81. From the top of a light-house 60 metres high with its base at the sea-level, the angle of depression of a boat is 15°. The distance of the boat from the foot of the light house is

A $$\left( {\frac{{\sqrt 3 - 1}}{{\sqrt 3 + 1}}} \right)60\,{\text{metres}}$$
B $$\left( {\frac{{\sqrt 3 + 1}}{{\sqrt 3 - 1}}} \right)60\,{\text{metres}}$$
C $${\left( {\frac{{\sqrt 3 + 1}}{{\sqrt 3 - 1}}} \right)^2}{\text{metres}}$$
D none of these
Answer :   $$\left( {\frac{{\sqrt 3 + 1}}{{\sqrt 3 - 1}}} \right)60\,{\text{metres}}$$
Discuss Question

82. If in the $$\vartriangle ABC,$$  the incentre is the middle point of the median $$AD$$  then $$\cos A$$  has the value

A $$\frac{7}{8}$$
B $$\frac{1}{4}$$
C $$\frac{1}{3}$$
D $$\frac{1}{{\sqrt 2 }}$$
Answer :   $$\frac{1}{4}$$
Discuss Question

83. The ratio of the distances of the orthocentre of an acute-angled $$\vartriangle ABC$$  from the sides $$BC, AC$$  and $$AB$$  is

A $$\cos A:\cos B:\cos C$$
B $$\sin A:\sin B:\sin C$$
C $$\sec A:\sec B:\sec C$$
D None of these
Answer :   $$\sec A:\sec B:\sec C$$
Discuss Question

84. If in a $$\vartriangle ABC,c\,{\cos ^2}\frac{A}{2} + a\,{\cos ^2}\frac{C}{2} = \frac{{3b}}{2},$$       then $$a,b,c$$  are in

A G.P.
B H.P.
C A.P.
D None of these
Answer :   A.P.
Discuss Question

85. The angle of elevation of the top of a tower from two places situated at distances $$21\,m.$$  and $$x\,m.$$  from the base of the tower are $${45^ \circ }$$ and $${60^ \circ }$$ respectively. What is the value of $$x\,?$$

A $$7\sqrt 3 $$
B $$7 - \sqrt 3 $$
C $$7 + \sqrt 3 $$
D $$14$$
Answer :   $$7\sqrt 3 $$
Discuss Question

86. If in a $$\Delta \,ABC\,\,a\,{\cos ^2}\left( {\frac{C}{2}} \right) + c\,{\cos ^2}\left( {\frac{A}{2}} \right) = \frac{{3b}}{2},$$         then the sides $$a, b$$  and $$c$$

A satisfy $$a + b = c$$
B are in A.P.
C are in G.P.
D are in H.P.
Answer :   are in A.P.
Discuss Question

87. If the bisector of the angle $$P$$ of a triangle $$PQR$$  meets $$QR$$  in $$S,$$ then

A $$QS = SR$$
B $$QS : SR = PR : PQ$$
C $$QS : SR = PQ : PR$$
D None of these
Answer :   $$QS : SR = PQ : PR$$
Discuss Question

88. Given that $$a, b, c$$  are the sides of a triangle $$ABC$$  which is right angled at $$C,$$ then the minimum value of $${\left( {\frac{c}{a} + \frac{c}{b}} \right)^2}$$   is

A 0
B 4
C 6
D 8
Answer :   8
Discuss Question

89. The area of a $$\vartriangle ABC$$  is $${a^2} - {\left( {b - c} \right)^2}.$$   Then $$\tan A$$  is equal to

A $$\frac{4}{3}$$
B $$\frac{3}{4}$$
C $$\frac{8}{15}$$
D None of these
Answer :   $$\frac{8}{15}$$
Discuss Question

90. Each side of an equilateral triangle subtends an angle of $${60^ \circ }$$  at the top of a tower $$h\, m$$  high located at the centre of the triangle. If $$a$$ is the length of each of side of the triangle, then

A $$3{a^2} = 2{h^2}$$
B $$2{a^2} = 3{h^2}$$
C $${a^2} = 3{h^2}$$
D $$3{a^2} = {h^2}$$
Answer :   $$2{a^2} = 3{h^2}$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Maths Section