41. In a region, steady and uniform electric and magnetic fields are present. These two fields are parallel to each other. A charged particle is released from rest in this region. The path of the particle will be a

A helix
B straight line
C ellipse
D circle
Answer :   straight line
Discuss Question

42. A current $$i$$ ampere flows along an infinitely long straight thin walled tube, then the magnetic induction at any point inside the tube is

A $$\frac{{{\mu _0}}}{{4\pi }}.\frac{{2i}}{r}\,{\text{tesla}}$$
B zero
C infinite
D $$\frac{{2i}}{r}\,{\text{tesla}}$$
Answer :   zero
Discuss Question

43. A wire carries a current. Maintaining the same current it is bent first to form a circular plane coil of one turn which produces a magnetic field $$B$$ at the centre of the coil. The same length is now bent more sharply to give a double loop of smaller radius. The magnetic field at the centre of the double loop, caused by the same current is

A $$4B$$
B $$\frac{B}{4}$$
C $$\frac{B}{2}$$
D $$2B$$
Answer :   $$4B$$
Discuss Question

44. A long straight wire along the $$Z$$-axis carries a current $$I$$ in the negative $$Z$$-direction. The magnetic vector field $$\overrightarrow B $$ at a point having coordinates $$\left( {x,{\text{ }}y} \right)$$  in the $$Z = 0$$  plane is

A $$\frac{{{\mu _0}I\left( {y\hat i - x\hat j} \right)}}{{2\pi \left( {{x^2} + {y^2}} \right)}}$$
B $$\frac{{{\mu _0}I\left( {x\hat i + y\hat j} \right)}}{{2\pi \left( {{x^2} + {y^2}} \right)}}$$
C $$\frac{{{\mu _0}I\left( {x\hat j - y\hat i} \right)}}{{2\pi \left( {{x^2} + {y^2}} \right)}}$$
D $$\frac{{{\mu _0}I\left( {x\hat i - y\hat j} \right)}}{{2\pi \left( {{x^2} + {y^2}} \right)}}$$
Answer :   $$\frac{{{\mu _0}I\left( {y\hat i - x\hat j} \right)}}{{2\pi \left( {{x^2} + {y^2}} \right)}}$$
Discuss Question

45. A particle of mass $$m$$ and charge $$g$$ moves with a constant velocity $$v$$ along the positive $$x$$ -direction. It enters a region containing a uniform magnetic field $$B$$ directed along the negative $$z$$ -direction, extending from $$x = a$$  to $$x = b.$$  The minimum value of $$v$$ required so that the particle can just enter the region $$x > b$$  is

A $$\frac{{qbB}}{m}$$
B $$\frac{{q\left( {b - a} \right)B}}{m}$$
C $$\frac{{qaB}}{m}$$
D $$\frac{{q\left( {b + a} \right)B}}{m}$$
Answer :   $$\frac{{q\left( {b - a} \right)B}}{m}$$
Discuss Question

46. A loop carrying current $$I$$ lies in the $$x - y$$  plane as shown in the figure. The unit vector $${\hat k}$$ is coming out of the plane of the paper. The magnetic moment of the current loop is
Magnetic Effect of Current mcq question image

A $${a^2}I\hat k$$
B $$\left( {\frac{\pi }{2} + 1} \right){a^2}I\hat k$$
C $$ - \left( {\frac{\pi }{2} + 1} \right){a^2}I\hat k$$
D $$\left( {2\pi + 1} \right){a^2}I\hat k$$
Answer :   $$\left( {\frac{\pi }{2} + 1} \right){a^2}I\hat k$$
Discuss Question

47. Two electron beams having their velocities in the ratio $$1:2$$  are subjected to identical magnetic fields acting at right angles to the direction of motion of electron beams. The ratio of deflection produced is:

A $$2:1$$
B $$1:2$$
C $$4:1$$
D $$1:4$$
Answer :   $$1:2$$
Discuss Question

48. A charged particle with charge $$q$$ enters a region of constant, uniform and mutually orthogonal fields $$\overrightarrow E $$ and $$\overrightarrow B $$ with a velocity $$\overrightarrow v $$ perpendicular to both $$\overrightarrow E $$ and $$\overrightarrow B ,$$ and comes out without any change in magnitude or direction of $$\overrightarrow v .$$ Then

A $$\overrightarrow v = \overrightarrow B \times \frac{{\overrightarrow E }}{{{E^2}}}$$
B $$\overrightarrow v = \overrightarrow E \times \frac{{\overrightarrow B }}{{{B^2}}}$$
C $$\overrightarrow v = \overrightarrow B \times \frac{{\overrightarrow E }}{{{B^2}}}$$
D $$\overrightarrow v = \overrightarrow E \times \frac{{\overrightarrow B }}{{{E^2}}}$$
Answer :   $$\overrightarrow v = \overrightarrow E \times \frac{{\overrightarrow B }}{{{B^2}}}$$
Discuss Question

49. A charged particle is released from rest in a region of steady and uniform electric and magnetic fields which are parallel to each other. The particle will move in a

A straight line
B circle
C helix
D cycloid
Answer :   straight line
Discuss Question

50. A microammeter has a resistance of $$100\,\Omega $$  and full scale range of $$50\,\mu A.$$  It can be used as a voltmeter or as a higher range ammeter provided a resistance is added to it. Pick the correct range and resistance combination

A $$50\,V$$  range with $$10\,k\Omega $$  resistance in series
B $$10\,V$$ range with $$200\,k\Omega $$  resistance in series
C $$10\,mA$$  range with $$1\,\Omega $$  resistance in parallel
D $$10\,mA$$  range with $$0.1\,\Omega $$  resistance in parallel
Answer :   $$10\,V$$ range with $$200\,k\Omega $$  resistance in series
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section