141. Let $$f$$ and $$g$$ be functions from $${\bf{R}}$$ to $${\bf{R}}$$ defined as \[f\left( x \right) = \left\{ \begin{array}{l} 7{x^2} + x - 8,\,\,x \le 1\\ 4x + 5,\,\,1 < x \le 7\\ 8x + 3,\,\,x > 7 \end{array} \right.,\,g\left( x \right) = \left\{ \begin{array}{l} \left| x \right|,\,\,x < - 3\\ 0,\,\, - 3 \le x < 2\\ {x^2} + 4,\,\,x \ge 2 \end{array} \right.\]
Then :

A $$\left( {{\text{fog}}} \right)\left( { - 3} \right) = 8$$
B $$\left( {{\text{fog}}} \right)\left( 9 \right) = 683$$
C $$\left( {{\text{gof}}} \right)\left( 0 \right) = - 8$$
D $$\left( {{\text{gof}}} \right)\left( 6 \right) = 427$$
Answer :   $$\left( {{\text{fog}}} \right)\left( 9 \right) = 683$$
Discuss Question

142. Let $$A = R - \left\{ 3 \right\},\,B = R - \left\{ 1 \right\},$$      and let $$f:A \to B$$   be defined by $$f\left( x \right) = \frac{{x - 2}}{{x - 3}}\,,f$$    is :

A not one-one
B not onto
C many-one and onto
D one-one and onto
Answer :   one-one and onto
Discuss Question

143. $$f:R \to $$   defined by $$f\left( x \right) = \left( {x - 1} \right)\left( {x - 2} \right)\left( {x - 3} \right)$$       is :

A one-one and into
B one-one and onto
C many-one and into
D many-one and onto
Answer :   many-one and onto
Discuss Question

144. $$20$$  teachers of a school either teach mathematics or physics. $$12$$  of them teach mathematics while $$4$$ teach both the subjects. Then the number of teachers teaching physics only is :

A $$12$$
B $$8$$
C $$16$$
D none of these
Answer :   $$8$$
Discuss Question

145. Total number of equivalence relations defined in the set $$S = \left\{ {a,\,b,\,c} \right\}$$   is :

A $$5$$
B $$3!$$
C $${2^3}$$
D $${3^3}$$
Answer :   $$5$$
Discuss Question

146. In a class of 80 students number $$a$$ to $$80$$  all odd numbered students opt. of Cricket, students whose numbers are divisible by $$5$$ opt. for Football and those whose number are divisible by $$7$$ opt. for Hockey. The number of students who do not opt. any of the three games is :

A 13
B 24
C 28
D 52
Answer :   28
Discuss Question

147. Let $$f:R \to R$$   be function defined by $$f\left( x \right) = \sin \left( {2x - 3} \right),$$     then $$f$$ is :

A injective
B surjective
C bijective
D none of these
Answer :   none of these
Discuss Question

148. Let $$A$$ and $$B$$ be two sets then $$\left( {A \cup B} \right)' \cup \left( {A' \cap B} \right)$$     is equal to :

A $$A'$$
B $$A$$
C $$B'$$
D None of these
Answer :   $$A'$$
Discuss Question

149. A relation $$R$$ is defined over the set of non-negative integers as $$xRy \Rightarrow {x^2} + {y^2} = 36$$     what is $$R\,?$$

A $$\left\{ {\left( {0,\,6} \right)} \right\}$$
B $$\left\{ {\left( {6,\,0} \right)\left( {\sqrt {11} ,\,5} \right),\,\left( {3,\,3,\,\sqrt 3 } \right)} \right\}$$
C $$\left\{ {\left( {6,\,0} \right)\left( {0,\,6} \right)} \right\}$$
D $$\left\{ {\left( {\sqrt {11} ,\,5} \right),\,\left( {2,\,4\sqrt 2 } \right),\,\left( {5\sqrt {11} } \right),\,\left( {4\sqrt 2 ,\,2} \right)} \right\}$$
Answer :   $$\left\{ {\left( {6,\,0} \right)\left( {0,\,6} \right)} \right\}$$
Discuss Question

150. Let $$R$$ = {(3, 3), (6, 6), (9, 9), (12, 12), (6, 12), (3, 9), (3, 12), (3, 6)} be a relation on the set $$A$$ = {3, 6, 9, 12}. The relation is

A reflexive and transitive only
B reflexive only
C an equivalence relation
D reflexive and symmetric only
Answer :   reflexive and transitive only
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Maths Section