11. In the circuits $$\left( a \right)$$ and $$\left( b \right)$$ switches $${S_1}$$ and $${S_2}$$ are closed at $$t = 0$$  and are kept closed for a long time. The variation of current in the two circuits for $$t \geqslant 0$$  are roughly shown by figure (figures are schematic and not drawn to scale) :
Alternating Current mcq question image

A Alternating Current mcq option image
B Alternating Current mcq option image
C Alternating Current mcq option image
D Alternating Current mcq option image
Answer :   Alternating Current mcq option image
Discuss Question

12. A small signal voltage $$V\left( t \right) = {V_0}\sin \omega t$$    is applied across an ideal capacitor $$C$$ :

A Current $$I\left( t \right),$$  lags voltage $$V\left( t \right)$$  by $${90^ \circ }.$$
B Over a full cycle the capacitor $$C$$ does not consume any energy from the voltage source.
C Current $$I\left( t \right)$$  is in phase with voltage $$V\left( t \right).$$
D Current $$I\left( t \right)$$  leads voltage $$V\left( t \right)$$ by $${180^ \circ }.$$
Answer :   Over a full cycle the capacitor $$C$$ does not consume any energy from the voltage source.
Discuss Question

13. An $$ac$$  voltage is applied to a resistance $$R$$ and an inductor $$L$$ in series. If $$R$$ and the inductive reactance are both equal to $$3\Omega ,$$  the phase difference between the applied voltage and the current in the circuit is

A $$\frac{\pi }{6}$$
B $$\frac{\pi }{4}$$
C $$\frac{\pi }{2}$$
D zero
Answer :   $$\frac{\pi }{4}$$
Discuss Question

14. A sinusoidal voltage $$V\left( t \right) = 100\sin \left( {500t} \right)$$     is applied across a pure inductance of $$L = 0.02\,H.$$   The current through the coil is:

A $$10\cos \left( {500t} \right)$$
B $$ - 10\cos \left( {500t} \right)$$
C $$10\sin \left( {500t} \right)$$
D $$ - 10\sin \left( {500t} \right)$$
Answer :   $$ - 10\cos \left( {500t} \right)$$
Discuss Question

15. The primary and secondary coils of a transformer have 50 and 1500 turns respectively. If the magnetic flux $$\phi $$ linked with the primary coil is given by $$\phi = {\phi _0} + 4t,$$   where $$\phi $$ is in weber, $$t$$ is time in second and $${\phi _0}$$ is a constant, the output voltage across the secondary coil is

A $$90\,V$$
B $$120\,V$$
C $$220\,V$$
D $$30\,V$$
Answer :   $$120\,V$$
Discuss Question

16. A circuit has a resistance of $$12\,ohm$$  and an impedance of $$15\,ohm.$$  The power factor of the circuit will be

A 0.4
B 0.8
C 0.125
D 1.25
Answer :   0.8
Discuss Question

17. In a series $$LCR$$  circuit, the difference of the frequencies at which current amplitude falls to $$\frac{1}{{\sqrt 2 }}$$ of the current amplitude at resonance is

A $$\frac{R}{{2\pi L}}$$
B $$\frac{R}{{\pi L}}$$
C $$\frac{2R}{{\pi L}}$$
D $$\frac{3R}{{2\pi L}}$$
Answer :   $$\frac{R}{{2\pi L}}$$
Discuss Question

18. The potential differences across the resistance, capacitance and inductance are $$80\,V,40\,V$$  and $$100\,V$$  respectively in an $$L-C-R$$   circuit. The power factor of this circuit is

A 0.4
B 0.5
C 0.8
D 1.0
Answer :   0.8
Discuss Question

19. In a transformer, number of turns in the primary coil are 140 and that in the secondary coil are 280. If current in primary coil is $$4A,$$  then that in the secondary coil is

A $$4 A$$
B $$2 A$$
C $$6 A$$
D $$10 A$$
Answer :   $$2 A$$
Discuss Question

20. In an electrical circuit $$R,L,C$$  and an $$a.c.$$  voltage source are all connected in series. When $$L$$ is removed from the circuit, the phase difference between the voltage the current in the circuit is $$\frac{\pi }{3}.$$ If instead, $$C$$ is removed from the circuit, the phase difference is again $$\frac{\pi }{3}.$$ The power factor of the circuit is :

A $$\frac{1}{2}$$
B $$\frac{1}{{\sqrt 2 }}$$
C 1
D $$\frac{{\sqrt 3 }}{2}$$
Answer :   1
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section