111. A market research group conducted a survey of 2000 consumers and reported that 1720 consumers like product $${P_1}$$ and 1450 consumers like product $${P_2}.$$ What is the least number that must have liked both the products ?

A 1150
B 2000
C 1170
D 2500
Answer :   1170
Discuss Question

112. In a town of 10000 families, is was found that $$40\%$$  families buy newspaper $$A,\,20\%$$  families buy news paper $$B$$ and $$10\%$$  families buy newspaper $$C,\,5\%$$  buy $$A$$ and $$B,\,3\%$$  buy $$B$$ and $$C$$ and $$4\%$$ buy $$A$$ and $$C$$. If $$2\%$$ families buy all of three newspapers, then the number of families which buy $$A$$ only, is :

A 4400
B 3300
C 2000
D 500
Answer :   3300
Discuss Question

113. Let $$R$$ be the set of real numbers.
Statement - 1: $$A$$ = {($$x, y$$  ) $$ \in R \times R:$$   $$y - x$$  is an integer} is an equivalence relation on $$R.$$
Statement - 2 : $$B$$ = {($$x, y$$  ) $$ \in R \times R:$$   $$x = \alpha y$$  for some rational number $$\alpha $$ } is an equivalence relation on $$R.$$

A Statement - 1 is true, Statement - 2 is true; Statement - 2 is not a correct explanation for Statement - 1.
B Statement - 1 is true, Statement - 2 is false.
C Statement - 1 is false, Statement - 2 is true.
D Statement - 1 is true, Statement - 2 is true; Statement - 2 is a correct explanation for Statement - 1.
Answer :   Statement - 1 is true, Statement - 2 is false.
Discuss Question

114. In a B school there are 15 teachers who teach marketing or finance. Of these, 8 teach finance and 4 teach both marketing and finance. How many teach marketing but not finance ?

A 15
B 20
C 11
D none of these
Answer :   11
Discuss Question

115. Let $$f:{\bf{R}} \to {\bf{R}}$$   be a function such that $$f\left( x \right) = ax + 3\,\sin \,x + 4\,\cos \,x.$$      Then $$f\left( x \right)$$  is invertible if :

A $$a\, \in \left( { - 5,\,5} \right)$$
B $$a\, \in \left( { - \infty ,\, - 5} \right)$$
C $$a\, \in \left( {0,\, + \infty } \right)$$
D none of these
Answer :   $$a\, \in \left( { - \infty ,\, - 5} \right)$$
Discuss Question

116. Consider the following statements.
I. If $${A_n}$$ is the set of first $$n$$ prime numbers then $$\mathop U\limits_{n = 2}^{10} \,{A_n}$$  is equal to $$\left\{ {2,\,3,\,5,\,7,\,11,\,13,\,17,\,19,\,23,\,29} \right\}$$
II. if $$A$$ and $$B$$ are two sets such that $$n\left( {A \cup B} \right) = 50,\,\,n\left( A \right) = 28,\,\,n\left( B \right) = 32,$$         then $$n\left( {A \cap B} \right) = 10$$
Which of these is correct ?

A Only I is true
B Only II is true
C Both are true
D Both are false
Answer :   Both are true
Discuss Question

117. Out of 32 persons, 30 invest in National Savings Certificates and 17 invest in shares. What is the number of persons who invest in both ?

A 13
B 15
C 17
D 19
Answer :   15
Discuss Question

118. Let $$X$$ = {1, 2, 3, 4, 5}. The number of different ordered pairs $$(Y, Z)$$  that can formed such that $$Y \subseteq X,Z \subseteq X$$    and $$Y \cap Z$$  empty is :

A $${5^2}$$
B $${3^5}$$
C $${2^5}$$
D $${5^3}$$
Answer :   $${3^5}$$
Discuss Question

119. If $$A$$ and $$B$$ are two sets, then $$\left( {A - B} \right) \cup \left( {B - A} \right) \cup \left( {A \cap B} \right)$$      is equal to :

A Only $$A$$
B $$A \cup B$$
C $$\left( {A \cup B} \right)'$$
D none of these
Answer :   $$A \cup B$$
Discuss Question

120. Which of the following is correct ?
I. $$n\left( {S \cup T} \right)$$   is maximum when $$n\left( {S \cap T} \right)$$   is least.
II. If $$n\left( U \right) = 1000,\,n\left( S \right) = 720,\,n\left( T \right) = 450,$$        then least value of $$n\left( {S \cap T} \right) = 170$$

A Only I is true
B Only II is true
C Both I and II are true
D Both I and II are false
Answer :   Both I and II are true
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Maths Section