11. The equations of the three sides of a triangle are $$x=2,\, y+1=0$$    and $$x+2y=4.$$   The coordinates of the circumcenter of the triangle are :

A $$\left( {4,\, 0} \right)$$
B $$\left( {2,\, - 1} \right)$$
C $$\left( {0,\, 4} \right)$$
D none of these
Answer :   $$\left( {4,\, 0} \right)$$
Discuss Question

12. If the sum of the distances of a point from two perpendicular lines in a plane is $$1,$$ then its locus is :

A square
B circle
C straight line
D two intersecting lines
Answer :   square
Discuss Question

13. The range of values of the ordinate of a point moving on the line $$x=1,$$  and always remaining in the interior of the triangle formed by the lines $$y=x$$  the $$x$$-axis and $$x+y=4,$$   is :

A $$\left( {0,\,1} \right)$$
B $$\left[ {0,\,1} \right]$$
C $$\left[ {0,\,4} \right]$$
D none of these
Answer :   $$\left( {0,\,1} \right)$$
Discuss Question

14. What is the radius of the circle passing through the point $$\left( {2,\,4} \right)$$  and having centre at the intersection of the lines $$x - y = 4$$   and $$2x + 3y + 7 = 0\,?$$

A $$3\,{\text{units}}$$
B $$5\,{\text{units}}$$
C $$3\sqrt 3 \,{\text{units}}$$
D $$5\sqrt 2 \,{\text{units}}$$
Answer :   $$5\sqrt 2 \,{\text{units}}$$
Discuss Question

15. If one of the lines given by $$6{x^2} - xy + 4c{y^2} = 0$$     is $$3x + 4y =0,$$     then $$c$$ equals-

A $$-3$$
B $$-1$$
C 3
D 1
Answer :   $$-3$$
Discuss Question

16. $$ABC$$  is an isosceles triangle in which $$A$$ is $$\left( { - 1,\,0} \right),\,\angle A = \frac{{2\pi }}{3},\,AB = AC$$      and $$AB$$  is along the $$x$$-axis. If $$BC = 4\sqrt 3 $$   then the equation of the line $$BC$$  is :

A $$x + \sqrt 3 y = 3$$
B $$\sqrt 3 x + y = 3$$
C $$x + y = \sqrt 3 $$
D none of these
Answer :   $$x + \sqrt 3 y = 3$$
Discuss Question

17. A straight line through the point $$A$$ (3, 4) is such that its intercept between the axes is bisected at $$A.$$ Its equation is -

A $$x+y=7$$
B $$3x-4y+7=0$$
C $$4x+3y=24$$
D $$3x+4y=25$$
Answer :   $$4x+3y=24$$
Discuss Question

18. The combined equation of the pair of lines through the point $$\left( {1,\,0} \right)$$  and parallel to the lines represented by $$2{x^2} - xy - {y^2} = 0$$     is :

A $$2{x^2} - xy - {y^2} - 4x - y = 0$$
B $$2{x^2} - xy - {y^2} - 4x + y + 2 = 0$$
C $$2{x^2} + xy + {y^2} - 2x + y = 0$$
D None of these
Answer :   $$2{x^2} - xy - {y^2} - 4x + y + 2 = 0$$
Discuss Question

19. Let $$A = \left( {1,\,2} \right),\,B = \left( {3,\,4} \right)$$     and let $$C = \left( {x,\,y} \right)$$   be a point such that $$\left( {x - 1} \right)\left( {x - 3} \right) + \left( {y - 2} \right)\left( {y - 4} \right) = 0.$$        If ar $$\left( {\Delta ABC} \right) = 1$$   then maximum number of positions of $$C$$ in the $$x-y$$  plane is :

A 2
B 4
C 8
D none of these
Answer :   4
Discuss Question

20. If $${x_1},{x_2},\,{x_3}$$   as well as $${y_1},{y_2},\,{y_3},$$   are in G.P. with the same common ratio, then the points $$\left( {{x_1},\,{y_1}} \right),\,\left( {{x_2},\,{y_2}} \right)$$    and $$\left( {{x_3},\,{y_3}} \right).$$

A lie on a straight line
B lie on an ellipse
C lie on a circle
D are vertices of a triangle
Answer :   lie on a straight line
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Maths Section