71. In a triangle with sides $$a, b, c,$$   $${r_1} > {r_2} > {r_3}$$   (which are the ex-radii) then

A $$a > b > c$$
B $$a < b < c$$
C $$a > b$$  and $$b < c$$
D $$a < b$$  and $$b > c$$
Answer :   $$a > b > c$$
Discuss Question

72. The length of the shadow of a pole inclined at $${10^ \circ }$$ to the vertical towards the sun is 2.05 metres, when the elevation of the sun is $${38^ \circ }.$$ The length of the pole is

A $$\frac{{2.05\sin {{38}^ \circ }}}{{\sin {{42}^ \circ }}}$$
B $$\frac{{2.05\sin {{42}^ \circ }}}{{\sin {{38}^ \circ }}}$$
C $$\frac{{2.05\cos {{38}^ \circ }}}{{\cos {{42}^ \circ }}}$$
D None of these
Answer :   $$\frac{{2.05\sin {{38}^ \circ }}}{{\sin {{42}^ \circ }}}$$
Discuss Question

73. If the sides of a triangle are in G.P. and the largest angle is twice the smallest angle then the common ratio, which is greater than 1, lies in the interval

A $$\left( {1,\sqrt 3 } \right)$$
B $$\left( {1,\root 4 \of 3 } \right)$$
C $$\left( {1,\frac{{\sqrt 5 + 1}}{2}} \right)$$
D None of these
Answer :   $$\left( {1,\root 4 \of 3 } \right)$$
Discuss Question

74. Let $$ABCD$$  be a quadrilateral with area 18, with side $$AB$$  parallel to the side $$CD$$  and $$2AB = CD.$$   Let $$AD$$  be perpendicular to $$AB$$  and $$CD.$$  If a circle is drawn inside the quadrilateral $$ABCD$$   touching all the sides, then its radius is

A 3
B 2
C $$\frac{3}{2}$$
D 1
Answer :   2
Discuss Question

75. If in a $$\vartriangle ABC,AC = 12,BC = 13$$      and $$AB = 5,$$  then the distance of $$A$$ from $$BC$$  is

A $$\frac{{25}}{{13}}$$
B $$\frac{{60}}{{13}}$$
C $$\frac{{65}}{{12}}$$
D None of these
Answer :   $$\frac{{60}}{{13}}$$
Discuss Question

76. The base of a cliff is circular. From the extremities of a diameter of the base the angles of elevation of the top of the cliff are $${30^ \circ }$$ and $${60^ \circ }.$$ If the height of the cliff be 500 metres, then the diameter of the base of the cliff is

A $$1000\sqrt 3 \,m$$
B $$\frac{{2000}}{{\sqrt 3 }}m$$
C $$\frac{{1000}}{{\sqrt 3 }}m$$
D $$2000\sqrt 2 \,m$$
Answer :   $$\frac{{2000}}{{\sqrt 3 }}m$$
Discuss Question

77. In a $$\vartriangle ABC,$$  the tangent of half the difference of two angles is one-third the tangent of half the sum of the two angles. The ratio of the sides opposite the angles is

A 2 : 3
B 1 : 3
C 1 : 2
D 3 : 4
Answer :   1 : 2
Discuss Question

78. In a $$\vartriangle ABC,\tan \frac{A}{2}$$   and $$\tan \frac{B}{2}$$  satisfy $$6{x^2} - 5x + 1 = 0.$$    Then

A $${a^2} + {b^2} > {c^2}$$
B $${a^2} - {b^2} = {c^2}$$
C $${a^2} + {b^2} = {c^2}$$
D None of these
Answer :   $${a^2} + {b^2} = {c^2}$$
Discuss Question

79. The upper part of a tree broken over by the wind makes an angle of $${30^ \circ }$$ with the ground and the distance from the root to the point where the top of the tree touches the ground is $$10\,m;$$  what was the height of the tree

A $$8.66\,m$$
B $$15\,m$$
C $$17.32\,m$$
D $$25.98\,m$$
Answer :   $$17.32\,m$$
Discuss Question

80. The angles of a right-angled triangle are in A.P. The ratio of the inradius and the perimeter is

A $$\left( {2 - \sqrt 3 } \right):2\sqrt 3 $$
B $$1:8\sqrt 3 \left( {2 + \sqrt 3 } \right)$$
C $$\left( {2 + \sqrt 3 } \right):4\sqrt 3 $$
D None of these
Answer :   $$\left( {2 - \sqrt 3 } \right):2\sqrt 3 $$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Maths Section