11. In a $$\vartriangle ABC$$  the sides $$a, b$$  and $$c$$ are in A.P. Then $$\left( {\tan \frac{A}{2} + \tan \frac{C}{2}} \right):\cot \frac{B}{2}$$      is equal to

A 3 : 2
B 1 : 2
C 3 : 4
D None of these
Answer :   None of these
Discuss Question

12. In a triangle $$ABC,DC = {90^ \circ }$$    then $$\frac{{{a^2} - {b^2}}}{{{a^2} + {b^2}}}$$  is equal to :

A $$\sin \left( {A + B} \right)$$
B $$\sin \left( {A - B} \right)$$
C $$\cos \left( {A + B} \right)$$
D $$\sin \left( {\frac{{A - B}}{2}} \right)$$
Answer :   $$\sin \left( {A - B} \right)$$
Discuss Question

13. Two poles are $$10\,m$$  and $$20\,m$$  high. The line joining their tops makes an angle of $${15^ \circ }$$ with the horizontal. The distance between the poles is approximately equal to

A $$36.3\,m$$
B $$37.3\,in$$
C $$38.3\,m$$
D $$39.3\,in$$
Answer :   $$37.3\,in$$
Discuss Question

14. Let $$PQR$$  be a triangle of area $$\Delta $$ with $$a = 2,$$  $$b = \frac{7}{2}\,{\text{and }}c = \frac{5}{2};$$    where $$a, b,$$  and $$c$$ are the lengths of the sides of the triangle opposite to the angles at $$PQ$$  and $$R$$  respectively. Then $$\frac{{2\sin P - \sin 2P}}{{2\sin P + \sin 2P}}$$    equals.

A $$\frac{3}{{4\Delta }}$$
B $$\frac{45}{{4\Delta }}$$
C $${\left( {\frac{3}{{4\Delta }}} \right)^2}$$
D $${\left( {\frac{45}{{4\Delta }}} \right)^2}$$
Answer :   $${\left( {\frac{3}{{4\Delta }}} \right)^2}$$
Discuss Question

15. A man from the top of a 100 metres high tower sees a car moving towards the tower at an angle of depression of 30°. After some time, the angle of depression becomes 60°. The distance (in metres) travelled by the car during this time is

A $$100\sqrt 3 $$
B $$200\frac{{\sqrt 3 }}{3}$$
C $$100\frac{{\sqrt 3 }}{3}$$
D $$200\sqrt 3 $$
Answer :   $$200\frac{{\sqrt 3 }}{3}$$
Discuss Question

16. In a $$\vartriangle ABC,$$  if $$\tan\frac{A}{2} = \frac{5}{6}$$   and $$\tan\frac{B}{2} = \frac{20}{37}$$   then

A $$2a = b + c$$
B $$a > b > c$$
C $$2c = a + b$$
D None of these
Answer :   $$a > b > c$$
Discuss Question

17. In a triangle $$ABC,$$  $$2ac\sin \frac{1}{2}\left( {A - B + C} \right) = $$

A $${a^2} + {b^2} - {c^2}$$
B $${c^2} + {a^2} - {b^2}$$
C $${b^2} - {c^2} - {a^2}$$
D $${c^2} - {a^2} - {b^2}$$
Answer :   $${c^2} + {a^2} - {b^2}$$
Discuss Question

18. In a $$\vartriangle ABC,B = {90^ \circ },AC = h$$      and the length of the perpendicular from $$B$$ to $$AC$$  is $$p$$ such that $$h = 4p.$$  If $$AB < BC$$   then $$\angle C$$ has the measure

A $$\frac{5\pi }{{12}}$$
B $$\frac{\pi }{{6}}$$
C $$\frac{\pi }{{12}}$$
D None of these
Answer :   $$\frac{\pi }{{12}}$$
Discuss Question

19. A person standing on the bank of a river observes that the angle of elevation of the top of a tree on the opposite bank of the river is 60° and when he retires 40 meters away from the tree the angle of elevation becomes 30°. The breadth of the river is

A 60 $$m$$
B 30 $$m$$
C 40 $$m$$
D 20 $$m$$
Answer :   20 $$m$$
Discuss Question

20. If $$R$$ denotes circumradius then in a $$\vartriangle ABC,\frac{{{b^2} - {c^2}}}{{2aR}}$$    is equal to

A $$\cos \left( {B - C} \right)$$
B $$\sin \left( {B - C} \right)$$
C $$\cos B - \cos C$$
D None of these
Answer :   $$\sin \left( {B - C} \right)$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Maths Section