141. Let $$A$$ be the set of 4-digit numbers $${a_1}{a_2}{a_3}{a_4}$$  where $${a_1} > {a_2} > {a_3} > {a_4}$$    then $$n\left( A \right)$$  is equal to

A 126
B 84
C 210
D None of these
Answer :   210
Discuss Question

142. The number of permutations of the letters of the word $$HINDUSTAN$$    such that neither the pattern $$'HIN'$$  nor $$'DUS'$$  nor $$'TAN'$$  appears, are

A 166674
B 169194
C 166680
D 181434
Answer :   169194
Discuss Question

143. If $$a, b, c$$  are three natural numbers in A.P. and $$a + b + c = 21$$    then the possible number of values of the ordered triplet $$(a, b, c)$$  is

A 15
B 14
C 13
D None of these
Answer :   13
Discuss Question

144. In a 12 - storey house ten people enter a lift cabin. It is known that they will left in groups of 2, 3 and 5 people at different storeys. The number of ways they can do so if the lift does not stop to the second storey is

A 78
B 112
C 720
D 132
Answer :   720
Discuss Question

145. The total number of ways in which a beggar can be given at least one rupee from four 25-paisa coins, three 50-paisa coins and 2 one-rupee coins, is

A 54
B 53
C 51
D None of these
Answer :   54
Discuss Question

146. If $$S = \left( 1 \right)\left( {1!} \right) + \left( 2 \right)\left( {2!} \right) + \left( 3 \right)\left( {3!} \right) + ..... + n\left( {n!} \right),$$          then

A $$\frac{{S + 1}}{{n!}} \in {\text{integer}}$$
B $$\frac{{S + 1}}{{n!}} \notin {\text{integer}}$$
C $$\frac{{S + 1}}{{n!}}{\text{ cannot be discussed}}$$
D None of these
Answer :   $$\frac{{S + 1}}{{n!}} \in {\text{integer}}$$
Discuss Question

147. The number of ways of distributing 8 identical balls in 3 distinct boxes so that none of the boxes is empty is

A $$^8{C_3}$$
B 21
C $${3^8}$$
D 5
Answer :   21
Discuss Question

148. The number of numbers of 9 different nonzero digits such that all the digits in the first four places are less than the digit in the middle and all the digits in the last four places are greater than that in the middle is

A $$2\left( {4!} \right)$$
B $${\left( {4!} \right)^2}$$
C $${8!}$$
D None of these
Answer :   $${\left( {4!} \right)^2}$$
Discuss Question

149. How many different nine digit numbers can be formed from the number 223355888 by rearranging its digits so that the odd digits occupy even positions?

A 16
B 36
C 60
D 180
Answer :   60
Discuss Question

150. The sides $$AB, BC, CA$$   of a trangle $$ABC$$  have 3, 4 and 5 interior points respectively on them. The total number of triangles that can be constructed by using these points as vertices is

A 220
B 204
C 205
D 195
Answer :   205
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Maths Section