101. What is the value of inductance $$L$$ for which the current is maximum in a series $$LCR$$  circuit with $$C = 10\,\mu F$$   and $$\omega = 1000\,{s^{ - 1}}$$  ?

A $$100\,mH$$
B $$1\,mH$$
C Cannot be calculated unless $$R$$ is known
D $$10\,mH$$
Answer :   $$100\,mH$$
Discuss Question

102. A generator at a utility company produces $$100\,A$$  of current at $$4000\,V.$$  The voltage is stepped up to $$2,40,000\,V$$   by a transformer before it is sent on a high voltage transmission line. The current in transmission line is

A $$3.67\,A$$
B $$2.67\,A$$
C $$1.67\,A$$
D $$2.40\,A$$
Answer :   $$1.67\,A$$
Discuss Question

103. The tuning circuit of a radio receiver has a resistance of $$50\,\Omega ,$$  an inductor of $$10\,mH$$  and a variable capacitor. A $$1\,MHz$$  radio wave produces a potential difference of $$0.1\,mV.$$  The values of the capacitor to produce resonance is (Take $${\pi ^2} = 10$$  )

A $$2.5\,pF$$
B $$5.0\,pF$$
C $$25\,pF$$
D $$50\,pF$$
Answer :   $$2.5\,pF$$
Discuss Question

104. Which of the following combinations should be selected for better tuning of an $$L-C-R$$   circuit used for communication?

A $$R = 20\,\Omega ,L = 1.5\,H,C = 35\mu F$$
B $$R = 25\,\Omega ,L = 2.5\,H,C = 45\mu F$$
C $$R = 15\,\Omega ,L = 3.5\,H,C = 30\mu F$$
D $$R = 25\,\Omega ,L = 1.5\,H,C = 45\mu F$$
Answer :   $$R = 15\,\Omega ,L = 3.5\,H,C = 30\mu F$$
Discuss Question

105. An ideal efficient transformer has a primary power input of $$10\,kW.$$  The secondary current when the transformer is on load is $$25\,A.$$  If the primary : secondary turns ratio is $$8: 1,$$  then the potential difference applied to the primary coil is

A $$\frac{{{{10}^4} \times {8^2}}}{{25}}V$$
B $$\frac{{{{10}^4} \times 8}}{{25}}V$$
C $$\frac{{{{10}^4}}}{{25 \times 8}}V$$
D $$\frac{{{{10}^4}}}{{25 \times {8^2}}}V$$
Answer :   $$\frac{{{{10}^4} \times 8}}{{25}}V$$
Discuss Question

106. In an oscillating $$LC$$  circuit with $$L = 50\,mH$$   and $$C = 4.0\,\mu F,$$   the current is initially a maximum. How long will it take before the capacitor is fully discharged for the first time :

A $$7 \times {10^{ - 4}}s$$
B $$14 \times {10^{ - 4}}s$$
C $$28 \times {10^{ - 4}}s$$
D none of these
Answer :   $$7 \times {10^{ - 4}}s$$
Discuss Question

107. An $$AC$$  voltage is applied to a resistance $$R$$ and an inductor $$L$$ in series. If $$R$$ and the inductive reactance are both equal to $$3\,\Omega ,$$  the phase difference between the applied voltage and the current in the circuit is

A $$\frac{\pi }{4}$$
B $$\frac{\pi }{2}$$
C zero
D $$\frac{\pi }{6}$$
Answer :   $$\frac{\pi }{4}$$
Discuss Question

108. What is the value of inductance $$L$$ for which the current is maximum in a series $$LCR$$  circuit with $$C = 10\,\mu F$$   and $$\omega = 1000{s^{ - 1}}$$  ?

A $$1\,mH$$
B cannot be calculated unless $$R$$ is known
C $$10\,mH$$
D $$100\,mH$$
Answer :   $$100\,mH$$
Discuss Question

109. A coil of inductive reactance $$31\,\Omega $$  has a resistance of $$8\,\Omega .$$  It is placed in series with a condenser of capacitative reactance $$25\,\Omega .$$ The combination is connected to an $$a.c.$$  source of $$110$$  volt. The power factor of the circuit is

A 0.64
B 0.80
C 0.33
D 0.56
Answer :   0.80
Discuss Question

110. For long distance transmission, the $$A.C.$$  is stepped up because of high voltage, the transmission is

A faster
B economical
C undamped
D less dangerous
Answer :   undamped
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section