101. If $$A = \left\{ {a,\,b,\,c,\,d} \right\},\,B = \left\{ {1,\,2,\,3} \right\},$$       which of the following sets of ordered pairs are not relations from $$A$$ to $$B\,?$$

A $$\left\{ {\left( {a,\,1} \right),\,\left( {a,\,3} \right)} \right\}$$
B $$\left\{ {\left( {b,\,1} \right),\,\left( {c,\,2} \right),\,\left( {d,\,1} \right)} \right\}$$
C $$\left\{ {\left( {a,\,2} \right),\,\left( {b,\,3} \right),\,\left( {3,\,b} \right)} \right\}$$
D $$\left\{ {\left( {a,\,1} \right),\,\left( {b,\,2} \right),\,\left( {c,\,3} \right)} \right\}$$
Answer :   $$\left\{ {\left( {a,\,2} \right),\,\left( {b,\,3} \right),\,\left( {3,\,b} \right)} \right\}$$
Discuss Question

102. If $$A, B$$  and $$C$$ are three sets such that $$A \cap B = A \cap C$$    and $$A \cup B = A \cup C,$$    then

A $$A = C$$
B $$B = C$$
C $$A \cap B = \phi $$
D $$A = B$$
Answer :   $$B = C$$
Discuss Question

103. The range of the function $$f\left( x \right) = {}^{7 - x}{P_{x - 3}}$$    is :

A $$\left\{ {1,\,2,\,3} \right\}$$
B $$\left\{ {1,\,2,\,3,\,4,\,5,\,6} \right\}$$
C $$\left\{ {1,\,2,\,3,\,4} \right\}$$
D $$\left\{ {1,\,2,\,3,\,4,\,5} \right\}$$
Answer :   $$\left\{ {1,\,2,\,3} \right\}$$
Discuss Question

104. Which one of the following is correct ?

A $$A \cup \left( {B - C} \right) = A \cap \left( {B \cap C'} \right)$$
B $$A - \left( {B \cup C} \right) = \left( {A \cap B'} \right) \cap C'$$
C $$A - \left( {B \cap C} \right) = \left( {A \cap B'} \right) \cap C$$
D $$A \cap \left( {B - C} \right) = \left( {A \cap B} \right) \cap C$$
Answer :   $$A - \left( {B \cup C} \right) = \left( {A \cap B'} \right) \cap C'$$
Discuss Question

105. For real numbers $$x$$ and $$y,$$ we define $$xRy$$  iff $$x - y + \sqrt 5 $$   is an irrational number. The relation $$R$$ is :

A reflexive
B symmetric
C transitive
D none of these
Answer :   reflexive
Discuss Question

106. Let $$W$$ denote the words in the English dictionary. Define the relation $$R$$ by $$R = \left\{ {\left( {x,y} \right)} \right. \in W \times W$$     the words $$x$$ and $$y$$ have at least one letter in common.} Then $$R$$ is

A not reflexive, symmetric and transitive
B reflexive, symmetric and not transitive
C reflexive, symmetric and transitive
D reflexive, not symmetric and transitive
Answer :   reflexive, symmetric and not transitive
Discuss Question

107. A dinner party is to be fixed for group of 100 persons. in this party, 50 persons do not prefer fish, 60 prefer chicken and 10 do not prefer either chicken or fish. The number of persons who prefer both fish and chicken is :

A 20
B 22
C 25
D none of these
Answer :   20
Discuss Question

108. Let $$R = \left\{ {\left( {x,\,y} \right):x,\,y\, \in \,N{\text{ and }}{x^2} - 4xy + 3{y^2} = 0} \right\},$$           where $$N$$ is the set of all natural numbers. Then the relation $$R$$ is :

A reflexive but neither symmetric nor transitive
B symmetric and transitive
C reflexive and symmetric
D reflexive and transitive
Answer :   reflexive and transitive
Discuss Question

109. Let $$A = \left\{ {1,\,2,\,3} \right\}$$   and $$B = \left\{ {a,\,b,\,c} \right\}.$$    If $$f$$ is a function from $$A$$ to $$B$$ and $$g$$ is a one-one function from $$A$$ to $$B,$$ then the maximum number of definitions of :

A $$f$$ is 9
B $$g$$ is 9
C $$f$$ is 27
D $$g$$ is 16
Answer :   $$f$$ is 27
Discuss Question

110. The domain of the function $$f\left( x \right) = {}^{24 - x}{C_{3x - 1}} + {}^{40 - 6x}{C_{8x - 10}}$$       is :

A $$\left\{ {2,\,3} \right\}$$
B $$\left\{ {1,\,2,\,3} \right\}$$
C $$\left\{ {1,\,2,\,3,\,4} \right\}$$
D None of these
Answer :   $$\left\{ {2,\,3} \right\}$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Maths Section