers has volume $${V_1}$$ and contains ideal gas at pressure $${P_1}$$ and temperature $${T_1}.$$ The other chamber has volume $${V_2}$$ and contains ideal gas at pressure $${P_2}$$ and temperature $${T_2}.$$ If the partition is removed without doing any work on the gas, the final equilibrium temperature of the gas in the container will be

A $$\frac{{{T_1}{T_2}\left( {{P_1}{V_1} + {P_2}{V_2}} \right)}}{{{P_1}{V_1}{T_2} + {P_2}{V_2}{T_1}}}$$
B $$\frac{{{P_1}{V_1}{T_1} + {P_2}{V_2}{T_2}}}{{{P_1}{V_1} + {P_2}{V_2}}}$$
C $$\frac{{{P_1}{V_1}{T_2} + {P_2}{V_2}{T_1}}}{{{P_1}{V_1} + {P_2}{V_2}}}$$
D $$\frac{{{T_1}{T_2}\left( {{P_1}{V_1} + {P_2}{V_2}} \right)}}{{{P_1}{V_1}{T_1} + {P_2}{V_2}{T_2}}}$$
Answer :   $$\frac{{{T_1}{T_2}\left( {{P_1}{V_1} + {P_2}{V_2}} \right)}}{{{P_1}{V_1}{T_2} + {P_2}{V_2}{T_1}}}$$
Discuss Question

183. An ideal gas has temperature $${T_1}$$ at the initial state i shown in the $$P-V$$  diagram. The gas has a higher temperature $${T_2}$$ at the final states $$a$$ and $$b,$$ which it can reach the paths shown. The change in entropy:
Thermodynamics mcq question image

A greatest in $$a$$
B greatest in $$b$$
C same in $$a$$ and $$b$$
D nothing can be said
Answer :   greatest in $$b$$
Discuss Question

184. An ideal gas undergoing adiabatic change has the following pressure-temperature relationship

A $${p^{\gamma - 1}}{T^\gamma } = {\text{constant}}$$
B $${p^\gamma }{T^{\gamma - 1}} = {\text{constant}}$$
C $${p^\gamma }{T^{1 - \gamma }} = {\text{constant}}$$
D $${p^{1 - \gamma }}{T^\gamma } = {\text{constant}}$$
Answer :   $${p^{1 - \gamma }}{T^\gamma } = {\text{constant}}$$
Discuss Question

185. The slopes of isothermal and adiabatic curves are related as

A isothermal curve slope $$=$$ adiabatic curve slope
B isothermal curve slope $$ = \gamma \times $$  adiabatic curve slope
C adiabatic curve slope $$ = \gamma \times $$  isothermal curve slope
D adiabatic curve slope $$ = \frac{1}{2} \times $$  isothermal curve slope
Answer :   adiabatic curve slope $$ = \gamma \times $$  isothermal curve slope
Discuss Question

186. During an adiabatic process, the pressure of a gas is found to be proportional to the cube of its temperature. The ratio of $$\frac{{{C_P}}}{{{C_V}}}$$  for the gas is

A $$\frac{4}{3}$$
B $$2$$
C $$\frac{5}{3}$$
D $$\frac{3}{2}$$
Answer :   $$\frac{3}{2}$$
Discuss Question

187. A diatomic ideal gas is used in a car engine as the working substance. If during the adiabatic expansion part of the cycle, volume of the gas increases from $$V$$ to $$32\,V,$$  the efficiency of the engine is

A 0.5
B 0.75
C 0.99
D 0.25
Answer :   0.75
Discuss Question

188. An ideal gas heat engine operates in Carnot cycle between $${227^ \circ }C$$  and $${127^ \circ }C.$$  It absorbs $$6 \times {10^4}cal$$   of heat at higher temperature. Amount of heat converted to work is

A $$2.4 \times {10^4}cal$$
B $$6 \times {10^4}cal$$
C $$1.2 \times {10^4}cal$$
D $$4.8 \times {10^4}cal$$
Answer :   $$1.2 \times {10^4}cal$$
Discuss Question

189. What will be the final pressure if an ideal gas in a cylinder is compressed adiabatically to $$\frac{1}{3}rd$$  of its volume?

A Final pressure will be three times less than initial pressure.
B Final pressure will be three times more than initial pressure.
C Change in pressure will be more than three times the initial pressure.
D Change in pressure will be less than three times the initial pressure.
Answer :   Change in pressure will be more than three times the initial pressure.
Discuss Question

190. $$1\,gm$$  of water at a pressure of $$1.01 \times {10^5}\,Pa$$   is converted into steam without any change of temperature. The volume of $$1\,g$$  of steam is $$1671\,cc$$   and the latent heat of evaporation is $$540\,cal.$$  The change in internal energy due to evaporation of $$1\,gm$$  of water is

A $$ \approx 167\,cal$$
B $$ \approx 500\,cal$$
C $$540\,cal$$
D $$581\,cal$$
Answer :   $$ \approx 500\,cal$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section