61. For two data sets, each of size 5, the variances are given to be 4 and 5 and the corresponding means are given to be 2 and 4, respectively. The variance of the combined data set is

A $$\frac{{11}}{2}$$
B 6
C $$\frac{{13}}{2}$$
D $$\frac{{5}}{2}$$
Answer :   $$\frac{{11}}{2}$$
Discuss Question

62. The mean mark in statistics of $$100$$  students in a class was $$72.$$  The mean mark of boys was $$75,$$  while their number was $$70.$$  The mean mark of girls in the class was :

A $$65$$
B $$60$$
C $$66$$
D $$62$$
Answer :   $$65$$
Discuss Question

63. The mean deviation from the mean of the A.P. $$a,\,a + d,\,a + 2d,......a,\,a + 2nd$$        is :

A $$n\left( {n + 1} \right)d$$
B $$\frac{{n\left( {n + 1} \right)d}}{{2n + 1}}$$
C $$\frac{{n\left( {n + 1} \right)d}}{{2n}}$$
D $$\frac{{n\left( {n - 1} \right)d}}{{2n + 1}}$$
Answer :   $$\frac{{n\left( {n + 1} \right)d}}{{2n + 1}}$$
Discuss Question

64. Let $${x_1},\,{x_2},......,\,{x_n}$$    be $$n$$ observations such that $$\sum {x_i^2 = 400} $$   and $$\sum {{x_i} = 80} .$$   Then the possible value of $$n$$ among the following is :

A $$15$$
B $$18$$
C $$9$$
D $$12$$
Answer :   $$18$$
Discuss Question

65. Given $$\left( {\text{i}} \right)\,85$$  observations which are not sorted and $$\left( {\text{ii}} \right)\,150$$  observations which are sorted and arranged in an increasing order. The median values of $$\left( {\text{i}} \right)$$ & $$\left( {\text{ii}} \right)$$ respectively can be found as :

A $$\left( {\text{i}} \right)\,{43^{rd}}$$  observation $$\left( {{\text{ii}}} \right)$$ A.M. of $${75^{th}}$$ and $${76^{th}}$$ observation
B $$\left( {\text{i}} \right)\,{43^{rd}}$$  observation $$\left( {{\text{ii}}} \right)\,{76^{th}}$$  observation
C $$\left( {{\text{i}}} \right)$$ can not be found $$\left( {{\text{ii}}} \right)$$ can not be found
D None of these
Answer :   None of these
Discuss Question

66. Let $$\overline x $$ be the mean of $$n$$ observations $${x_1},\,{x_2},\,......,\,{x_n}.$$    If $$\left( {a - b} \right)$$  is added to each observation, then what is the mean of new set of observations ?

A $$0$$
B $$\overline x $$
C $$\overline x - \left( {a - b} \right)$$
D $$\overline x + \left( {a - b} \right)$$
Answer :   $$\overline x + \left( {a - b} \right)$$
Discuss Question

67. All the students of a class performed poorly in Mathematics. The teacher decided to give grace marks of 10 to each of the students. Which of the following statistical measures will not change even after the grace marks were given?

A mean
B median
C mode
D variance
Answer :   variance
Discuss Question

68. The median of a set of 9 distinct observations is 20.5. If each of the largest 4 observations of the set is increased by 2, then the median of the new set

A remains the same as that of the original set
B is increased by 2
C is decreased by 2
D is two times the original median.
Answer :   remains the same as that of the original set
Discuss Question

69. If the combined mean of two groups is $$\frac{{40}}{3}$$ and if the mean of one group with $$10$$ observations is $$15,$$  then the mean of the other group with $$8$$ observations is equal to :

A $$\frac{{46}}{3}$$
B $$\frac{{35}}{4}$$
C $$\frac{{45}}{4}$$
D $$\frac{{41}}{4}$$
Answer :   $$\frac{{45}}{4}$$
Discuss Question

70. In a series of $$2n$$ observations, half of them equal $$a$$ and remaining half equal $$- a.$$  If the standard deviation of the observations is 2, then $$\left| a \right|$$ equals.

A $$\frac{{\sqrt 2 }}{n}$$
B $${\sqrt 2 }$$
C 2
D $$\frac{1}{n}$$
Answer :   2
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Maths Section