71. If $$x, y, z$$  are integers and $$x \geqslant 0,y \geqslant 1,z \geqslant 2,x + y + z = 15$$       then the number of values of the ordered triplet $$(x, y, z)$$  is

A $$91$$
B $$455$$
C $$^{17}{C_{15}}$$
D None of these
Answer :   $$91$$
Discuss Question

72. If $$a$$ denotes the number of permutations of $$x + 2$$  things taken all at a time, $$b$$ the number of permutations of $$x$$ things taken 11 at a time and $$c$$ the number of permutations of $$x - 11$$  things taken all at a time such that $$a = 182\, bc,$$   then the value of $$x$$ will be

A 12
B 10
C 8
D 6
Answer :   12
Discuss Question

73. Let $$A = \left\{ {x|x{\text{ is a prime number and }}x < 30} \right\}.$$         The number of different rational numbers whose numerator and denominator belong to $$A$$ is

A 90
B 180
C 91
D 100
Answer :   91
Discuss Question

74. The number of proper divisors of 1800 which are also divisible by 10, is

A 18
B 34
C 27
D None of these
Answer :   18
Discuss Question

75. The number of distinct rational numbers $$x$$ such that $$0 < x < 1$$   and $$x = \frac{p}{q},$$  where $$p,q \in \left\{ {1,2,3,4,5,6} \right\},$$     is

A 15
B 13
C 12
D 11
Answer :   11
Discuss Question

76. Number greater than 1000 but less than 4000 is formed using the digits 0, 1, 2, 3, 4 (repetition allowed). Their number is

A 125
B 105
C 375
D 625
Answer :   375
Discuss Question

77. There are 20 questions in a question paper. If no two students solve the same combination of questions but solve equal number of questions then the maximum number of students who appeared in the examination is

A $$^{20}{C_9}$$
B $$^{20}{C_{11}}$$
C $$^{20}{C_{10}}$$
D None of these
Answer :   $$^{20}{C_{10}}$$
Discuss Question

78. Six cards and six envelopes are numbered 1, 2, 3, 4, 5, 6 and cards are to be placed in envelopes so that each envelope contains exactly one card and no card is placed in the envelope bearing the same number and moreover the card numbered 1 is always placed in envelope numbered 2. Then the number of ways it can be done is

A 264
B 265
C 53
D 67
Answer :   53
Discuss Question

79. All the words that can be formed using alphabets $$A, H, L, U$$   and $$R$$ are written as in a dictionary (no alphabet is repeated). Rank of the word $$RAHUL$$   is

A 71
B 72
C 73
D 74
Answer :   74
Discuss Question

80. If 16 identical pencils are distributed among 4 children such that each gets at least 3 pencils. The number of ways of distributing the pencils is

A 15
B 25
C 35
D 40
Answer :   35
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Maths Section