61. If $$\cos A + \cos B + 2\cos C = 2$$      then the sides of the $$\vartriangle ABC$$  are in

A A.P.
B G.P.
C H.P.
D None of these
Answer :   A.P.
Discuss Question

62. In a triangle $$ABC,$$  let $$\angle C = \frac{\pi }{2}.$$   If $$r$$ is the inradius and $$R$$ is the circumradius of the triangle, then $$2(r + R)$$  is equal to

A $$a + b$$
B $$b + c$$
C $$c + a$$
D $$a + b + c$$
Answer :   $$a + b$$
Discuss Question

63. In the figure, $$ABC$$  is a triangle in which $$C = {90^ \circ }$$  and $$AB = 5\,cm.$$   $$D$$ is a point on $$AB$$  such that $$AD = 3\,cm$$   and $$\angle ACD = {60^ \circ }.$$   Then the length of $$AC$$  is
Properties and Solutons of Triangle mcq question image

A $$5\sqrt {\frac{3}{7}} \,cm$$
B $$\sqrt {\frac{7}{3}} \,cm$$
C $$\frac{3}{{\sqrt 7 }}\,cm$$
D None of these
Answer :   $$5\sqrt {\frac{3}{7}} \,cm$$
Discuss Question

64. The sum of the radii of inscribed and circumscribed circles for an $$n$$ sided regular polygon of side $$a,$$ is

A $$\frac{a}{4}\cot \left( {\frac{\pi }{{2n}}} \right)$$
B $$a\cot \left( {\frac{\pi }{{n}}} \right)$$
C $$\frac{a}{2}\cot \left( {\frac{\pi }{{2n}}} \right)$$
D $$a\cot \left( {\frac{\pi }{{2n}}} \right)$$
Answer :   $$\frac{a}{2}\cot \left( {\frac{\pi }{{2n}}} \right)$$
Discuss Question

65. In any triangle $$ABC,\sin \frac{A}{2}$$   is

A less than $$\frac{{b + c}}{a}$$
B less than or equal to $$\frac{{a}}{b + c}$$
C greater than $$\frac{{2a}}{a + b + c}$$
D None of these
Answer :   less than or equal to $$\frac{{a}}{b + c}$$
Discuss Question

66. The sides of a triangle are $${\sin \alpha , \cos \alpha }$$   and $$\sqrt {1 + \sin \alpha \cos \alpha } $$     for some $$0 < \alpha < \frac{\pi }{2}.$$   Then the greatest angle of the triangle is

A 150°
B 90°
C 120°
D 60°
Answer :   120°
Discuss Question

67. The sides of a triangle are $$3x + 4y, 4x + 3y$$    and $$5x + 5y$$   where $$x, y > 0$$   then the triangle is

A right angled
B obtuse angled
C equilateral
D none of these
Answer :   obtuse angled
Discuss Question

68. A vertical tower standing on a levelled field is mounted with a vertical flag staff of length $$3\,m.$$  From a point on the field, the angles of elevation of the bottom and tip of the flag staff are $${30^ \circ }$$ and $${45^ \circ }$$ respectively. Which one of the following gives the best approximation to the height of the tower ?

A $$3.90\,m$$
B $$4.00\,m$$
C $$4.10\,m$$
D $$4.25\,m$$
Answer :   $$4.10\,m$$
Discuss Question

69. In a $$\vartriangle ABC,a = 8,b = 10$$     and $$c = 12.$$  Then $$C$$ is equal to

A $$\frac{A}{2}$$
B $$2A$$
C $$3A$$
D None of these
Answer :   $$2A$$
Discuss Question

70. Two sides of a triangle are given by the roots of the equation $${x^2} - 2\sqrt 3 x + 2 = 0.$$    The angle between the sides is $$\frac{\pi }{3}.$$ The perimeter of the triangle is

A $$6 + \sqrt 3 $$
B $$2\sqrt 3 + \sqrt 6 $$
C $$2\sqrt 3 + \sqrt 10 $$
D None of these
Answer :   $$2\sqrt 3 + \sqrt 6 $$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Maths Section