11. Tangent and normal are drawn at $$P\left( {16,\,16} \right)$$   on the parabola $${y^2} = 16x,$$   which intersect the axis of the parabola at $$A$$ and $$B,$$  respectively. If $$C$$ is the centre of the circle through the points $$P,\,A$$  and $$B$$ and $$\angle CPB = \theta ,$$   then a value of $$\tan \,\theta $$  is :

A $$2$$
B $$3$$
C $$\frac{4}{3}$$
D $$\frac{1}{2}$$
Answer :   $$2$$
Discuss Question

12. Two common tangents to the circle $${x^2} + {y^2} = 2{a^2}$$   and parabola $${y^2} = 8ax$$   are-

A $$x = \pm \left( {y + 2a} \right)$$
B $$y = \pm \left( {x + 2a} \right)$$
C $$x = \pm \left( {y + a} \right)$$
D $$y = \pm \left( {x + a} \right)$$
Answer :   $$y = \pm \left( {x + 2a} \right)$$
Discuss Question

13. If the focus of a parabola is $$\left( { - 2,\,1} \right)$$  and the directrix has the equation $$x + y = 3$$   then the vertex is :

A $$\left( {0,\,3} \right)$$
B $$\left( { - 1,\,\frac{1}{2}} \right)$$
C $$\left( { - 1,\,2} \right)$$
D $$\left( {2,\, - 1} \right)$$
Answer :   $$\left( { - 1,\,2} \right)$$
Discuss Question

14. Let $$P,\,Q,\,R$$   be three points on a parabola, normals at which are concurrent. The centroid of the $$\Delta PQR$$   must lie on :

A a line parallel to the directrix
B the axis of the parabola
C a line of slope 1 passing through the vertex
D none of these
Answer :   the axis of the parabola
Discuss Question

15. Given : A circle, $$2{x^2} + 2{y^2} = 5$$   and a parabola, $${y^2} = 4\sqrt 5 x.$$
Statement-1 : An equation of a common tangent to these curves is $$y = x + \sqrt 5 .$$
Statement-2 : If the line, $$y = mx + \frac{{\sqrt 5 }}{m}\,\left( {m \ne 0} \right)$$     is their common tangent, then $$m$$ satisfies $${m^4} - 3{m^2} + 2 = 0.$$

A Statement-1 is true; Statement-2 is true; Statement-2 is a correct explanation for Statement-1.
B Statement-1 is true; Statement-2 is true; Statement-2 is not a correct explanation for Statement-1.
C Statement-1 is true; Statement-2 is false.
D Statement-1 is false; Statement-2 is true.
Answer :   Statement-1 is true; Statement-2 is true; Statement-2 is not a correct explanation for Statement-1.
Discuss Question

16. The locus of the point of intersection of two tangents to the parabola $${y^2} = 4ax,$$   which are at right angle to one another is :

A $${x^2} + {y^2} = {a^2}$$
B $$a{y^2} = x$$
C $$x + a = 0$$
D $$x + y \pm a = 0$$
Answer :   $$x + a = 0$$
Discuss Question

17. The equation $${x^2} + 4xy + 4{y^2} - 3x - 6y - 4 = 0$$       represents a :

A circle
B parabola
C a pair of lines
D none of these
Answer :   a pair of lines
Discuss Question

18. The locus of the middle points of chords of the parabola $${y^2} = 8x$$  drawn through the vertex is a parabola whose :

A focus is $$\left( {2,\,0} \right)$$
B latus rectum $$ = 8$$
C focus is $$\left( {0,\,2} \right)$$
D latus rectum $$ = 4$$
Answer :   latus rectum $$ = 4$$
Discuss Question

19. Through the vertex $$O$$ of a parabola $${y^2} = 4x,$$   chords $$OP$$  and $$OQ$$  are drawn at right angles to one another. The locus of the middle point of $$PQ$$  is :

A $${y^2} = 2x + 8$$
B $${y^2} = x + 8$$
C $${y^2} = 2x - 8$$
D $${y^2} = x - 8$$
Answer :   $${y^2} = 2x - 8$$
Discuss Question

20. The equation of the parabola whose focus is $$\left( {0,\,0} \right)$$  and the tangent at the vertex is $$x - y + 1 = 0$$    is :

A $${x^2} + {y^2} + 2xy - 4x + 4y - 4 = 0$$
B $${x^2} - 4x + 4y - 4 = 0$$
C $${y^2} - 4x + 4y - 4 = 0$$
D $$2{x^2} + 2{y^2} - 4xy - x + y - 4 = 0$$
Answer :   $${x^2} + {y^2} + 2xy - 4x + 4y - 4 = 0$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Maths Section