21. Assuming the balls to be identical except for difference in colours, the number of ways in which one or more balls can be selected from 10 white, 9 green and 7 black balls is:

A 880
B 629
C 630
D 879
Answer :   879
Discuss Question

22. Find the number of non negative solutions of the system of equations: $$a + b = 10,$$   $$a + b + c + d = 21,$$    $$a + b + c + d + e + f = 33,$$      $$a + b + c + d + e + f + g + h = 46$$       and so on till $$a + b + c + d + ..... + x + y + z = 208.$$

A $$^{22}{P_{10}}$$
B $$^{22}{P_{11}}$$
C $$^{22}{P_{13}}$$
D None of these
Answer :   $$^{22}{P_{13}}$$
Discuss Question

23. Let $$E = \left( {2n + 1} \right)\left( {2n + 3} \right)\left( {2n + 5} \right).....\left( {4n - 3} \right)\left( {4n - 1} \right);n > 1$$            then $$2^n E$$  is divisible by

A $$^n{C_{\frac{n}{2}}}$$
B $$^{2n}{C_n}$$
C $$^{3n}{C_n}$$
D $$^{4n}{C_{2n}}$$
Answer :   $$^{4n}{C_{2n}}$$
Discuss Question

24. A committee of 4 persons is to be formed from 2 ladies, 2 old men and 4 young men such that it includes at least 1 lady, at least 1 old man and at most 2 young men. Then the total number of ways in which this committee can be formed is :

A 40
B 41
C 16
D 32
Answer :   41
Discuss Question

25. The number of divisors of the form $$4n + 2\left( {n \geqslant 0} \right)$$   of the integer 240 is

A 4
B 8
C 10
D 3
Answer :   4
Discuss Question

26. Let $$A$$ = {$$x|x$$  is a prime number and $$x < 30$$ }. The number of different rational numbers whose numerator and denominator belong to $$A$$ is

A 90
B 180
C 91
D None of these
Answer :   91
Discuss Question

27. There are 10 points in a plane of which no three points are collinear and 4 points are concyclic. The number of different circles that can be drawn through at least 3 points of these points is

A 116
B 120
C 117
D None of these
Answer :   117
Discuss Question

28. In how many ways vertices of a square can be coloured with 4 distinct colour if rotations are considered to be equivalent, but reflections are distinct ?

A 65
B 70
C 71
D None of these
Answer :   70
Discuss Question

29. If $$n = {2^{p - 1}}\left( {{2^p} - 1} \right),$$    where $${{2^p} - 1}$$  is a prime, then the sum of the divisors of $$n$$ is equal to

A $$n$$
B $$2n$$
C $$pn$$
D $$p^n$$
Answer :   $$2n$$
Discuss Question

30. The number of ways of distributing 8 identical balls in 3 distinct boxes so that none of the boxes is empty is

A $$^8{C_3}$$
B $$21$$
C $$3^8$$
D $$5$$
Answer :   $$21$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Maths Section