61. The $$r.m.s.$$  value of potential difference $$V$$ shown in the figure is
Alternating Current mcq question image

A $${V_0}$$
B $$\frac{{{V_0}}}{{\sqrt 2 }}$$
C $$\frac{{{V_0}}}{2}$$
D $$\frac{{{V_0}}}{{\sqrt 3 }}$$
Answer :   $$\frac{{{V_0}}}{{\sqrt 2 }}$$
Discuss Question

62. In an $$AC$$ circuit with voltage $$V$$ and current $$i$$ the power dissipated is

A Depends on the phase between $$V$$ and $$i$$
B $$\frac{1}{{\sqrt 2 }}Vi$$
C $$\frac{1}{2}Vi$$
D $$Vi$$
Answer :   Depends on the phase between $$V$$ and $$i$$
Discuss Question

63. In a $$LCR$$  circuit capacitance is changed from $$C$$ to $$2 C.$$  For the resonant frequency to remain unchanged, the inductance should be changed from $$L$$ to

A $$\frac{L}{2}$$
B $$2L$$
C $$4L$$
D $$\frac{L}{4}$$
Answer :   $$\frac{L}{2}$$
Discuss Question

64. A fully charged capacitor $$C$$ with initial charge $${q_0}$$ is connected to a coil of self inductance $$L$$ at $$t = 0.$$  The time at which the energy is stored equally between the electric and the magnetic fields is:

A $$\frac{\pi }{4}\sqrt {LC} $$
B $$2\pi \sqrt {LC} $$
C $$\sqrt {LC} $$
D $$\pi \sqrt {LC} $$
Answer :   $$\frac{\pi }{4}\sqrt {LC} $$
Discuss Question

65. Which of the following graphs represents the correct variation of capacitive reactance $${X_C}$$ with frequency $$\upsilon $$ ?

A Alternating Current mcq option image
B Alternating Current mcq option image
C Alternating Current mcq option image
D Alternating Current mcq option image
Answer :   Alternating Current mcq option image
Discuss Question

66. The self inductance of the motor of an electric fan is $$10 H.$$  In order to impart maximum power at $$50 Hz,$$  it should be connected to a capacitance of

A $$8\mu F$$
B $$4\mu F$$
C $$2\mu F$$
D $$1\mu F$$
Answer :   $$1\mu F$$
Discuss Question

67. If an $$LCR$$  series circuit is connected to an $$ac$$  source, then at resonance the

A voltage across $$R$$ is zero
B voltage across $$R$$ equals the applied voltage
C voltage across $$C$$ is zero
D voltage across $$L$$ equals the applied voltage
Answer :   voltage across $$R$$ equals the applied voltage
Discuss Question

68. In an experiment, $$200\,V\,AC$$   is applied at the ends of an $$LCR$$  circuit. The circuit consists of an inductive reactance
$$\left( {{X_L}} \right) = 50\,\Omega ,$$   capacitive reactance
$$\left( {{X_C}} \right) = 50\,\Omega $$   and ohmic resistance
$$\left( R \right) = 10\,\Omega .$$   The impedance of the circuit is

A $$10\,\Omega $$
B $$20\,\Omega $$
C $$30\,\Omega $$
D $$40\,\Omega $$
Answer :   $$10\,\Omega $$
Discuss Question

69. The core of a transformer is laminated because

A energy losses due to eddy currents may be minimised
B the weight of the transformer may be reduced
C rusting of the core may be prevented
D ratio of voltage in primary and secondary may be increased
Answer :   energy losses due to eddy currents may be minimised
Discuss Question

70. In an $$AC$$  circuit an alternating voltage $$e = 200\sqrt 2 \sin 100t\,volt$$     is connected to a capacitor of capacity $$1\,\mu F.$$  The $$rms$$  value of the current in the circuit is

A $$100\,mA$$
B $$200\,mA$$
C $$20\,mA$$
D $$10\,mA$$
Answer :   $$20\,mA$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section