41. In moving from $$A$$ to $$B$$ along an electric field line, the work done by the electric field on an electron is $$6.4 \times {10^{ - 19}}J.$$   If $${\phi _1}$$ and $${\phi _2}$$ are equipotential surfaces, then the potential difference $${V_C} - {V_A}$$   is
Electric Potential mcq question image

A $$-4\,V$$
B $$4\,V$$
C zero
D $$6.4\,V$$
Answer :   $$4\,V$$
Discuss Question

42. In bringing an electron towards another electron, the electrostatic potential energy of the system

A decreases
B increases
C remains same
D becomes zero
Answer :   increases
Discuss Question

43. Four identical particles each of mass $$m$$ and charge $$q$$ are kept at the four corners of a square of length $$L.$$ The final velocity of these particles after setting them free will be

A $${\left[ {\frac{{K{q^2}}}{{mL}}\left( {5.4} \right)} \right]^{\frac{1}{2}}}$$
B $${\left[ {\frac{{K{q^2}}}{{mL}}\left( {1.35} \right)} \right]^{\frac{1}{2}}}$$
C $${\left[ {\frac{{K{q^2}}}{{mL}}\left( {2.7} \right)} \right]^{\frac{1}{2}}}$$
D Zero
Answer :   $${\left[ {\frac{{K{q^2}}}{{mL}}\left( {2.7} \right)} \right]^{\frac{1}{2}}}$$
Discuss Question

44. A cube of a metal is given a positive charge $$Q.$$ For this system, which of the following statements is true?

A Electric potential at the surface of the cube is zero
B Electric potential within the cube is zero
C Electric field is normal to the surface of the cube
D Electric field varies within the cube
Answer :   Electric field varies within the cube
Discuss Question

45. Two equally charged spheres of radii $$a$$ and $$b$$ are connected together. What will be the ratio of electric field intensity on their surfaces?

A $$\frac{a}{b}$$
B $$\frac{{{a^2}}}{{{b^2}}}$$
C $$\frac{b}{a}$$
D $$\frac{{{b^2}}}{{{a^2}}}$$
Answer :   $$\frac{b}{a}$$
Discuss Question

46. The 1000 small droplets of water each of radius $$r$$ and charge $$Q,$$ make a big drop of spherical shape. The potential of big drop is how many times the potential of one small droplet ?

A 1
B 10
C 100
D 1000
Answer :   100
Discuss Question

47. Four point charges $$ - Q, - q,2q$$   and $$2Q$$  are placed, one at each corner of the square. The relation between $$Q$$ and $$q$$ for which the potential at the centre of the square is zero, is

A $$Q = - q$$
B $$Q = - \frac{1}{q}$$
C $$Q = q$$
D $$Q = \frac{1}{q}$$
Answer :   $$Q = - q$$
Discuss Question

48. A ball of mass $$1\,g$$  carrying a charge $${10^{ - 8}}C$$  moves from a point $$A$$ at potential $$600\,V$$  to a point $$B$$ at zero potential. The change in its K.E. is

A $$ - 6 \times {10^{ - 6}}\,erg$$
B $$ - 6 \times {10^{ - 6}}\,J$$
C $$6 \times {10^{ - 6}}\,J$$
D $$6 \times {10^{ - 6}}\,erg$$
Answer :   $$6 \times {10^{ - 6}}\,J$$
Discuss Question

49. If potential (in volts) in a region is expressed as $$V\left( {x,y,z} \right) = 6xy - y + 2yz,$$      electric field (in $$N/C$$ ) at point $$\left( {1,1,0} \right)$$  is

A $$ - \left( {3\hat i + 5\hat j + 3\hat k} \right)$$
B $$ - \left( {6\hat i + 5\hat j + 2\hat k} \right)$$
C $$ - \left( {2\hat i + 3\hat j + \hat k} \right)$$
D $$ - \left( {6\hat i + 9\hat j + \hat k} \right)$$
Answer :   $$ - \left( {6\hat i + 5\hat j + 2\hat k} \right)$$
Discuss Question

50. A conducting disc of radius $$R$$ rotating about its axis with an angular velocity $$\omega .$$ Then the potential difference between the centre of the disc and its edge is (no magnetic field is present)

A zero
B $$\frac{{{m_e}{\omega ^2}{R^2}}}{{2e}}$$
C $$\frac{{{m_e}\omega {R^3}}}{{3e}}$$
D $$\frac{{e{m_e}\omega {R^2}}}{2}$$
Answer :   $$\frac{{{m_e}{\omega ^2}{R^2}}}{{2e}}$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section