171. If $$x$$ is a real number such that $$x\left( {{x^2} + 1} \right),\left( { - \frac{1}{2}} \right){x^2},6$$     are three consecutive terms of an A.P. then the next two consecutive term of the A.P. are

A $$14, 6$$
B $$- 2, - 10$$
C $$14, 22$$
D none of these
Answer :   $$14, 22$$
Discuss Question

172. The solution set of $${\left( x \right)^2} + {\left( {x + 1} \right)^2} = 25,$$     where $$(x)$$ is the least integer greater than or equal to $$x,$$ is

A $$\left( {2,4} \right)$$
B $$\left( { - 5, - 4} \right] \cup \left( {2,3} \right]$$
C $$\left[ { - 4, - 3} \right) \cup \left[ {3,4} \right)$$
D none of these
Answer :   $$\left( { - 5, - 4} \right] \cup \left( {2,3} \right]$$
Discuss Question

173. If $$\alpha ,\beta $$  are the roots of $${x^2} - 3x + a = 0,a \in R$$     and $$\alpha < 1 < \beta $$   then

A $$a \in \left( { - \infty ,2} \right)$$
B $$a \in \left( { - \infty ,\frac{9}{4}} \right)$$
C $$a \in \left( { 2 ,\frac{9}{4}} \right)$$
D None of these
Answer :   $$a \in \left( { - \infty ,2} \right)$$
Discuss Question

174. If $${x^2} - 1$$  is a factor of $${x^4} + a{x^3} + 3x - b$$    then

A $$a = 3, b = - 1$$
B $$a = - 3, b = 1$$
C $$a = 3, b = 1$$
D None of these
Answer :   $$a = - 3, b = 1$$
Discuss Question

175. The number of real solutions of $$x - \frac{1}{{{x^2} - 4}} = 2 - \frac{1}{{{x^2} - 4}}$$     is

A 0
B 1
C 2
D infinite
Answer :   0
Discuss Question

176. If $${3^{x + 1}} = {6^{{{\log }_2}3}}$$   then $$x$$ is

A $$3$$
B $$2$$
C $${\log _3}2$$
D $${\log _2}3$$
Answer :   $${\log _2}3$$
Discuss Question

177. The sum of all real values of $$x$$ satisfying the equation $${\left( {{x^2} - 5x + 5} \right)^{{x^2} + 4x - 60}} = 1\,\,{\text{is:}}$$

A 6
B 5
C 3
D $$- 4$$
Answer :   3
Discuss Question

178. If $$(1 - p)$$  is a root of quadratic equation $${x^2} + px + \left( {1 - p} \right) = 0$$     then its root are

A $$ - 1, 2$$
B $$ - 1, 1$$
C $$ 0, - 1$$
D $$ 0, 1$$
Answer :   $$ 0, - 1$$
Discuss Question

179. Product of real roots of the equation $${t^2}{x^2} + \left| x \right| + 9 = 0$$

A is always positive
B is always negative
C does not exist
D none of these
Answer :   is always positive
Discuss Question

180. If $$a, b, c$$  are three distinct positive real numbers then the number of real roots of $$a{x^2} + 2b\left| x \right| - c = 0$$     is

A 4
B 2
C 0
D None of these
Answer :   2
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Maths Section