41. What is the area of the triangle formed by the lines joining the vertex of the parabola $${x^2} = 12y$$   to the ends of the latus rectum ?

A $$9$$ square units
B $$12$$  square units
C $$14$$  square units
D $$18$$  square units
Answer :   $$18$$  square units
Discuss Question

42. The range of values of $$\lambda $$ for which the point $$\left( {\lambda ,\, - 1} \right)$$  is exterior to both the parabolas $${y^2} = \left| x \right|$$  is :

A $$\left( {0,\,1} \right)$$
B $$\left( { - 1,\,1} \right)$$
C $$\left( { - 1,\,0} \right)$$
D none of these
Answer :   $$\left( { - 1,\,1} \right)$$
Discuss Question

43. A parabola has the origin as its focus and the line $$x = 2$$  as the directrix. Then the vertex of the parabola is at-

A $$\left( {0,\,2} \right)$$
B $$\left( {1,\,0} \right)$$
C $$\left( {0,\,1} \right)$$
D $$\left( {2,\,0} \right)$$
Answer :   $$\left( {1,\,0} \right)$$
Discuss Question

44. If $$x+y=k$$   is normal to $${y^2} = 12x,$$   then $$k$$ is-

A $$3$$
B $$9$$
C $$ - 9$$
D $$ - 3$$
Answer :   $$9$$
Discuss Question

45. The number of points with integral coordinates that lie in the interior of the region common to the circle $${x^2} + {y^2} = 16$$   and the parabola $${y^2} = 4x$$  is :

A 8
B 10
C 16
D none of these
Answer :   8
Discuss Question

46. Let $$O$$ be the vertex and $$Q$$ be any point on the parabola, $${x^2} = 8y.$$   If the point $$P$$ divides the line segment $$OQ$$  internally in the ratio $$1 : 3,$$  then locus of $$P$$ is :

A $${y^2} = 2x$$
B $${x^2} = 2y$$
C $${x^2} = y$$
D $${y^2} = x$$
Answer :   $${x^2} = 2y$$
Discuss Question

47. The equation of the common tangent to the curves $${y^2} = 8x$$  and $$xy=-1$$  is-

A $$3y = 9x + 2$$
B $$y = 2x + 1$$
C $$2y = x + 8$$
D $$y = x + 2$$
Answer :   $$y = x + 2$$
Discuss Question

48. The triangle formed by the tangents to a parabola $${y^2} = 4ax$$   at the ends of the latus rectum and the double ordinate through the focus is :

A equilateral
B isosceles
C right-angled isosceles
D dependent on the value of $$a$$ for its classification
Answer :   right-angled isosceles
Discuss Question

49. Equation of the parabola whose vertex is $$\left( { - 3,\, - 2} \right),$$   axis is horizontal and which passes through the point $$\left( {1,\,2} \right)$$  is :

A $${y^2} + 4y + 4x - 8 = 0$$
B $${y^2} + 4y - 4x + 8 = 0$$
C $${y^2} + 4y - 4x - 8 = 0$$
D None of these
Answer :   $${y^2} + 4y - 4x - 8 = 0$$
Discuss Question

50. If the line $$x-1=0$$   is the directrix of the parabola $${y^2} - kx + 8 = 0,$$    then one of the values of $$k$$ is-

A $$\frac{1}{8}$$
B $$8$$
C $$4$$
D $$\frac{1}{4}$$
Answer :   $$4$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Maths Section