31. If the potential of a capacitor having Capacity $$6\,\mu F$$  is increased from $$10\,V$$  to $$20\,V,$$  then increase in its energy will be

A $$4 \times {10^{ - 4}}\,J$$
B $$4 \times {10^{ - 14}}\,J$$
C $$9 \times {10^{ - 4}}\,J$$
D $$12 \times {10^{ - 6}}\,J$$
Answer :   $$9 \times {10^{ - 4}}\,J$$
Discuss Question

32. The electric potential at a point in free space due to a charge $$Q$$ coulomb is $$Q \times {10^{11}}V.$$   The electric field at that point is

A $$4\pi {\varepsilon _0}\,Q \times {10^{22}}\,V/m$$
B $$12\pi {\varepsilon _0}\,Q \times {10^{20}}\,V/m$$
C $$4\pi {\varepsilon _0}\,Q \times {10^{20}}\,V/m$$
D $$12\pi {\varepsilon _0}\,Q \times {10^{22}}\,V/m$$
Answer :   $$4\pi {\varepsilon _0}\,Q \times {10^{22}}\,V/m$$
Discuss Question

33. A hollow metal sphere of radius $$5\,cm$$  is charged such that the potential on its surface is $$10\,V.$$  The potential at a distance of $$2\,cm$$  from the centre of the sphere is

A zero
B $$10\,V$$
C $$4\,V$$
D $$\frac{{10}}{3}\,V$$
Answer :   $$10\,V$$
Discuss Question

34. Identical charges $$\left( { - q} \right)$$  are placed at each corners of a cube of side $$b,$$ then the electrostatic potential energy of charge $$\left( { + q} \right)$$  placed at the centre of the cube will be

A $$ - \frac{{4\sqrt 2 {q^2}}}{{\pi {\varepsilon _0}}}$$
B $$\frac{{8\sqrt 2 {q^2}}}{{\pi {\varepsilon _0}b}}$$
C $$ - \frac{{4{q^2}}}{{\sqrt 3 \pi {\varepsilon _0}b}}$$
D $$\frac{{8\sqrt 2 {q^2}}}{{4\pi {\varepsilon _0}b}}$$
Answer :   $$ - \frac{{4{q^2}}}{{\sqrt 3 \pi {\varepsilon _0}b}}$$
Discuss Question

35. The potential at a point $$x$$ (measured in $$\mu m$$ ) due to some charges situated on the $$x$$-axis is given by $$V\left( x \right) = \frac{{20}}{{\left( {{x^2} - 4} \right)}}volt.$$     The electric field $$E$$ at $$x = 4\,\mu m$$   is given by

A $$\left( {\frac{{10}}{9}} \right)volt/\mu m$$    in the $$+ve$$  $$x$$ direction
B $$\left( {\frac{{5}}{3}} \right)volt/\mu m$$    in the $$-ve$$  $$x$$ direction
C $$\left( {\frac{{5}}{3}} \right)volt/\mu m$$    in the $$+ve$$  $$x$$ direction
D $$\left( {\frac{{10}}{9}} \right)volt/\mu m$$    in the $$-ve$$  $$x$$ direction
Answer :   $$\left( {\frac{{10}}{9}} \right)volt/\mu m$$    in the $$+ve$$  $$x$$ direction
Discuss Question

36. The electric potential at a point $$\left( {x,y,z} \right)$$  is given by $$V = - {x^2}y - x{z^3} + 4.$$     The electric field $${\vec E}$$ at that point is

A $$\vec E = \hat i\,2xy + \hat j\left( {{x^2} + {y^2}} \right) + \hat k\left( {3xz - {y^2}} \right)$$
B $$\vec E = \hat i\,{z^3} + \hat j\,xyz + \hat k\,{z^2}$$
C $$\vec E = \hat i\left( {\,2xy - {z^3}} \right) + \hat j\,x{y^2} + \hat k\,3{z^2}x$$
D $$\vec E = \hat i\left( {\,2xy - {z^3}} \right) + \hat j\,{x^2} + \hat k\,3x{z^2}$$
Answer :   $$\vec E = \hat i\left( {\,2xy - {z^3}} \right) + \hat j\,{x^2} + \hat k\,3x{z^2}$$
Discuss Question

37. Two points $$P$$ and $$Q$$ are maintained at the potentials of $$10\,V$$  and $$- 4\,V,$$  respectively. The work done in moving 100 electrons from $$P$$ to $$Q$$ is:

A $$9.60 \times {10^{ - 17}}J$$
B $$ - 2.24 \times {10^{ - 16}}J$$
C $$2.24 \times {10^{ - 16}}J$$
D $$ - 9.60 \times {10^{ - 17}}J$$
Answer :   $$2.24 \times {10^{ - 16}}J$$
Discuss Question

38. A plastic disc is charged on one side with a uniform surface charge density $$\sigma $$ and then three quadrant of the disk are removed. The remaining quadrant is shown in figure, with $$V = 0$$  at infinity, the potential due to the remaining quadrant at point $$P$$ is
Electric Potential mcq question image

A $$\frac{\sigma }{{2{ \in _0}}}\left[ {{{\left( {{r^2} + R} \right)}^{\frac{1}{2}}} - r} \right]$$
B $$\frac{\sigma }{{2{ \in _0}}}\left[ {R - r} \right]$$
C $$\frac{\sigma }{{8{ \in _0}}}\left[ {{{\left( {{r^2} + {R^2}} \right)}^{\frac{1}{2}}} - r} \right]$$
D None of these
Answer :   $$\frac{\sigma }{{8{ \in _0}}}\left[ {{{\left( {{r^2} + {R^2}} \right)}^{\frac{1}{2}}} - r} \right]$$
Discuss Question

39. There is an infinite straight chain of alternating charges $$q$$ and $$-q.$$  The distance between the two neighbouring charges is equal to $$a.$$ Find the interaction energy of any charge with all the other charges.

A $$ - \frac{{2{q^2}}}{{4\pi {\varepsilon _0}a}}$$
B $$\frac{{2{q^2}{{\log }_e}2}}{{4\pi {\varepsilon _0}a}}$$
C $$ - \frac{{2{q^2}{{\log }_e}2}}{{4\pi {\varepsilon _0}a}}$$
D None of these
Answer :   $$ - \frac{{2{q^2}{{\log }_e}2}}{{4\pi {\varepsilon _0}a}}$$
Discuss Question

40. A bullet of mass $$2\,g$$  is having a charge of $$2\mu C.$$  Through what potential difference must it be accelerated, starting from rest, to acquire a speed of $$10\,m/s$$ ?

A $$5\,kV$$
B $$50\,kV$$
C $$5\,V$$
D $$50\,V$$
Answer :   $$50\,kV$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section