71. Points $$\left( { - 2,\,4,\,7} \right),\,\left( {3,\, - 6,\, - 8} \right)$$     and $$\left( {1,\, - 2,\, - 2} \right)$$   are :

A Collinear
B Vertices of an equilateral triangle
C Vertices of an isosceles triangle
D None of these
Answer :   Collinear
Discuss Question

72. The d.r. of normal to the plane through $$\left( {1,\,0,\,0} \right),\,\left( {0,\,1,\,0} \right)$$    which makes an angle $$\frac{\pi }{4}$$ with plane $$x+y=3$$   are :

A $$1,\,\sqrt 2 ,\,1$$
B $$1,\,1,\,\sqrt 2 $$
C $$1,\,1,\, 2$$
D $$\sqrt 2 ,\,1,\,1$$
Answer :   $$1,\,1,\,\sqrt 2 $$
Discuss Question

73. The line, $$\frac{{x - 2}}{3} = \frac{{y + 1}}{2} = \frac{{z - 1}}{{ - 1}}$$     intersects the curve $$xy = {c^2},\,z = 0$$     if $$c$$ is equal to :

A $$ \pm 1$$
B $$ \pm \frac{1}{3}$$
C $$ \pm \sqrt 5 $$
D None
Answer :   $$ \pm \sqrt 5 $$
Discuss Question

74. The distance of the point $$\left( {1,\, - 2,\,3} \right)$$   from the plane $$x - y + z = 5$$    measured parallel to the line $$\frac{x}{2} = \frac{y}{3} = \frac{{z - 1}}{{ - 6}}{\text{ is :}}$$

A $$1$$
B $$2$$
C $$4$$
D $$2\sqrt 3 $$
Answer :   $$1$$
Discuss Question

75. The equation of the plane containing the line $$2x-5y+z=3; \,x+y+4z=5,$$       and parallel to the plane, $$x+3y+6z=1,$$    is :

A $$x+3y+6z=7$$
B $$2x+6y+12z=-13$$
C $$2x+6y+12z=13$$
D $$x+3y+6z=-7$$
Answer :   $$x+3y+6z=7$$
Discuss Question

76. A equation of a plane parallel to the plane $$x-2y+2z-5=0$$     and at a unit distance from the origin is :

A $$x-2y+2z-3=0$$
B $$x-2y+2z+1=0$$
C $$x-2y+2z-1=0$$
D $$x-2y+2z+5=0$$
Answer :   $$x-2y+2z-3=0$$
Discuss Question

77. Which of the following statement is true ?

A The point $$A\left( {0,\, - 1} \right),\,B\left( {2,\,1} \right),\,C\left( {0,\,3} \right)$$       and $$D\left( { - 2,\,1} \right)$$   are vertices of a rhombus.
B The points $$A\left( { - 4,\, - 1} \right),\,B\left( { - 2,\, - 4} \right),\,C\left( {4,\,0} \right)$$       and $$D\left( {2,\,3} \right)$$   are vertices of a square.
C The points $$A\left( { - 2,\, - 1} \right),\,B\left( {1,\,0} \right),\,C\left( {4,\,3} \right)$$       and $$D\left( {1,\,2} \right)$$   are vertices of a parallelogram.
D None of these
Answer :   The points $$A\left( { - 2,\, - 1} \right),\,B\left( {1,\,0} \right),\,C\left( {4,\,3} \right)$$       and $$D\left( {1,\,2} \right)$$   are vertices of a parallelogram.
Discuss Question

78. Value of $$\lambda $$ such that the line $$\frac{{x - 1}}{2} = \frac{{y - 1}}{3} = \frac{{z - 1}}{\lambda }$$     is perpendicular to normal to the plane $$\overrightarrow r .\left( {2\overrightarrow i + 3\overrightarrow j + 4\overrightarrow k } \right) = 0$$      is :

A $$ - \frac{{13}}{4}$$
B $$ - \frac{{17}}{4}$$
C $$4$$
D None of these
Answer :   $$ - \frac{{13}}{4}$$
Discuss Question

79. What is the angle between the planes $$2x - y + z = 6$$    and $$x + y + 2z = 3\,?$$

A $$\frac{\pi }{2}$$
B $$\frac{\pi }{3}$$
C $$\frac{\pi }{4}$$
D $$\frac{\pi }{6}$$
Answer :   $$\frac{\pi }{3}$$
Discuss Question

80. What is the acute angle between the planes $$x + y + 2z = 3$$    and $$ - 2x + y - z = 11\,?$$

A $$\frac{\pi }{5}$$
B $$\frac{\pi }{4}$$
C $$\frac{\pi }{6}$$
D $$\frac{\pi }{3}$$
Answer :   $$\frac{\pi }{3}$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Maths Section