11. Two identical blocks are kept on a frictionless horizontal table connected by a spring of stiffness $$k$$ and of original length $${\ell _0}.$$ A total charge $$Q$$ is distributed on the block such that maximum elongation of spring at equilibrium is equal to $$x.$$ Value of $$Q$$ is

A $$2{\ell _0}\sqrt {4\pi {\varepsilon _0}k\left( {{\ell _0} + x} \right)} $$
B $$2x\sqrt {4\pi {\varepsilon _0}k\left( {{\ell _0} + x} \right)} $$
C $$2\left( {{\ell _0} + x} \right)\sqrt {4\pi {\varepsilon _0}kx} $$
D $$\left( {{\ell _0} + x} \right)\sqrt {4\pi {\varepsilon _0}kx} $$
Answer :   $$2\left( {{\ell _0} + x} \right)\sqrt {4\pi {\varepsilon _0}kx} $$
Discuss Question

12. The thickness of a flat sheet of metal foil is $$d,$$ and its area is $$S.$$ A charge $$q$$ is located at a distance $$\ell $$ from the centre of the sheet such that $$d < < \sqrt S < < \ell .$$    Determine the force $$F$$ with which the sheet is attracted to the charge $$q,$$ assuming that the straight line connecting the charge to the centre of the sheet is perpendicular to the surface of the sheet.
(approximately)

A $$\frac{{{q^2}Sd}}{{8{\pi ^2}{\varepsilon _0}{\ell ^5}}}$$
B $$\frac{{{q^2}Sd}}{{4{\pi ^2}{\varepsilon _0}{\ell ^5}}}$$
C $$\frac{{{q^2}Sd}}{{6{\pi ^2}{\varepsilon _0}{\ell ^5}}}$$
D $$\frac{{2{q^2}Sd}}{{3{\pi ^2}{\varepsilon _0}{\ell ^5}}}$$
Answer :   $$\frac{{{q^2}Sd}}{{8{\pi ^2}{\varepsilon _0}{\ell ^5}}}$$
Discuss Question

13. Two charges, each equal to $$q,$$ are kept at $$x = - a$$   and $$x = a$$ on the $$x$$-axis. A particle of mass $$m$$ and charge $${q_0} = \frac{q}{2}$$  is placed at the origin. If charge $${q_0}$$ is given a small displacement $$\left( {y < < a} \right)$$   along the $$y$$-axis, the net force acting on the particle is proportional to

A $$y$$
B $$ - y$$
C $$\frac{1}{y}$$
D $$ - \frac{1}{y}$$
Answer :   $$y$$
Discuss Question

14. A wooden block performs SHM on a frictionless surface with frequency, $${v_0}.$$ The block carries a charge $$+Q$$ on its surface. If now a uniform electric field $${\vec E}$$ is switched-on as shown, then the SHM of the block will be
Electric Charges mcq question image

A of the same frequency and with shifted mean position.
B of the same frequency and with the same mean position.
C of changed frequency and with shifted mean position.
D of changed frequency and with the same mean position.
Answer :   of the same frequency and with shifted mean position.
Discuss Question

15. Three concentric metallic spherical shells of radii $$R,2R,3R$$   are given charges $${Q_1},{Q_2},{Q_{3,}}$$   respectively. It is found that the surface charge densities on the outer surfaces of the shells are equal. Then, the ratio of the charges given to the shells, $${Q_1}:{Q_2}:{Q_{3,}}$$   is

A $$1:2:3$$
B $$1:3:5$$
C $$1:4:9$$
D $$1:8:18$$
Answer :   $$1:3:5$$
Discuss Question

16. Two equal point charges are fixed at $$x = - a$$   and $$x = + a$$   on the $$x$$-axis. Another point charge $$Q$$ is placed at the origin. The change in the electrical potential energy of $$Q,$$ when it is displaced by a small distance $$x$$ along the $$x$$-axis, is approximately proportional to

A $$x$$
B $${x^2}$$
C $${x^3}$$
D $$\frac{1}{x}$$
Answer :   $${x^2}$$
Discuss Question

17. This question contains Statement-1 and Statement-2. Of the four choices given after the statements, choose the one that best describes the two statements.
Statement-1 : For a charged particle moving from point $$P$$ to point $$Q,$$ the net work done by an electrostatic field on the particle is independent of the path connecting point $$P$$ to point $$Q.$$
Statement-2 : The net work done by a conservative force on an object moving along a closed loop is zero.

A Statement-1 is true, Statement-2 is true; Statement-2 is the correct explanation of Statement-1.
B Statement-1 is true, Statement-2 is true; Statement-2 is not the correct explanation of Statement-1.
C Statement-1 is false, Statement-2 is true.
D Statement-1 is true, Statement-2 is false.
Answer :   Statement-1 is true, Statement-2 is true; Statement-2 is the correct explanation of Statement-1.
Discuss Question

18. Among two discs $$A$$ and $$B,$$ first have radius $$10\,cm$$  and charge $${10^{ - 6}}\mu C$$  and second have radius $$30\,cm$$  and charge $${10^{ - 5}}C.$$  When they are touched, charge on both $${q_A}$$ and $${q_B}$$ respectively will, be

A $${q_A} = 2.75\mu C,{q_B} = 3.15\mu C$$
B $${q_A} = 1.09\mu C,{q_B} = 1.53\mu C$$
C $${q_A} = {q_B} = 5.5\mu C$$
D None of these
Answer :   $${q_A} = {q_B} = 5.5\mu C$$
Discuss Question

19. If a charge $$q$$ is placed at the centre of the line joining two equal charges $$Q$$ such that the system is in equilibrium then the value of $$q$$ is

A $$\frac{Q}{2}$$
B $$ - \frac{Q}{2}$$
C $$\frac{Q}{4}$$
D $$ - \frac{Q}{4}$$
Answer :   $$ - \frac{Q}{4}$$
Discuss Question

20. A long, hollow conducting cylinder is kept coaxially inside another long, hollow conducting cylinder of larger radius. Both the cylinders are initially electrically neutral.

A A potential difference appears between the two cylinders when a charge density is given to the inner cylinder.
B A potential difference appears between the two cylinders when a charge density is given to the outer cylinder.
C No potential difference appears between the two cylinders when a uniform line charge is kept along the axis of the cylinders.
D No potential difference appears between the two cylinders when same charge density is given to both the cylinders.
Answer :   A potential difference appears between the two cylinders when a charge density is given to the inner cylinder.
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section