121. The number of integers greater than 6,000 that can be formed, using the digits 3, 5, 6, 7 and 8, without repetition, is:

A 120
B 72
C 216
D 192
Answer :   192
Discuss Question

122. The number of ways in which $$n$$ different prizes can be distributed among $$m\left( { < n} \right)$$  persons if each is entitled to receive at most $$n - 1$$  prizes, is

A $${n^m} - n$$
B $${m^n}$$
C $$mn$$
D None of these
Answer :   None of these
Discuss Question

123. Let $$S$$ be the set of all functions from the set $$A$$ to the set $$A.$$ If $$n\left( A \right) = k$$   then $$n\left( S \right)$$  is

A $$k!$$
B $${k^k}$$
C $${2^k} - 1$$
D $${2^k}$$
Answer :   $${k^k}$$
Discuss Question

124. The number of ways in which a couple can sit around a table with 6 guests if the couple take consecutive seats is

A 1440
B 720
C 5040
D None of these
Answer :   1440
Discuss Question

125. The number of even proper divisors of 1008 is

A 23
B 24
C 22
D None of these
Answer :   23
Discuss Question

126. A student is to answer 10 out of 13 questions in an examination such that he must choose at least 4 from the first five questions. The number of choices available to him is

A 346
B 140
C 196
D 280
Answer :   196
Discuss Question

127. A rectangle with sides of length $$(2m - 1)$$  and $$(2n - 1)$$  units is divided into squares of unit length by drawing parallel lines as shown in the diagram, then the number of rectangles possible with odd side lengths is
Permutation and Combination mcq question image

A $${\left( {m + n - 1} \right)^2}$$
B $${4^{m + n - 1}}$$
C $${m^2}{n^2}$$
D $$m\left( {m + 1} \right)n\left( {n + 1} \right)$$
Answer :   $${m^2}{n^2}$$
Discuss Question

128. Seven different lecturers are to deliver lectures in seven periods of a class on a particular day. $$A, B$$  and $$C$$ are three of the lecturers. The number of ways in which a routine for the day can be made such that $$A$$ delivers his lecture before $$B,$$ and $$B$$ before $$C,$$ is

A 420
B 120
C 210
D None of these
Answer :   None of these
Discuss Question

129. There are 10 bags $${B_1},{B_2},{B_3},.....,{B_{10}}$$     which contain $$21, 22, . . . . . , 30$$    different articles respectively. The total number of ways to bring out 10 articles from a bag is

A $$^{31}{C_{20}} - {\,^{21}}{C_{10}}$$
B $$^{31}{C_{21}}$$
C $$^{31}{C_{20}}$$
D None of these
Answer :   $$^{31}{C_{20}} - {\,^{21}}{C_{10}}$$
Discuss Question

130. Ten different letters of an alphabet are given. Words with five letters are formed from these given letters. Then the number of words which have at least one letter repeated are

A 69760
B 30240
C 99748
D none of these
Answer :   69760
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Maths Section