51. Consider the following statements:
(A) Mode can be computed from histogram
(B) Median is not independent of change of scale
(C) Variance is independent of change of origin and scale.
Which of these is/are correct?

A (A), (B) and (C)
B only (B)
C only (A) and (B)
D only (A)
Answer :   only (A) and (B)
Discuss Question

52. In a series of $$2n$$  observations, half of them equals $$'a'$$ and remaining equals $$'- a'.$$  If S.D. is $$2$$, then $$\left| a \right|$$ equals :

A $$\frac{1}{n}$$
B $$\sqrt 2 $$
C $$2$$
D $$\frac{{\sqrt 2 }}{n}$$
Answer :   $$2$$
Discuss Question

53. If the mean deviation of the numbers 1, 1 + $$d,$$ 1 + $$2d,$$ . . . . . 1+ 100$$d$$ from their mean is 255, then $$d$$ is equal to:

A 20.0
B 10.1
C 20.2
D 10.0
Answer :   10.1
Discuss Question

54. Variance of the numbers $$3,\,7,\,10,\,18,\,22$$     is equal to :

A $$12$$
B $$6.4$$
C $$\sqrt {49.2} $$
D $$49.2$$
Answer :   $$49.2$$
Discuss Question

55. In a study of two groups, the following results were obtained :
Group Group
A B
Sample Size $$20$$ $$25$$
Sample mean $$22$$ $$23$$
Sample standard deviation $$10$$ $$12$$

Which of the following statements is correct ?

A Group A is less variable than Group B because Group A’s standard deviation is smaller.
B Group A is less variable than Group B because Group A’s sample size is smaller.
C Group A is less variable than Group B because Group A’s sample mean is smaller.
D Group A is less variable than group B because Group A’s coefficient of variation is smaller.
Answer :   Group A is less variable than group B because Group A’s coefficient of variation is smaller.
Discuss Question

56. The average marks of boys in class is 52 and that of girls is 42. The average marks of boys and girls combined is 50. The percentage of boys in the class is

A 80
B 60
C 40
D 20
Answer :   80
Discuss Question

57. The marks obtained by $$60$$ students in a certain test are given below :
Marks No. of students Marks No. of students
10 - 20 2 60 - 70 12
20 - 30 3 70 - 80 14
30 - 40 4 80 - 90 10
40 - 50 5 90 - 100 4
50 - 60 6

Mean, Median and Mode of the above data are respectively :

A 64.33, 68.33, 76.33
B 60, 70, 80
C 66.11, 71.11, 79.11
D none of these
Answer :   64.33, 68.33, 76.33
Discuss Question

58. For a series the value of mean deviation is $$15.$$  The most likely value of its quartile deviation is :

A $$12.5$$
B $$11.6$$
C $$13$$
D $$9.7$$
Answer :   $$12.5$$
Discuss Question

59. In a binomial distribution, the mean is $$4$$ and the variance is $$3$$. What is the mode ?

A $$6$$
B $$5$$
C $$4$$
D $$3$$
Answer :   $$4$$
Discuss Question

60. Let $${x_1},{x_2},......\,{x_n}$$   be $$n$$ observations such that $$\sum {x_i^2 = 400\,\,{\text{and }}\sum {{x_i} = 80.} } $$      Then the possible value of $$n$$ among the following is

A 15
B 18
C 9
D 12
Answer :   18
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Maths Section