31. A variable plane passes through a fixed point $$\left( {1,\,2,\,3} \right).$$   The locus of the foot of the perpendicular from the origin to this plane is given by :

A $${x^2} + {y^2} + {z^2} - 14 = 0$$
B $${x^2} + {y^2} + {z^2} + x + 2y + 3z = 0$$
C $${x^2} + {y^2} + {z^2} - x - 2y - 3z = 0$$
D None of these
Answer :   $${x^2} + {y^2} + {z^2} - x - 2y - 3z = 0$$
Discuss Question

32. The plane through the intersection of the planes $$x+y+z=1$$   and $$2x+3y-z+4=0$$     and parallel to $$y$$-axis also passes through the point :

A $$\left( { - 3,\,0,\, - 1} \right)$$
B $$\left( { - 3,\,1,\,1} \right)$$
C $$\left( {3,\,3,\, - 1} \right)$$
D $$\left( {3,\,2,\,1} \right)$$
Answer :   $$\left( {3,\,2,\,1} \right)$$
Discuss Question

33. Distance between two parallel planes $$2x+y+2z=8$$    and $$4x+2y+4z+5=0$$     is :

A $$\frac{9}{2}$$
B $$\frac{5}{2}$$
C $$\frac{7}{2}$$
D $$\frac{3}{2}$$
Answer :   $$\frac{7}{2}$$
Discuss Question

34. A parallelepiped is formed by planes drawn through the points $$\left( {2,\,4,\,5} \right)$$   and $$\left( {5,\,9,\,7} \right)$$   parallel to the coordinate planes. The length of the diagonal of the parallelepiped is :

A $$8{\text{ units}}$$
B $$4{\text{ units}}$$
C $$7{\text{ units}}$$
D $$11{\text{ units}}$$
Answer :   $$7{\text{ units}}$$
Discuss Question

35. Equation of the plane containing the straight line $$\frac{x}{2} = \frac{y}{3} = \frac{z}{4}$$   and perpendicular to the plane containing the straight lines $$\frac{x}{3} = \frac{y}{4} = \frac{z}{2}$$   and $$\frac{x}{4} = \frac{y}{2} = \frac{z}{3}$$   is :

A $$x+2y-2z=0$$
B $$3x+2y-2z=0$$
C $$x-2y+z=0$$
D $$5x+2y-4z=0$$
Answer :   $$x-2y+z=0$$
Discuss Question

36. The foot of the perpendicular drawn from the origin to a plane is the point $$\left( {1,\, - 3,\,1} \right).$$   What is the intercept cut on the $$x$$-axis by the plane ?

A $$1$$
B $$3$$
C $$\sqrt {11} $$
D $$11$$
Answer :   $$11$$
Discuss Question

37. A line with positive direction cosines passes through the point $$P\left( {2,\, - 1,\,2} \right)$$   and makes equal angles with the coordinate axes. The line meets the plane $$2x+y+z=9$$   at point $$Q.$$  The length of the line segment $$PQ$$ equals -

A $$1$$
B $$\sqrt 2 $$
C $$\sqrt 3 $$
D $$2$$
Answer :   $$\sqrt 3 $$
Discuss Question

38. What is the equation of the plane through $$z$$-axis and parallel to the line $$\frac{{x - 1}}{{\cos \,\theta }} = \frac{{y + 2}}{{\sin \,\theta }} = \frac{{z - 3}}{0}\,?$$

A $$x\,\cot \,\theta + y = 0$$
B $$x\,\tan \,\theta - y = 0$$
C $$x + y\,\cot \,\theta = 0$$
D $$x - y\,\tan \,\theta = 0$$
Answer :   $$x\,\tan \,\theta - y = 0$$
Discuss Question

39. If $$\theta $$ is the acute angle between the diagonals of a cube, then which one of the following is correct ?

A $$\theta < {30^ \circ }$$
B $$\theta = {60^ \circ }$$
C $${30^ \circ } < \theta < {60^ \circ }$$
D $$\theta > {60^ \circ }$$
Answer :   $$\theta > {60^ \circ }$$
Discuss Question

40. If the origin is shifted $$\left( {1,\,2,\, - 3} \right)$$   without changing the directions of the axis, then find the new coordinates of the point $$\left( {0,\,4,\,5} \right)$$   with respect to new frame.

A $$\left( { - 1,\,2,\,8} \right)$$
B $$\left( {4,\,5,\,1} \right)$$
C $$\left( {3,\, - 2,\,4} \right)$$
D $$\left( {6,\,0,\,8} \right)$$
Answer :   $$\left( { - 1,\,2,\,8} \right)$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Maths Section