91. A man whose eye level is 1.5 metres above the ground observes the angle of elevation of the tower to be $${{{60}^ \circ }}.$$ If the distance of the man from the tower be 10 metres, the height of the tower is

A $$\left( {1.5 + 10\sqrt 3 } \right)m$$
B $${10\sqrt 3 } \, m$$
C $$\left( {1.5 + \frac{{10}}{{\sqrt 3 }}} \right)m$$
D None of these
Answer :   $$\left( {1.5 + 10\sqrt 3 } \right)m$$
Discuss Question

92. Let a vertical tower $$AB$$  have its end $$A$$ on the level ground. Let $$C$$ be the mid - point of $$AB$$  and $$P$$ be a point on the ground such that $$AP = 2AB.$$   If $$\angle BPC = \beta ,$$   then $$\tan\beta $$  is equal to:

A $$\frac{4}{9}$$
B $$\frac{6}{7}$$
C $$\frac{1}{4}$$
D $$\frac{2}{9}$$
Answer :   $$\frac{2}{9}$$
Discuss Question

93. Let $$PQR$$  be a triangle of area $$\Delta $$ with $$a = 2,b = \frac{7}{2}$$   and $$c = \frac{5}{2},$$  where $$a, b$$  and $$c$$ are the lengths of the sides of the triangle opposite to the angles at $$P, Q$$  and $$R$$ respectively.
Then $$\frac{{2\sin P - \sin 2P}}{{2\sin P + \sin 2P}}$$    equals

A $$\frac{3}{{4\Delta }}$$
B $$\frac{45}{{4\Delta }}$$
C $${\left( {\frac{3}{{4\Delta }}} \right)^2}$$
D $${\left( {\frac{45}{{4\Delta }}} \right)^2}$$
Answer :   $${\left( {\frac{3}{{4\Delta }}} \right)^2}$$
Discuss Question

94. Which of the following pieces of data does NOT uniquely determine an acute-angled triangle $$ABC$$  ($$R$$ being the radius of the circumcircle) ?

A $$a,\sin A,\sin B$$
B $$a, b, c$$
C $$a,\sin B,R$$
D $$a,\sin A,R$$
Answer :   $$a,\sin A,R$$
Discuss Question

95. If in a triangle, $$R$$ and $$r$$ are the circumradius and inradius respectively then the HM of the exradii of the triangle is

A $$3r$$
B $$2R$$
C $$R + r$$
D None of these
Answer :   $$3r$$
Discuss Question

96. If the radius of the circumcircle of isosceles triangle $$ABC$$  is equal to $$AB = AC,$$   then the angle $$A$$ is :

A $${30^ \circ }$$
B $${60^ \circ }$$
C $${90^ \circ }$$
D $${120^ \circ }$$
Answer :   $${120^ \circ }$$
Discuss Question

97. A bird is sitting on the top of a vertical pole 20 m high and its elevation from a point $$O$$ on the ground is 45°. It flies off horizontally straight away from the point $$O.$$ After one second, the elevation of the bird from $$O$$ is reduced to 30°. Then the speed (in $$m/s$$  ) of the bird is

A $$20\sqrt 2 $$
B $$20\left( {\sqrt 3 - 1} \right)$$
C $$40\left( {\sqrt 2 - 1} \right)$$
D $$40\left( {\sqrt 3 - \sqrt 2 } \right)$$
Answer :   $$20\left( {\sqrt 3 - 1} \right)$$
Discuss Question

98. $$AB$$  is a vertical pole with $$B$$ at the ground level and $$A$$ at the top. A man finds that the angle of elevation of the point $$A$$ from a certain point $$C$$ on the ground is 60°. He moves away from the pole along the line $$BC$$  to a point $$D$$ such that $$CD = 7 m.$$   From $$D$$ the angle of elevation of the point $$A$$ is 45°. Then the height of the pole is

A $$\frac{{7\sqrt 3 }}{2}\frac{1}{{\sqrt 3 - 1}}m$$
B $$\frac{{7\sqrt 3 }}{2}\left( {\sqrt 3 + 1} \right)m$$
C $$\frac{{7\sqrt 3 }}{2}\left( {\sqrt 3 - 1} \right)m$$
D $$\frac{{7\sqrt 3 }}{2}\frac{1}{{\sqrt 3 + 1}}m$$
Answer :   $$\frac{{7\sqrt 3 }}{2}\left( {\sqrt 3 + 1} \right)m$$
Discuss Question

99. In a $$\vartriangle ABC,R = $$   circumradius and $$r =$$  inradius. The value of $$\frac{{a\cos A + b\cos B + c\cos C}}{{a + b + c}}$$     is equal to

A $$\frac{R}{r}$$
B $$\frac{R}{2r}$$
C $$\frac{r}{R}$$
D $$\frac{2r}{R}$$
Answer :   $$\frac{r}{R}$$
Discuss Question

100. $$A, B, C$$  are the angles of a triangle, then $${\sin ^2}A + {\sin ^2}B + {\sin ^2}C - 2\cos A\cos B\cos C = $$

A 1
B 2
C 3
D 4
Answer :   2
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Maths Section